Ronalds Comfortzone: Fetish Social

In de rubriek ‘Ronalds Comfortzone’ gaat Gaykrants hoofdredacteur, Ronald Mol, op zoek naar de vele hobby’s, subculturen en groepen die er binnen de regenbooggemeenschap zijn. Van A-Capella zingen in Aalsmeer, tot Zeezeilen vanuit Zierikzee; er is vast een groep LHBTIQ+’ers die zich ermee bezig houdt. Dit keer belandde Ronald tussen de puppy’s en rubber-, sportswear-, maar vooral leerdragende mannen in Tilburg. Deze keer: wordt Ronalds Comfortzone uitgedaagd op een fetish social?

De uitnodiging

De uitnodiging komt binnen via Facebook en geeft niet direct een duidelijk beeld van wat ik precies kan verwachten:

“De eerste Fetish Social van het jaar. Trotseer de winterde kou en laat je opwarmen door je eigen fetish community.
Alle fetishes welkom!
Het dragen van gear wordt gewaardeerd maar zeker niet verplicht.
Kleedruimte aanwezig.”

Oké; een social. Maar hoe sociaal gaat het uiteindelijk worden? En gear? Ik heb geen gear. Nooit behoefte aan gehad ook, om eerlijk te zijn. Natuurlijk; ik weet wat het is. Ik ben ondertussen allang geen nieuweling meer in de regenbooggemeenschap. Maar echt, ik heb nog niet eens het meest basic instap-modelletje van een harnas… Vertwijfeld loop ik de binnenstad van Utrecht nog in, wellicht kan ik nog een leren colbertje scoren? Maar de zaak waar Google Maps me naartoe stuurt blijkt een week lang gesloten te zijn. Oké, dan gewoon maar in m’n eigen kloffie richting Tilburg. Fuck it. Er is een dresscode, maar gelukkig is die niet verplicht.

eten en Brand

Ik ben wat vroeg in Tilburg, de social begint pas om 19:00 uur, maar eigenlijk komt dat wel goed uit: mijn maag laat namelijk weten dat het toch echt tijd wordt om een hapje te gaan eten. En dan mag je blij zijn dat zo’n social in Brabant wordt gehouden. Dat zijn toch de Bourgondiërs van Nederland, die de Vlaamse bistro-cultuur net iets beter begrijpen. Dus met een goedgevulde maag meld ik mij bij DHG Tilburg, waar een vriendelijke dame me meteen doorverwijst naar de kelder. Voorspelbaar? Ach…

In die kelder is Tio Lelieveld, de gastheer van de avond, druk bezig met… Zijn tas in de brand steken? Niet met opzet, hij heeft zijn tas gewoon nèt iets te dicht bij het brandende waxinelichtje op de bar gelegd. Gelukkig is de schade te overzien, de leer-fetisj vlag is onbeschadigd gebleven en het brandje blijkt geen voorbode voor het verloop van de rest van de avond.

Glossy

De reden waarom ik op de Fetish Social ben uitgenodigd is niet alleen vanwege de social die vanavond gehouden wordt. Er wordt ook nog een glossy gepresenteerd. Norden+ heet het blad, dat uiteraard gevuld is met foto’s van mannen met een fetisj. Het blad is onderdeel van een fundraiser. Die uiteindelijk weer zal leiden tot een boek met, jawel, nog meer fetisj-foto’s. Tio stelt me voor aan Steven de Korte-van Dalen, die samen met Hans van der Kamp één van de drijvende krachten achter het blad en het boek is. Van Steven krijg ik de glossy in m’n handen gedrukt, maar die krijgt niet meteen mijn volle aandacht.

Want die stem… Die heb ik toch al eens eerder gehoord? Waarom ben ik toch zo slecht in het herinneren van dat soort dingen? Steven helpt me uit de brand: “We hebben in Groningen een hele tijd met elkaar staan praten, maar toen zag ik er niet zo uit.” Dat is waar ook, ik heb tijdens de Pride in Groningen een hele tijd met een aantal dragqueens staan praten, maar… “Harley K. Winn”, zegt Steven lachend. Kennelijk schreeuwt mijn gezicht, ook al zeg ik niets. Want Steven vervolgt: “Dat is ook meteen één van de dingen waar ik zelf binnen de leercommunity tegenaan ben gelopen: sommigen vinden dat je leer en drag niet met elkaar mag combineren.” Dat die ‘sommigen’ daar ongelijk in hebben, bewijst een dragqueen die vanavond ook aanwezig is. Zij weet drag heel goed met leer en fetisjwear te combineren.

Mannen met titels

Langzaam stroomt de kelder vol met overwegend mannen die in leer gekleed zijn. Een aantal min of meer bekende gezichten schuiven voorbij. Gezichten die ik ergens in het voorbijgaan wel eens gezien heb, op een Pride bijvoorbeeld. Tot ik aan de bar onverwacht Aaron ontdek, de Mr. Sportswear Netherlands van 2024. Waar Gaykrant nota bene vanavond nog een interview van heeft gepubliceerd! Ik had het kunnen verwachten, maar het is toch een verrassing om tussen al dat leer in sportkleding aan te treffen.

Later op de avond sta ik met de Spaanse Mr. Leather te praten en met Dante, de Nederlandse Mr. Rubber. Het aantal mannen die een titel in de wacht hebben gesleept is hoog vanavond. Maar ondanks het feit dat zij toch dé vertegenwoordigers van een bepaalde fetisj zijn, de sfeer blijft heel gemoedelijk. De fetisj wordt gedeeld, maar het gesprek hoeft er niet per se over te gaan. Maar wellicht hebben ze gewacht totdat ik de deur achter me dicht had getrokken…

De volgende keer

Dante, Mr. Rubber NL 2024, weet mijn wenkbrauwen overigens nog wel enigszins in beweging te krijgen. Hij nodigt me namelijk uit voor een masterclass shibari bondage. In Club Church in Amsterdam. Dat is dus iets Japans, met touw en bondage. Uit het gesprek blijkt dat dit alweer de derde masterclass is die daar georganiseerd wordt. En ik ben soms te nieuwsgierig. Ik weet het. Dus vandaar dat ik natuurlijk ook wil weten waar de vorige masterclasses over gingen… Here we go: Fisting en DOM – sub Relationships.

Dus er is een vrij grote kans dat de inspiratie voor het volgende artikel in de rubriek Ronalds Comfortzone zijn oorsprong vindt in Club Church!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.