Rusland wil ‘Een Internationale LHBT-Beweging’ als extremistisch bestempelen

Op vrijdag 17 november liet het Russische Ministerie van Justitie weten dat er een verzoekschrift bij het Hooggerechtshof is ingediend om “Een internationale LHBT-beweging” als extremistisch te bestempelen. Dat meldt de onafhankelijke Russische nieuwssite The Moscow Times. Activisten vrezen dat alle LHBT-Russen aankijken tegen mogelijke strafrechtelijke vervolging als het verzoekschrift wordt ingewilligd.

Volgens het Russische ministerie was vastgesteld dat de activiteiten van ‘De LHBT-beweging’ de “sociale en religieuze verdeeldheid aan wakkert”. Volgens de woordvoerder zouden daarmee de anti-extremismewetten worden overtreden. Het is volgens The Moscow Times overigens niet duidelijk hoe de Russische autoriteiten de aanwezigheid van een gecoördineerde wereldwijde LGBT-beweging gaan bewijzen.

‘Cynische zet’

In een reactie zegt Marie Struthers, directeur Oost-Europa en Centraal-Azië van Amnesty International: “Dit is een zeer cynische zet, gericht op het ontmenselijken en vervolgen van de hele LHBTI-gemeenschap. In het heersende klimaat van welig tierende door de staat bevorderde homofobie in Rusland komt dit helaas niet als een verrassing.”

De Amnesty-directeur waarschuwt daarom ook: “Als deze wet wordt aangenomen, is elke LHBTI-persoon in Rusland overgeleverd aan de willekeur van de autoriteiten. Elke poging tot verdediging van LHBTI-rechten zou een misdaad worden. Individuen kunnen op grond van ongegronde beschuldigingen van extremisme in de gevangenis worden gegooid als de staat hen simpelweg beschouwt als onderdeel van een zogenaamde “internationale publieke LHBT-beweging”. Zelfs symbolen zoals de regenboogvlag zouden verboden kunnen worden omdat ze extremistisch zouden zijn.”

Consequenties

Als de uitspraak wordt goedgekeurd, kan er een parallel worden getrokken tussen de zogenaamde “LHBT-beweging” en groepen zoals die van de gevangengenomen Kremlin-criticus Alexei Navalny. Leden van die laatste groep hebben inmiddels al hun toevlucht in het buitenland gezocht, om zo aan vervolging te ontkomen.

Tijdens een VN-zitting op maandag verdedigde een vertegenwoordiger van het Russische Ministerie van Justitie de reputatie van Rusland op het gebied van mensenrechten. De vertegenwoordiger durfde daarbij glashard te beweren dat het rechtssysteem de rechten van LHBT-personen waarborgt. De nadruk ligt, aldus de woordvoerder, op het tegengaan van de “propaganda van niet-traditionele seksuele relaties”. Iets wat de Russen dus zien als een uitdaging voor traditionele waarden.

Ook president Poetin liet zich, zij het indirect, op vrijdag uit over de kwestie. Tijdens een cultureel forum in Sint-Petersburg verklaarde de Russische autocraat dat “LGBT-mensen deel uitmaken van de samenleving. Volgens hem hebben ze het recht om deel te nemen aan culturele wedstrijden”.

Uitspraak

Het Hooggerechtshof van Rusland zal op 30 november uitspraak doen over het verzoekschrift. Als het verzoek wordt ingewilligd kunnen degenen die worden veroordeeld voor deelname aan een “extremistische groep” aanzienlijke gevangenisstraffen krijgen.

Gaykrant heeft zowel het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid als het ministerie van Buitenlandse Zaken om een reactie op het nieuws gevraagd. Op het moment van publicatie was er nog geen reactie van beide ministeries bij ons binnen. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.