Oegandese politie zocht naar glijmiddel, niet naar dader moordaanslag

De Oegandese politie zocht na de aanval op Steven Kabuye, bij een huiszoeking naar glijmiddel; maar niet naar de dader van de moordaanslag. Dat schrijft het slachtoffer bij wie de huiszoeking plaatsvond, op X. Eerder deze maand werd de prominente Oegandese LHBTIQ+ activist door twee mannen aangevallen en met meerdere steekwonden voor dood achtergelaten.

In 2023 nam Oeganda de meest draconische anti-LHBTIQ+ wetgeving ter wereld aan. Sindsdien zijn aanvallen op LHBTIQ+ personen razendsnel in aantal toegenomen. De politie doet volgens de berichtgeving weinig tot niets om de daders te achterhalen. In plaats daarvan stellen ze steeds vaker een onderzoek naar slachtoffers van anti-LHBTIQ+ geweld in. Bij Kabuye ging het zelfs zover dat de Oegandese politie bij een huiszoeking zocht naar ‘glijmiddel en regenboogvlaggen’ in plaats van naar de dader van de moordaanslag.

verhoor

Nadat Steven Kabuye onlangs werd neergestoken en voor dood was achtergelaten aan de rand van de Oegandese hoofdstad Kampala, brachten omwonenden hem naar een ziekenhuis. Terwijl hij herstellende was, kwam de politie aan zijn bed om hem te onderwerpen aan een verdachtenverhoor. Kabuye vertelt zelf  op X (Twitter) wat er gebeurde toen hij na de aanval werd ondervraagd: “Ze wilden bewijs verzamelen om me aan te klagen onder de Anti-Homoseksualiteit Wet 2023. Dit omdat hun plan om me uit de weg te ruimen mislukt was.”

De vraagstelling van de Oegandese politie had in ieder geval weinig te maken met het vinden van de daders van de aanval. Kabuye: “Ze bleven me vragen stellen als: ‘Wie heeft jou gesponsord? Hoe en wanneer ben je homo geworden? Heb je ooit seksuele activiteiten ondernomen met een man?’ Vragen die niets met de zaak te maken hadden. Ze wilden gewoon niet accepteren dat het een haatmisdaad was, of een poging tot moord.”

Huiszoeking

Toen Kabuye weigerde om op dergelijke vragen te antwoorden, legden de agenten zich daar niet bij neer. “In plaats daarvan gingen ze naar mijn huis en wilden het met geweld doorzoeken op glijmiddelen en regenboogvlaggen.” Aldus Kabuye. “Toen de toegang werd geweigerd, arresteerden ze de jongen met wie ik samenwoonde. Terwijl hij in hechtenis was, werd hij gemarteld. Ook werd hem verteld dat hij moest toegeven dat hij mijn vriend was. Daarna zou hij vrijgelaten worden. Ze dreigden hem zelfs met gedwongen anale onderzoeken.”

internationale druk

De activisten worden rechtstreeks verantwoordelijk gehouden voor de internationale druk op Oeganda. Die druk wordt niet alleen vanuit de Europese Unie en de VN, maar ook vanuit individuele landen opgevoerd. Demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher (VVD), liet weten dat de wetgeving gevolgen heeft voor de samenwerking tussen Nederland en Oeganda. Dit werd de huisgenoot van Kabuye ook duidelijk te kennen gegeven. “Toen ze hem vrijlieten, vertelden ze hem dat, als we de internationale gemeenschap niet zouden tegenhouden om hen onder druk te zetten, ze hem zouden aanklagen voor poging tot moord.” Vertelt Kabuye.

De Oegandese politie wilde de aanval op Kabuye in de schoenen van diens huisgenoot schuiven. Daar maakten ze tegenover zijn huisgenoot althans geen geheim van. De agenten lieten volgens Kabuye zelfs doorschemeren dat ze bereid waren om bewijs te vervalsen: “Hij was volgens hen degene die me naar het ziekenhuis had gebracht. Zijn DNA was overal op de plaats delict te vinden, zeiden ze tegen hem.” Al deze leugens hadden volgens Kabuye slechts één doel: “Ze wilden bewijs verzamelen om me aan te klagen onder de Anti-Homoseksualiteit Wet 2023. Hun plan om me uit de weg te ruimen was namelijk mislukt.”

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.