Nog meer tegenwerking voor Oegandese regenbooggemeenschap

Er komt nog meer tegenwerking voor de Oegandese regenbooggemeenschap. Dat blijkt uit een vonnis van het Hof van Beroep, de op één na hoogste rechtbank van het land. Daarin staat dat de Oegandese overheid terecht heeft geweigerd om de organisatie Sexual Minorities Uganda (SMUG) officieel te erkennen. 

Tekst: Ronald Mol

Sexual Minorities Uganda (SMUG) wordt alom gezien als de belangrijkste LHBTIQ+ rechtenorganisatie van Oeganda. Een van hun successen is dat SMUG een coalitie van 55 maatschappelijke organisaties aanvoerde, die gezamenlijk de Anti-Homoseksualiteit Wet van 2014 ongedaan wisten te maken. Maar toen de organisatie in 2012 een poging deed om zich officieel te registreren, werd dat afgewezen. Het registratiekantoor van de overheid weigerde de organisatie op de registratielijst te plaatsen. SMUG werd afgewezen omdat de volledige naam “ongewenst” werd geacht. Door dit besluit kon de organisatie geen kantoorruimte huren, bankrekeningen openen of personeel aannemen.

algemeen belang

Daarnaast oordeelde men dat SMUG is opgericht ‘ter bevordering en promotie van de rechten van mensen waarvan de daden en levensstijl onder het Oegandese strafrecht vallen’. Op basis van dat oordeel schortte de Oegandese overheid in 2022 de activiteiten van SMUG op. De regering beriep zich daarbij op het feit dat de organisatie niet officieel geregistreerd was.

Deze week kwam er dus een uitspraak in het door SMUG aangespannen hoger beroep. Daarbij oordeelde het Hof dat de registratie van SMUG terecht was geweigerd. Ook concludeert het Hof dat de registratie van LHBTIQ+ belangenbehartigers in strijd is met het algemeen belang.

verzinsel

Daarmee gaat het Hof mee in het verzinsel dat systematische homofobie bedoeld is ‘ter bescherming van de traditionele Afrikaanse waarden’. Ook de regering onder leiding van President Museveni grijpt regelmatig naar dit argument. Er wordt dan beweerd dat degenen die opkomen voor de rechten van LHBTIQ+ mensen een ‘buitenlandse’ of ‘koloniale’ praktijk proberen te verspreiden. Dit ondanks het feit dat het algemeen bekend is dat homoseksualiteit ook vóór het kolonialisme al in Afrika bestond.

Dit in tegenstelling tot geïnstitutionaliseerde homofobie. Want relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn niet alleen in Oeganda, maar ook in veel andere landen, pas illegaal sinds het Britse koloniale tijdperk. En in de eenentwintigste eeuw maken met name radicale evangelicals uit de Verenigde Staten handig gebruik van dit fenomeen. Zo ook in Oeganda. Het land voerde in mei vorig jaar een van de strengste anti-LHBTIQ+ wetten ter wereld in, waarmee onder andere het promoten van homoseksualiteit werd verboden. Het vergrijp ‘verzwaarde homoseksualiteit’ kan zelfs leiden tot een doodstraf. Maar wat de term ‘verzwaarde homoseksualiteit’ precies betekent; of wanneer iets onder deze strafverzwaring valt, is niet bekend.

lage verwachting

Het vonnis wordt gezien als de opmaat naar een volgende negatieve beslissing van het Hof. Later dit jaar buigt het Hof zich namelijk over de vraag of de Anti-Homoseksualiteit Wet 2023 überhaupt mag blijven bestaan. Maar het feit dat in dit vonnis al naar de Anti-Homoseksualiteit Wet 2023 wordt verwezen, voorspelt weinig goeds voor het vonnis dat nog moet komen…

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.