Catharina Rinzema | Oeganda maakt het leven van LHBTI’ers tot ‘een levende hel’

De boodschap van Europarlementariër Catharina Rinzema (Renew Europe namens VVD) aan de Europese Commissie is duidelijk. Vanwege de anti-LHBTI+ wetgeving die onlangs in het land is aangenomen, verzoekt Rinzema de Commissie dan ook om bepaalde handelsvoordelen voor het Oost Afrikaanse land te schrappen. Rinzema deed haar oproep kort nadat Oeganda op 22 maart levenslange gevangenisstraffen invoerde voor praktisch alle gedragingen en uitingen van LHBTI+ personen. HIV-positieve mensen die seks hebben met iemand van gelijk geslacht kunnen daar zelfs de doodstraf voor krijgen. De wetgeving wacht alleen nog op de ondertekening door president Museveni. 

Tekst: Ronald Mol, redacteur politiek

 

De oproep van Rinzema kan potentieel verstrekkende gevolgen hebben voor Oeganda. Momenteel profiteert het land namelijk nog van een makkelijke toegang tot de Europese markt. Dit kan dankzij de zogenaamde E.B.A.-regeling van de Europese Unie. Deze regeling staat voor Everything But Arms; Alles Behalve Wapens. De regeling is bedoeld om ontwikkelende landen makkelijker toegang tot de Europese markt te bieden. De gedachte hierachter is dat dit de economische groei in dergelijke landen zal stimuleren. Dankzij de regeling hoeft men voor export uit Oeganda richting de EU geen belasting of heffingen te betalen. Voor een kleine economie als die van Oeganda is eenvoudige toegang tot een grote markt als die van de EU dan ook van groot belang. 

De Oegandese economie is in vergelijking met die van de Europese Unie namelijk klein. Zeer klein zelfs. Ter vergelijking; het gezamenlijk BBP van de EU lidstaten zorgt voor een derde plaats op de wereldranglijst. Alleen de Verenigde Staten en China staan hoger. Oeganda daarentegen staat op plaats 91. En als de Europese Commissie gehoor geeft aan de oproep van Rinzema, wordt het voor Oeganda dus een stuk moeilijker om producten op de Europese markt te brengen. 

Het is niet de eerste keer dat de E.B.A.-regeling wordt opgeschort vanwege zorgen om mensenrechten. In 2020 kreeg Cambodja te maken met dezelfde economische sanctie. Op dat moment gingen de Europese zorgen met name over de onderdrukking van de politieke oppositie.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.