Ingezonden brief: Gestolen vlaggen, gestolen levens

Benjamin Ector, de voorzitter van COC Eindhoven en Regio, signaleert een gevaarlijke trend. Een trend die symptoom is van een structureel probleem. 

Op de foto staat Benjamin Ector, met boven hem de Eindhovense Pridevlag die hij zojuist een de gevel van Pand 54 heeft gehangen.
Benjamin Ector, voorzitter COC Eindhoven en Regio

Het is nu ruim twee maanden geleden dat onze regenboogvlag is gestolen en verbrand, een vrijwilliger is geslagen en onze jongeren zijn uitgescholden en geïntimideerd. Een week later hingen wij een nieuwe regenboogvlag aan ons pand aan de Prins Hendrikstraat in Eindhoven. Niet alleen de regenbooggemeenschap, maar ook veel inwoners van de stad en Nederland waren enorm geschrokken van dit voorval. Massaal hees men in solidariteit en als steunbetuiging samen met ons de regenboogvlag.

Structureel probleem

Op 21 juni schrijft Studio040 dat er een regenboogvlag na 10 uur wapperen bij een inwoner van Eindhoven is gestolen. Toen deze inwoner een nieuwe vlag had gehesen, werd deze na 20 uur wapperen van de gevel getrokken. Op 23 juni werd in Veldhoven een regenboogvlag met vlaggenstok en al van de gevel van een woonhuis getrokken. En in de nacht van 24 op 25 juni was het raak in Helmond. Dit zijn enkel de incidenten waar ik weet van heb, wie weet hoeveel vlaggen er echt gestolen zijn. En dan heb ik nog niet eens gesproken over ander verbaal en fysiek geweld tegen de regenbooggemeenschap. Sterker nog, deze voorvallen zijn geen incidenten meer; het is een structureel probleem aan het worden. Want ook elders in het land is het regelmatig raak.

Veranderende maatschappij

De gemeenschap heeft jarenlang hard gevochten voor gelijke rechten, wij hebben al mooie stappen gezet, maar we zijn er nog niet. Het lijkt er nu echter op dat de maatschappij aan het veranderen is en er stappen terug worden gezet in plaats van stappen vooruit. Het symbool dat ons laat zien dat we ergens veilig zijn (de regenboogvlag) is steeds vaker het doelwit van haat. Uiteraard moet je met je handen van andermans spullen afblijven, maar erger nog, je komt ook aan het gevoel van veiligheid van een hele gemeenschap. 1 op de 15 mensen is deel van deze gemeenschap. Dit betekent dat dit aanvallen zijn op het veiligheidsgevoel van ruim 50.000 inwoners in zuidoost Brabant.

Enkel ons bestaan is voor sommige mensen reden genoeg om ons telkens verbaal en fysiek aan te vallen. Om onze maatschappelijke en wettelijke vrijheden af te pakken en om onze levenslust te doven. Zelfmoordpogingen binnen de regenbooggemeenschap liggen ruim vier keer hoger vergeleken met het landelijk gemiddelde. Woorden van haat gaan steeds vaker over tot daden van haat. Deze trend moet worden omgekeerd.

de Geschiedenis…

Nu denkt u misschien, ik ken niemand uit de regenbooggemeenschap, dit is een ver-van-mijn-bed-show. De geschiedenis leert echter dat aanvallen op de regenbooggemeenschap een start zijn van grotere wijzigingen in de maatschappij. In 1919 werd het “Institut für Sexualwissenschaft” in Berlijn geopend. Dit was een academisch instituut dat onderzoek deed naar seksualiteit en genderidentiteit. Ruim een eeuw geleden was het bestaan van transgender mensen al bekend en werden er studies gedaan. Op 6 mei 1933 was een van de eerste, grote boekverbrandingen door de Nazi’s. Het volledige academisch werk van het instituut ging in vlammen op. Pas veertig jaar later, in 1973, heropende in Frankfurt een dergelijk instituut. Nu zien we overal ter wereld weer een opkomst van wetten tegen de regenbooggemeenschap. In Oeganda, Rusland, Hongarije en de Verenigde Staten, om slechts enkele voorbeelden te noemen.

…herhaalt zich.

Anno 2023 worden boeken weer aangevallen. Zo worden in de Verenigde Staten regelmatig wetten aangenomen om bepaalde boeken te verbannen. Weer begint het met boeken inzake de regenbooggemeenschap. Ik roep iedereen op, en hoop dat u dat ook doet, om te leren van de geschiedenis. En om de kleine, maar zeer vocale groep mensen die haat zaaien aan te spreken op hun gedrag en uitingen. U en ik hebben de kans om levens te redden. Laten we samen opstaan tegen dit geweld, laten we Nederland weer veilig maken voor iedereen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.coceindhoven.nl of contact opnemen via info@coceindhoven.nl.

Benjamin Ector
Voorzitter COC Eindhoven en regio

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.