In december leggen alle pinguïns een ei

In Nederland zijn we gewend dat vogels broeden in de lente. Maar de Afrikaanse pinguïns in ARTIS trekken zich daar niks van aan. Deze bedreigde vogelsoort komt namelijk oorspronkelijk voor op het zuidelijk halfrond, waar het op dit moment lente is en daar is ook de biologische klok van de pinguïns die in ARTIS leven op afgesteld. Het broedseizoen is in volle gang en inmiddels zijn er al zes kuikens uit het ei gekropen.

Tekst: persbericht Artis
Foto’s: Artis/ Ronald van Weeren

Pinguïn na dodo volgende loopvogel die uitsterft?

Het leef- en broedgebied van de Afrikaanse pinguïn (Spheniscus demersus) wordt al decennia bedreigd en in het wild is de populatie de afgelopen eeuw afgenomen van meerdere miljoenen pinguïns naar hooguit 20.000 vogels. Door overbevissing is er te weinig voedsel en dreigt voor vele Afrikaanse pinguïns een hongersnood. Ook is hun leefgebied in de afgelopen jaren flink afgenomen door toedoen van de mens.

Zonder actie zal de Afrikaanse pinguïn vanaf 2035 niet meer in staat zijn een nieuwe, levensvatbare generatie voort te brengen in Zuid Afrika. Voor de Afrikaanse pinguïn is de situatie momenteel het meest kritiek, maar ook de andere zeventien pinguïnsoorten dreigen voor het einde van deze eeuw in het wild te verdwijnen. De pinguïn stevent af op eenzelfde lot als de dodo.

De pinguincrèche

In ARTIS gaat het juist erg goed met de vogel die niet kan vliegen. Als coördinator van het Europese soortbehoudsprogramma wordt er in ARTIS gezorgd voor een genetisch gezonde en stijgende populatie van de Afrikaanse pinguïn in zo’n 70 Europese dierentuinen. In ARTIS zijn inmiddels 6 kuikens uit het ei gekropen. De eerste vier jongen zitten momenteel in de zogeheten ‘pinguïncrèche’. Vanaf zes weken leren ze hier de verzorgers kennen, ruien ze naar hun waterdichte verenpak, krijgen ze een chip en vleugelband en wordt er verenonderzoek gedaan om te weten welk geslacht ze hebben.

Pinguïnkoppels zijn meestal hun hele leven trouw aan elkaar en net als bij veel andere vogelsoorten vind je bij pinguïns ook mannenkoppels en vrouwenkoppels. Ook de koppels van hetzelfde geslacht blijken vaak bijzonder succesvolle ouders te zijn. Qua zorg voor de kuikens doen ze het soms nog beter dan de biologische ouders. Op dit moment zijn er nog een aantal paren aan het broeden, dus misschien zullen er de komende weken nog meer pinguïnkuikens uit het ei kruipen in Amsterdam.

Afrikaanse pinguinkoppel in Artis. Foto: Artis/ Ronald van Weeren
Samenwerking ARTIS en SANCCOB

ARTIS draagt al jaren bij aan de projecten van SANCCOB (Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds), die in het natuurlijke leefgebied van de Afrikaanse pinguïn actief is om de soort te beschermen en te behouden. ARTIS hielp mee het nieuwe zeevogelziekenhuis te financieren in 2017 en is daarnaast betrokken bij het reizende educatieprogramma Mobile Science Lab en het Chick Bolstering-project. Hierbij worden verzwakte en verlaten pinguïnkuikens in het SANCCOB-centrum opgevangen en verzorgd.

De jarenlange samenwerking tussen ARTIS en SANCCOB bestaat ook uit onderlinge kennisuitwisseling die wordt ingezet om de soort van uitsterven te behoeden. Sommige onderzoeken zijn nou eenmaal makkelijker uit te voeren bij verzorgde dieren. Ondanks dat sterk wordt gehoopt dat het niet nodig zal zijn, bestaat er misschien een mogelijkheid om in de toekomst vogels en eieren uit Europa naar Zuid Afrika te sturen om de wilde populatie weer op te kunnen bouwen, zoals bijvoorbeeld ook gebeurde bij de algazel en de wisent. Maar bescherming van wilde Afrikaanse pinguïns valt of staat uiteindelijk met het oplossen van het voedselprobleem. In januari 2024 start de Zuid-Afrikaanse overheid hoogstwaarschijnlijk met beperking van de visvangst rond de zes grootste pinguïnkolonies, een belangrijke wending in het behoud van de soort.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.