Paus Franciscus: ‘Benedictus steunde me op het gebied van rechten voor LHBT-paren’

‘Benedictus steunde me op het gebied van rechten voor LHBT-paren’, dat onthult Paus Franciscus in een boek dat binnenkort in Spanje verschijnt. De voorganger van de huidige paus, Benedictus XVI, was het volgens Franciscus eens met zijn standpunt over burgerlijke partnerschappen voor koppels van hetzelfde geslacht. Het boek van Franciscus verschijnt pas morgen, maar delen ervan zijn al gedeeld met de media.

Tekst: Ronald Mol
Foto: Foto: korea.net, via wikimedia

Hoewel de katholieke kerk tegen de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht blijft, herhaalde Franciscus zijn steun voor het recht van paren van hetzelfde geslacht op een burgerlijk partnerschap. Deze opstelling betekent een opmerkelijke verschuiving in de houding van de kerk ten aanzien van paren van gelijk geslacht.

Kritiek

Gedurende het 11-jarige pontificaat van Franciscus heeft de katholieke kerk dan ook een opzienbarende draai gemaakt ten aanzien van de houding tegenover de LHBTIQ+ gemeenschap. Vergeleken met de huidige paus stond paus Benedictus XVI juist veel minder open voor LHBTIQ+ gerelateerde zaken. Maar volgens Franciscus verdedigde Benedictus hem toen hij werd geconfronteerd met kritiek van bepaalde kardinalen, die hem ervan beschuldigden het homohuwelijk te steunen.

“Ze kwamen bij hem thuis om me bij wijze van spreken terecht te stellen. Ze beschuldigden me er voor zijn ogen van dat ik het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht steunde”, liet de paus weten. Volgens Franciscus maakte de paus-emeritus in de daaropvolgende discussie duidelijk dat het standpunt van Franciscus volgens hem niet neerkwam op ketterij.

Voorganger

Deze details komen naar voren in het Spaanstalige boek “Paus Franciscus. De opvolger: Mijn herinneringen aan Benedictus XVI”. Het boek is gebaseerd op interviews die Franciscus had met journalist Javier Martinez-Brocal. Franciscus heeft in februari 2023 al eens laten weten dat Benedictus klachten over zijn standpunt over burgerlijke verbintenissen voor paren van gelijk geslacht van de hand wees.

In het boek ontkent Franciscus dat er persoonlijke conflicten met zijn voorganger waren tijdens het tijdperk van de ‘twee pausen’. Integendeel zelfs; volgens Franciscus was Benedictus XVI juist zeer begaan met zijn opvolger: “Benedictus was een vader voor me. Je kunt je niet voorstellen hoe zorgzaam hij me op deze reis begeleidde”,  liet hij optekenen in het boek.

Franciscus erkent echter wel dat er sprake was van een gespannen relatie met Benedictus’ secretaris; aartsbisschop Georg Gaenswein. Die publiceerde slechts enkele uren na de begrafenis van Benedictus een kritisch boek over Franciscus. “Het is erg triest dat er een boek met onwaarheden over mij werd gepubliceerd, op de dag van de begrafenis”, aldus Franciscus.

Geen overleg

Toen Franciscus in december zegeningen voor paren van hetzelfde geslacht introduceerde, verduidelijkte hij dat dit geen formele goedkeuring betekende voor niet-heteroseksuele relaties. In dat opzicht is er dus geen sprake van een katholieke koerswijziging. Hoewel Benedictus XVI het toekennen van bepaalde rechten aan LHBT paren kennelijk steunde, zijn er geen verdere aanwijzingen dat Franciscus hem heeft geraadpleegd over zijn beslissing om deze zegeningen toe te staan. Dit is ook niet erg aannemelijk: Benedictus XVI ging in 2013 met pensioen en overleed eind 2022.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.