Steun Hongaarse LHBT+ers zondag met regenboogvlag

De regionale COC-verenigingen en COC Nederland roepen iedereen op om de Hongaarse LHBT+gemeenschap op zondag 27 juni te steunen met de regenboogvlag. Het Nederlands elftal speelt die dag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. 

Persbericht COC Nederland

‘Laten we de Hongaarse regenbooggemeenschap massaal laten zien dat we achter ze staan’, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug over de actie die de regionale COC-verenigingen woensdag startten. ‘Laten we Orban duidelijk maken dat zijn walgelijke wet van tafel moet. Regel een regenboogvlag en laat ‘m zondag wapperen, oranje en de regenboogkleuren trots naast elkaar’.

De regionale COC-verenigingen roepen iedereen op om zondag de regenboogvlag uit te hangen en COC Nederland sluit zich daar van harte bij aan. De regionale COC’s doen de oproep om de vlag te hijsen ook aan gemeenten, provincies, sportverenigingen en bedrijven in hun regio. Je kunt je hier voor de vlaggenactie aanmelden.     

Het COC hoopt dat ook veel voetbalfans zondag in het stadion in Boedapest de regenboogvlag tonen bij de wedstrijd van het Nederlands elftal.

Georginio Wijnaldum, aanvoerder van het Nederlands Elftal, kondigde aan dat hij zondag tijdens de wedstrijd een speciale OneLove-aanvoerdersband draagt. Daarmee wil het Elftal volgens Wijnaldum zijn steentje bijdragen, na het aannemen van de Hongaarse anti-LHBT+wet. De band staat voor inclusiviteit en verbinding, en tegen discriminatie op grond van o.a. seksuele oriëntatie, gender en huidskleur.

COC Nederland vindt de OneLove-band van Wijnaldum een prima stap in de goede richting en hoopt dat ook de andere spelers van het Nederlands elftal zo’n band zullen dragen. Het COC roept de KNVB op om in Hongarije haar solidariteit met de regenbooggemeenschap te tonen en te laten zien dat voetbal voor iedereen is en discriminatie moet stoppen.

Net als de Russische anti-LHBT+wet uit 2013 maakt de Hongaarse wet de regenbooggemeenschap in feite monddood. De verwachting is dat TV-series, films en reclames met LHBT+karakters of zelfs een regenboogvlag op grond van de wet verboden zullen worden. Alleen organisaties met een vergunning van de overheid mogen nog seksuele voorlichting geven op scholen. Het bieden van steun aan LHBT+jongeren wordt waarschijnlijk onmogelijk. De Russische LHBT+wet leidde sinds 2013 ook tot een toename van geweld en discriminatie tegen de regenbooggemeenschap in dat land.

Met activisten en collega-organisaties organiseerde COC Nederland op maandag 21 een demonstratie tegen de Hongaarse wet die door bijna 600 mensen werd bezocht.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Steun Hongaarse LHBT+ers zondag met regenboogvlag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.