Homofobe regeringsleiders uitgejouwd in Londen

Homofobe regeringsleiders van landen uit het Gemenebest zijn op maandag uitgejouwd bij een bijeenkomst in de Westminster Abbey in Londen. De regeringsleiders van alle aangesloten landen zijn in Groot Brittannië bijeen om het 75-jarig bestaan van het internationale samenwerkingsverband te vieren. 

Tekst: Peter Tatchell Foundation / Ronald Mol
Foto: Peter Tatchell Foundation

De regeringsleiders waren door de Britse regering uitgenodigd voor de bijeenkomst. Eenmaal bij de Westminster Abbey aangekomen, kregen zij te maken met een spervuur van boegeroep. Ze arriveerden daar voor het bijwonen van een kerkdienst die gehouden werd ter ere van de 75e verjaardag van het Gemenebest. Ondanks het feit dat hun regeringen de mensenrechtenbepalingen van het Commonwealth Charter schenden, werden ze verwelkomd door de Church of England en de Britse regering. Binnen het internationale samenwerkingsverband zijn maar liefst 30 landen die LHBTIQ+ zijn strafbaar stellen. In totaal bestaat het Gemenebest uit 56 landen.

Uganda not among them

De voorzitter van het Oegandese parlement, Anita Among, woonde de dienst niet bij. Dit werd besloten na protesten van onder andere de Peter Tatchell Foundation. De LHBTIQ+ belangenbehartigers drongen aan op haar uitsluiting, omdat ze één van de felste voorstanders is van de Oegandese Anti-Homoseksualiteit Wet. Die wet voorziet in de doodstraf voor bepaalde vormen van seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht.

vluchtelingen

Onder de demonstranten bevonden zich veel LHBTIQ+ vluchtelingen. Mensen die gevlucht zijn voor discriminatie en geweld in landen van het Gemenebest. Onder hen waren leden van UK Black Pride, Gay Indian Network, Let Voice Be Heard (Bangladesh), African Equality Foundation en Out and Proud African LGBTI.

Een van de LHBTIQ+ vluchtelingen, Abbey Kiwanuka, die uit Oeganda ontsnapte, laat weten dat hij “uit een hel kwam, met brandwonden van sigaretten in mijn handpalmen en op mijn benen, littekens op mijn gezicht die het gevolg waren van het constante slaan. Ik onderging elke vorm van menselijke vernedering.”

Edwin Sesange, een andere LHBTIQ+ vluchteling, voegt hieraan toe: “Schande dat het Gemenebest ze het Handvest van het Gemenebest niet laat naleven. En dat ze de mensenrechten van Gemenebestburgers niet verdedigen. Het opsluiten en vermoorden van LHBTIQ+ mensen is een misdaad tegen de menselijkheid.”

Demonstranten hielden borden vast met leuzen als: “Gemenebest: 75 jaar van anti-LGBT+ vervolging. Intrekken anti-LGBT+ wetten” en “30 van de 56 Commonwealth landen zetten LGBT mensen gevangen. Zes landen hebben levenslange gevangenisstraf” en “Gemenebest veroordeelt vervolging van LGBT’s niet”.

Peter Tatchell

Een van de belangenbehartigers bij het protest was de Peter Tatchell Foundation. In een verklaring liet de organisatie weten:

“Terwijl het Gemenebest feest viert, rouwen wij! We richten ont tot de 30 landen van het Gemenebest die de gelijkheidsbeginselen van hun eigen grondwet en het Handvest van het Gemenebest schenden. Zij zijn verantwoordelijk voor de door de staat gesanctioneerde vervolging van hun LGBT+ burgers.

Dertig van de 56 landen van het Gemenebest stellen homoseksualiteit strafbaar, meestal op grond van wetten die door Groot-Brittannië in de negentiende eeuw werden opgelegd toen het de koloniale macht was. In zes landen van het Gemenebest staat levenslange gevangenisstraf. In Nigeria, Brunei en Oeganda staat de doodstraf op LHBT’s. Miljoenen LGBT+ burgers in het Gemenebest lopen het risico gearresteerd te worden, in de gevangenis te belanden, het slachtoffer te worden van geweld van de maffia en gediscrimineerd te worden op het gebied van werk, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg.

Deze anti-LGBT+ wetten zijn in strijd met het Commonwealth Handvest dat belooft dat alle lidstaten zich ‘inzetten voor gelijkheid’ en ‘tegen alle vormen van discriminatie’ zijn. De meeste leiders van het Gemenebest weigeren te erkennen dat LGBT+ rechten mensenrechten zijn. Al 75 jaar lang spreken ze hun veto uit over elke discussie over dit onderwerp tijdens hun bijeenkomsten van regeringsleiders.

De Secretaris-Generaal van het Gemenebest, Baroness Scotland, heeft zich niet uitgesproken tegen anti-LGBT+ wetten of vervolgde LGBT+ mensen verdedigd. Ze is er niet in geslaagd het Handvest van het Gemenebest over een reeks mensenrechtenkwesties te handhaven en zou moeten aftreden. Landen die LGBT+ mensen criminaliseren zouden uit het Gemenebest gezet moeten worden”.

Britse Regering

Het feit dat de homofobe regeringsleiders werden uitgejouwd in Londen is gênant voor gastland Groot-Brittannië. Het is echter maar zeer de vraag of het protest iets uit zal maken. Want zelfs de Britse regering laat steeds vaker merken dat men niet al teveel met LHBTIQ+ personen op heeft. Zo worden scholen in Engeland sinds vorig jaar geacht ouders te informeren als hun kinderen hun genderidentiteit willen veranderen. Dat bleek uit nieuwe richtlijnen die door de Britse regering zijn uitgegeven.

De Britse regering, onder leiding van premier Rishi Sunak, heeft ook al geen goed track-record. Zo maakte Sunak in februari nog een grap over de rug van transgender personen. Hij deed dit nota bene op het moment dat de moeder van een vermoorde transgender-tiener in het Parlement aanwezig was. Ook sprak de Britse regering een veto uit over een wetsvoorstel van het Schotse parlement. Die wetgeving zou het makkelijker maken om in Schotland in transitie te kunnen gaan.

niet ver genoeg

Maar voor enkele conservatieven gaat de inzet van de Britse regering nog niet ver genoeg. Eén daarvan is oud-premier Liz Truss. Zij neemt een steeds radicalere anti_LHBTIQ+ houding in. Dat resulteerde onlangs  nog in een wetsvoorstel om sociale transitie op scholen uit te bannen. Ook wil ze het gebruik van puberteitsremmers en hormoonbehandelingen voor genderdysforie bij jongeren onder de 18 verbieden. Het is echter niet waarschijnlijk dat dit voorstel het zal halen.

Truss is slechts 49 dagen premier geweest, maar volgens haar kwam dat niet door haar (gebrek aan) leiderschap. In plaats daarvan beschuldigde zij een niet nader genoemde “milieu-extremisten” en “transactivisten” van het saboteren van haar leiderschap. Die uitspraak zorgde ervoor dat Labourleider Keir Starmer de Conservatieven kon bestempelen als de “politieke vleugel van de ‘flat earth society'”. Hierbij suggereerde Starmer dat premier Sunak de controle over zijn partij was kwijtgeraakt aan de “aluminiumfolie-hoedjes brigade“.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.