Servische LHBTIQ+ activisten protesteren tegen besluit Russisch Hooggerechtshof

Servische activisten hebben op 13 december geprotesteerd tegen het besluit van het Russische Hooggerechtshof om ‘de internationale LHBT-beweging‘ als terroristisch aan te merken. Dat meldt Radio Free Europe. Een moedige actie, omdat ook in Servië nog altijd veel anti-LHBTIQ+ sentimenten leven.

Foto: Screenshot Youtube/ Radio Free Europe

Het protest vond plaats voor de Russische ambassade in Belgrado en was bedoeld als steunbetuiging aan de Russische LHBTIQ+ gemeenschap. “We willen ons medeleven laten zien en solidariteit betuigen aan alle LHBTIQ+ mensen die in de Russische federatie worden vervolgd.” liet een van de verzamelde demonstranten weten. Een andere demonstrant zegt dat de invloed van Rusland op Servië groot is. “Alles wat daar gebeurt, in het bijzonder als het gaat om minderheden – ongeacht welke minderheid dat is, dus inclusief de LHBTIQ+ gemeenschap – of elke gebeurtenis op het gebied van mensenrechten, heeft ook effect op Servië”. 

Servische situatie

Dat dit protest juist in Servië plaatsvond, is dan ook opmerkelijk. De LHBTIQ+-gemeenschap in Servië wordt namelijk nog altijd veelvuldig gediscrimineerd en lastiggevallen. De afgelopen jaren zijn door de regering weliswaar stappen gezet om de situatie van LHBTIQ+ personen te verbeteren, toch blijft een dergelijk protest niet zonder risico. De gevoelens onder een meerderheid van de Servische bevolking blijven namelijk sterk gekant tegen transgender personen en homoseksualiteit. Dit resulteert in talrijke gevallen van geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap. Met als een van de grootste dieptepunten de geweldsuitbarsting tijdens de eerste Pride in Belgrado in 2001.

Pride

Verschillende pogingen om Pride-evenementen te organiseren moesten in Servië worden afgelast vanwege veiligheidsredenen. Zowel de viering van Pride Day in Belgrado in 2004 als die in Novi Sad in 2007 werden afgeblazen omdat er onvoldoende middelen waren om bescherming tegen mogelijk geweld te bieden. Ook de Belgrade Pride van 2009 onderging een soortgelijk lot omdat de politie de veiligheid van de deelnemers niet kon garanderen. De tweede Belgrade Pride parade vond pas negen jaar later plaats, op 10 oktober 2010. Ongeveer duizend deelnemers deden hier aan mee. Helaas werd ook deze Pride verstoord door gewelddadige anti-LHBTIQ+ rellen. Naar schatting namen zo’n 6000 anti-LHBTIQ+ betogers en leden van extreem-nationalistische groepen daaraan deel.

Extreemrechts

Het is moeilijk om de veiligheid van de LHBTIQ+ gemeenschap in Servië te garanderen door de sterke aanwezigheid van nationalistische en neonazistische groeperingen zoals de inmiddels verboden groep “Obraz“, maar ook “1389” en “Stormfront“. Deze groepen krijgen steun van bepaalde radicaal-rechtse politieke partijen. Deze groeperingen hebben via de media al meerdere malen openlijk bedreigingen geuit aan het adres van de LHBTIQ+ activisten.

In 2009 verspreidde Obraz bijvoorbeeld posters in aanloop naar de Belgrade Pride. Daarop stonden dreigende teksten als “We zullen jullie opwachten”. In reactie op deze bedreigingen zet de Servische politie en justitie de laatste jaren steeds meer stappen om dergelijke bedreigingen tegen te gaan. Desondanks kan er nog altijd niet bepaald gesproken worden van een stevige aanpak.

Posters met de tekst: ‘We zullen jullie opwachten”. Foto: Mladifilozof, via Wikimedia.
Russisch vonnis

Het protest van de Servische LHBTIQ+ activisten volgt op het besluit van het Russische hooggerechtshof van 30 november, waardoor ‘de internationale LHBT-beweging’ als terroristisch aangemerkt kon worden. Dit gebeurde na een motie van het Russische ministerie van Justitie, waarin om een dergelijk oordeel gevraagd werd. Door dit oordeel zijn Russische LHBTIQ+ activisten in feite vogelvrij verklaard. Hun activiteiten zijn door het vonnis gelijkgesteld aan acties van terreurgroepen als IS en Al Qaida. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.