It giet net oan: Geen geld voor Regenboogbeleid in Fryslân

De Fryske College van Gedeputeerde Staten heeft kortgeleden besloten geen geld uit te geven voor Regenboogbeleid in de provincie Fryslân. Waarom? Omdat ze vinden dat dit niet nodig is. Dêrom. Maar niet iedereen in Fryslân is het met College eens…

Tekst: Tûmba, met bewerking door Ronald Mol
Foto: Tineke Admiraal

De mensen van Tûmba, hét kenniscentrum discriminatie en diversiteit in Fryslân, zijn het niet eens met het College van Gedeputeerde Staten. Ook de gebeurtenissen die vorig jaar aanleiding gaven voor het organiseren van de eerste Pride in Kollum, laten helaas een ander beeld zien. De politie was bij die Pride, een initiatief van 3FM gezichten Juliën Kooij en Timur Perlin, goed vertegenwoordigd. Agenten liepen zowel in uniform als in burger rond. De reden daarvoor laat zich raden.

actie

Tûmba is van mening dat vinden dat in Fryslân iedereen zichzelf moet kunnen zijn, iedereen op zijn eigen manier. “We willen een leefbare ‘iepen’ mienskip en samen investeren in een inclusieve samenleving. Dat is – juist nu – hard nodig en daar helpen wij graag aan mee.” Laat de organisatie middels een persbericht weten.

Daarom organiseert Tûmba vandaag – 14 februari – een protestactie waarbij iedereen wordt opgeroepen om vanaf 18:30 uur mee te lopen in ‘een korte vreedzame en liefdevolle optocht’ vanaf de Blokhuispoort naar het Provinciehuis in Leeuwarden.

Verhalen

Ook wil de organisatie persoonlijke verhalen van Fryske LHBTIQ+ personen delen met de Statenleden. “Aan alle Statenleden willen we (anoniem) een persoonlijk Frysk verhaal geven, om te laten zien hoe het is om LHBTIQ+ te zijn in Friesland. Wat doet het met je? Waarom is het nodig dat ook de provinciale politiek hier aandacht voor heeft? Daarom verzamelen wij persoonlijke LHBTIQ+-verhalen, fan Fryske grûn.” Aldus de organisatie.

Voor dit initiatief is Tûmba vooral op zoek naar verhalen met een positieve, hoopvolle en krachtige boodschap, maar die wel laten zien dat dat extra steuntje nog nodig is. Kortom: “Dat er wél Frysk Regenboogbeleid moet komen.” Jouw verhaal kun je via deze link met de organisatie delen.

De Fryske Regenboogvlag, met pompeblêden

.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.