Regenboogvlag voor de tiende keer gestolen

Op de foto staat op de voorgrond een lichtgroene heg, met daarachter groepsaccomodatie De Stelpshoeve, een rietgedekte, Friese boederij met twee dakkapellen.

In het Friese dorp Holwerd is voor de tiende keer de regenboogvlag van Groepsaccomodatie De Stelpshoeve gestolen. De reclamevlag van de accomodatie blijft telkens wel hangen. Dat vertelde de eigenaar van De Stelpshoeve, Johan Lammering, onlangs aan Omrop Fryslân.

Lammering heeft wel even terug moeten rekenen, maar uiteindelijk kwam hij dus uit op het verbijsterende getal van tien diefstallen. “De eerste twee keer denk je: dat is kwajongenswerk, baldadigheid. Maar na tien keer weet je allang dat het heel ergens anders om gaat.” Lammering, die samen met zijn vrouw de accomodatie runt, blijft echter strijdbaar. De regenboogvlag hangt er namelijk omdat hij duidelijk wil maken dat iedereen er welkom is. “Ongeacht geaardheid, afkomst, kleur. Iedereen moet zich welkom kunnen voelen.”

Afgelopen zomer heeft de politie al onderzoek gedaan naar de vlaggendiefstal. Toen heeft er vier weken een auto met een camera gestaan. Al die tijd bleef de regenboogvlag hangen. Maar zodra de auto met de camera weg was, verdween ook de regenboogvlag weer. “Na tien keer mag je wel zeggen dat het mensen zijn die er heel erg op tegen zijn waar de vlag voor staat.” Zegt Lammering. “En dat is diep- en dieptriest. Je ziet overal dat zaken verharden, de boel polariseert en mensen niet meer met elkaar in gesprek gaan. Dat vind ik wel beangstigend.”

Vanuit het dorp ervaart Lammering gelukkig wel veel steun. Naar eigen zeggen zijn de dorpsbewoners wel met hem en zijn vrouw begaan. Desondanks vermoedt hij dat de dader uit de onmiddellijke omgeving afkomstig is. De vlag is ook niet zomaar naar beneden te halen, daar is gereedschap voor nodig. Maar toch komt er weer een nieuwe vlag, laat Lammering strijdvaardig weten: “Nummer elf komt er gewoon. En twaalf en dertien ook, als het nodig is.” Gelukkig ligt Holwerd in de gemeente Noardeast-Fryslân. In die gemeente is ook Dokkum te vinden, een stad die bekend is van de Dokkumer Vlaggen Centrale. “Ik moet eens de afspraak gaan maken of ik korting kan krijgen.” Grapt Lammering.

Op de foto staat een bord met daarop de tekst: "Groepsaccommodatie Vakantieboerderij De Stelpshoeve. Het bord staat in een polderlandschap, naar een oprit.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.