‘A Song Sung Blue’ wint CinemAsia Film Festival Jury Award 2024

‘A Song Sung Blue’ heeft de CinemAsia Film Festival Jury Award 2024 gewonnen tijdens 16e editie van het CinemAsia Film Festival in Amsterdam. Het festival is een van de grootste en langstlopende Aziatische filmfestivals in Europa. Dit jaar stond het in het teken van het 20-jarig bestaan van het festival. Al die tijd heeft het CinemAsia Film Festival een duidelijke queer-focus gehouden. Het festival werd afgelopen zondag afgesloten met de feestelijke award ceremonie. Daarbij hoorde uiteraard ook de bekendmaking van de winnaar van het competitieprogramma.

De CinemAsia 2024 Jury Award ging naar de Chinese regisseur Geng Zihan voor haar coming-of-age film A Song Sung Blue (2023). Daarnaast kreeg de Filipijns-Canadese regisseur Seán Devlin een Speciale Vermelding voor zijn unieke hybride documentaire ASOG (2023). In mei en juni gaat CinemAsia On Tour met een selectie van haar spraakmakende Aziatische films. Die zijn dan te zien in Nijmegen, Rotterdam en Den Haag. 

CinemAsia 2024 Jury Award – A SONG SUNG BLUE

De Competitie selectie legde dit jaar de spotlight op een nieuwe generatie filmmakers met een duidelijke artistieke en cinematografische signatuur. De Competitie Jury, bestond dit jaar uit Marit van den Elshout (directeur FilmForward en ex-hoofd van IFFR Pro), de Nederlandse acteur en regisseur Martin Schwab (Flikken MaastrichtPulang) en regisseur Wei Shujun (rijzende ster in Chinese cinema met Ripples Of LifeOnly The River Flows). Na lang overleg kozen zij unaniem voor de film A Song Sung Blue van de Chinese regisseur Geng Zihan.

Hun oordeel is niet alleen unaniem, maar ook zeer lovend. Het uiteindelijk juryrapport laat weten: “Deze debuutfilm van Geng Zihan rondom de coming of age van twee jonge vrouwen blijft niet hangen in oppervlakkigheden, maar portretteert op oprechte en intense wijze de tedere momenten tussen de twee vrouwen. Naast het geweldige acteerwerk is de cameravoering verrassend en de montage heel precies en fris.”

Speciale vermelding CinemAsia 2024 Jury – ASOG

De hybride documentaire Asog van de Filipijns-Canadese regisseur Seán Devlin verdient een speciale vermelding. Daarover concludeert de jury: “Deze film van Seán Devlin viel op door de frisse, originele en urgente manier waarop grote thema’s als klimaatverandering, post-kolonialisme en kapitalisme aan de kaak worden gesteld.

CinemAsia Film Festival, Speciale Juryvermelding: ‘Asog’ Foto: CinemAsia Film Festival

De film daagt ons uit op een andere manier naar cinema te kijken door zijn eclectische, hybride vorm en het gebruik van verschillende stijlen, en aanwezige muziekscore waardoor de film soms overweldigend aanvoelt, maar die er samen voor zorgen dat de boodschap aankomt. Het acteerwerk is intens en pakkend en het is duidelijk dat deze film is gemaakt met passie en urgentie. We zijn benieuwd naar de volgende stappen van deze filmmaker.”

CinemAsia 2024 On Tour

Na een zeer succesvolle viering van 20 jaar CinemAsia Film Festival in Amsterdam, gaat CinemAsia in het aankomend kwartaal op toernee. Op 12 mei  is CinemAsia on Tour te vinden bij het Indo Film Café in Lux Nijmegen. En van 24 t/m 26 mei in het Filmhuis Den Haag. Op 16 mei en medio juni kun je naar Theater LantarenVenster in Rotterdam.

Meer informatie over CinemAsia On Tour wordt bekend gemaakt op de website van het CinemAsia Film Festival.

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.