Presidentiële Pride in het Witte Huis

Deze maand verwelkomden President Joe Biden en First Lady Jill Biden een grote menigte in het Witte Huis. Zij waren uitgenodigd ter ere van Pride Month en als steunbetuiging aan de Amerikaanse LHBTI+ gemeenschap. Middels de uitnodiging wilde president Biden duidelijk laten blijken wat het standpunt van zijn regering is als het gaat om LHBTI+-rechten. Het evenement werd aangekondigd als de grootste Presidentiële Pride in het Witte Huis tot nu toe.

Tekst: Ronald Mol
Foto’s: Persdienst Witte Huis 

De herdenking van de Stonewall rellen in het Witte Huis wordt gezien als een antwoord op de steeds verdere toename van discriminerende wetgeving gericht op LHBTI+ personen. Meer dan 1.000 gasten genoten van een picknick op de South Lawn, waarbij de muziek werd verzorgd door popster Betty Who. Onder de gasten bevonden zich onder andere transportsecretaris Pete Buttigieg, het eerste LGBTQ+ lid van het kabinet van president Biden, zijn echtgenoot Chasten en admiraal Rachel Levine, adjunct-secretaris voor Gezondheid en Human Services. Zij is de eerste transgender persoon die door de Senaat is ingezworen.

Overlevenden

Onder de aanwezigen bevonden zich overlevenden van de massale schietpartij in november vorig jaar in de LHBTI+ Club Q in Colorado Springs. Ook waren er overlevenden van de schietpartij in 2016 in Club Pulse, een LHBTI+ club in Orlando. De Amerikaanse regering kondigde het evenement aan als het het grootste Pride-evenement dat ooit in het Witte Huis is gehouden. Tijdens het evenement kondigde president Biden verschillende nieuwe financiële pakketten aan om LGBTQ+-mensen in het hele land te ondersteunen.

“Vandaag heb ik een boodschap voor de hele gemeenschap – met name voor transgenderkinderen: je bent geliefd. Je wordt gehoord. Je wordt begrepen. En jij hoort erbij.” verklaarde Biden onder gejuich van de aanwezigen. De president stond stil bij de strijd van LHBTI+ personen tegen discriminatie en geweld. Ook prees hij de moed van mensen die daar tegen waren opgestaan.

“Niemand zou moeten vrezen voor hun veiligheid in dit land”, zei de president in zijn speech. En terwijl hij zich rechtstreeks tot de overlevenden van wapengeweld in het publiek richtte, had hij ook kritiek. “Als iemand ‘s ochtends getrouwd kan zijn, maar ‘s middags uit een restaurant kan worden gegooid omdat hij homo is, is er nog steeds iets heel erg mis in Amerika.” Daarnaast merkte Biden op dat het Congres de Equality Act moet goedkeuren. Deze wet wijzigt de Civil Rights Act van 1964. Hierdoor komt, naast ras, religie, geslacht en nationale afkomst, ook seksuele geaardheid in de wet te staan als specifieke non-discriminatiegrond.

Internationaal

Eerder sprak de Amerikaanse regering de machthebbers in Oeganda al aan op het aannemen van zeer strenge anti-LHBTI+ wetgeving. Toen deze waarschuwing op dovemansoren stuitte, werd vorige week een vervolgstap bekend gemaakt. De Verenigde Staten hebben visumbeperkingen opgelegd aan Oegandezen die betrokken zijn bij “het ondermijnen van het democratische proces in Oeganda”. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan dat de maatregel een reactie is op corruptie en mensenrechtenschendingen. De woordvoerder voegde daar specifiek het volgende aan toe: “Ook mensenrechtenschendingen van LHBTI+ personen”. 

anti-lhbti wetgeving

Tegenover al deze positieve berichten staat in vele Amerikaanse staten een harde werkelijkheid. Volgens mensenrechtenverdediger ACLU zijn er in totaal 491 wetten die gericht zijn op de inperking van de rechten van LHBTI+ personen, in voorbereiding of reeds aangenomen. In een paar staten zijn dergelijke wetten inmiddels al weer van tafel gehaald. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Of de wet heeft niet de benodigde hoeveelheid stemmen gehaald, of is succesvol bij een federale rechtbank aangevochten.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.