Extreemrechts koppel emigreert naar Rusland om ‘te ontsnappen aan LHBT ideologie’

Ken je die mop over dat extreemrechtse koppel dat met hun hele gezin naar Rusland emigreerde om ‘te ontsnappen aan LHBT ideologie’? Nog geen maand nadat ze emigreerden klaagde de vrouw Feenstra steen en been over het land omdat de lokale bevolking geen Engels spreekt. Die YouTube video is overigens weer snel offline gehaald. Ook moest het stel om vergiffenis te smeken, omdat het Kremlin lucht kreeg van de beledigingen…

Tekst: Ronald Mol
Foto: Screenshot YouTube; Countryside Acres

Arend Feenstra en zijn vrouw Anneesa zijn een koppel dat niet alleen een YouTube kanaal heeft, maar ook negen(!) kinderen. Die wilden ze naar eigen zeggen niet langer blootstellen aan de enorme overdaad aan ‘LHBT-ideologie’ die ze in hun thuisland Canada tegenkwamen. Dat was voor Arend en Anneesa een reden om te verhuizen naar een land dat wereldwijd bekend staat om de strikte anti-LHBTIQ+ wetgeving.

Land of the lgbt fЯee?

Het stel verhuisde daarom samen met hun negen kinderen naar… Rusland. Een opmerkelijke beslissing, die dan ook de nodige aandacht kreeg van de Canadese pers. Toen journalisten het stel vragen stelden kwam thuisland Canada er niet best vanaf. Want, zo luidde het oordeel: ‘Canada niet meer hetzelfde land is als vroeger’. In eerdere YouTube video’s ging Arend naar verluidt tekeer over zijn ‘afkeer’ van het zien van ‘homoseksuele vlaggen overal’ in zijn buurt en beweerde hij dat het een slechte zaak was dat het ‘bijna openlijk gevierd en aanbeden wordt’.

Arend liet daarom in een interview weten: “We voelden ons er niet veilig met onze kinderen en voor de toekomst. Er is veel linkse ideologie, LGBTQ, trans, gewoon veel dingen waar we het niet mee eens zijn die ze daar nu onderwijzen”. Volgens het stel is Rusland het enige land dat de ‘kracht’ heeft om ‘op te staan tegen de westerse druk’. Ook is de regering in het Kremlin is als enige in staat om ‘dat spul weg te houden’ in de nabije toekomst.

Toen de beslissing van de familie Feenstra om naar Rusland te verhuizen de aandacht van de media trok, zei Arend dat hij op de hoogte was van de berichtgeving over de mensenrechtensituatie in het land. Maar volgens hem was het eerder andersom. Hij waarschuwde dat ‘de westerse media’ voor het grootste deel ‘erg bevooroordeeld zijn, waarschijnlijk corrupt’.

njet so smooth

Maar nu blijkt dat de overgang allesbehalve soepel gaat. Het geld dat de Feenstra’s overhielden van de verkoop van hun huis in Canada werd bevroren nadat Russische ambtenaren het als ‘verdacht’ bestempelden. Met als resultaat: het stel kon niet meer pinnen en dus ook niet meer naar de winkel voor boodschappen. Ook online shoppen bleek geen optie omdat het stel geen geld kon overboeken. Het stel moest dus kunnen aantonen hoe zij aan hun inkomsten kwamen. Geen punt, zou je zeggen. Want de verkoop van een huis moet je toch op een overtuigende manier aan kunnen tonen?

In een andere video laat Arend echter weten dat een aantal van hun YouTube volgers aan hen had gevraagd of ze het stel financieel konden steunen. De Feenstra’s zagen Dollar… eh… Roebeltekens en gingen gretig op het aanbod in. Al snel kwamen de eerste donaties binnen. Het enige probleem was dat het stel deze vorm van inkomsten niet op een redelijke manier kon verklaren. En dat was waarschijnlijk de reden waarom de Russische autoriteiten besloten om de bankrekening van het stel tijdelijk te bevriezen.

tiЯade

Dat besluit zorgde voor een anti-Russische tirade van Anneesa, die ze opnam en vervolgens op YouTube plaatste. Het huis was niet goed, de plaatselijke bevolking sprak geen Engels… Ook begrepen de Russen simpele logica niet en werden hun pogingen om ook maar de simpelste dingen voor elkaar te krijgen gefrustreerd…

Al deze dingen zorgden ervoor dat ze op het punt stond om het avontuur op te geven: “Ik sta klaar om op het vliegtuig te springen en hier weg te gaan. We zijn de eerste hobbel tegengekomen waar je logica moet gebruiken in dit land en het is heel, heel frustrerend,” liet ze haar volgers weten. Blijkbaar is het nog niet zo eenvoudig om te ontsnappen aan LHBT ideologie.

soЯЯy

Inmiddels hebben De Feenstra’s de video niet alleen verwijderd; in een daarna gepubliceerde video benadrukt het stel dat ze heel veel spijt hebben van het publiceren ervan. Daar hebben ze ook een goede reden voor. De negatieve commentaren op de video kwamen namelijk niet alleen van hun reguliere volgers. Ambtenaren van het Kremlin kregen de video ook te zien… Arend liet aanvankelijk weten dat hun ‘gevraagd was om de video te verwijderen’. Later kwam hij hierop terug en beweerde hij dat Russische ambtenaren hem niet onder druk hebben gezet om de video te verwijderen.

Toen het stel eenmaal besefte (of door de autoriteiten was verteld) dat ze aangeklaagd konden worden voor het verspreiden van anti-Russische geluiden, zagen ze zich gedwongen om de excuusvideo te plaatsen. Daarin liet Arend weten dat het stel geen plannen heeft om Rusland te verlaten en dat ze er voor de ‘lange termijn’ zitten. In zijn excuusvideo verduidelijkte Arend dat zijn vrouw alleen maar gefrustreerd was over de situatie dat hun geld werd bevroren. Ook benadrukte hij dat de tirade niet gericht was tegen Rusland als land.

Ook beweert het stel nu dat het gedoe een misverstand is, dat werd veroorzaakt door hun onvermogen om zich goed in het Russisch te uiten. Uit al hun andere video’s blijkt hun kennis van het Russisch overigens vrij beperkt te zijn. Veel meer dan ‘goedemorgen’ of ‘goedemiddag’ is er niet in te horen. Daarmee is de verklaring dat de bedoelingen van Anneesa verkeerd zijn begrepen op zijn minst twijfelachtig te noemen.

njet zo slim

De Feenstra’s hebben met hun video’s inmiddels meer dan 120.000 abonnees verzameld. Uit de commentaren blijkt echter dat velen hun verhuizing naar Rusland maar een slecht idee vinden. Toen Arend bijvoorbeeld beweerde dat zijn video’s ‘bewijzen’ dat Rusland persvrijheid heeft, daagden meerdere kijkers hem uit om iets negatiefs over Vladimir Poetin of het conflict in Oekraïne te zeggen. Een video waarin dat gebeurt is nog niet op het YouTube kanaal verschenen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.