Valentijnsdag 2024: #NietVerliefdGenoeg

Vandaag, 14 februari, is het Valentijnsdag. Een dag vol hartjes en rode rozen, maar ‘lang leve de liefde’ geldt helaas niet voor iedereen. Tijdens de lange asielprocedure ontstaan tussen LHBTIQ+ asielzoekers soms prachtige relaties. Maar die liefdesrelaties worden door de IND niet als bewijs van een niet-heteroseksuele geaardheid gezien. Zij zijn #NietVerliefdGenoeg.

Tekst: Persbericht LGBT Asylum Support (aangepast)

Het IND behandelt deze asielzoekers alsof ze niet echt Queer zouden zijn. Alsof een nieuwe relatie niet kan ontstaan, juist nu er geen druk van buitenaf meer is om die voor de eigen veiligheid verborgen te houden. Maar juist wanneer een asielzoeker hier tot rust komt, ontstaat de ruimte om openheid te geven over diens geaardheid. Vaak begint hun groei in identiteit pas echt in Nederland; het land waar ze voor het eerst openlijk iemand van hetzelfde geslacht lief kunnen hebben. Zonder voor vervolging te moeten vrezen.

bewijslast

Maar wanneer iemand asiel aanvraagt met geaardheid als motief, ligt de bewijslast volgens LGBT Asylum Support extreem hoog. Zoals bij Catherine uit Uganda, die tijdens haar eerste procedure uiterst voorzichtig sprak over haar prille lesbische relatie. Ze was getraumatiseerd en durfde daardoor nauwelijk openheid van zaken te geven tegenover de ondervrager van het IND. Maar de relatie met haar vriendin houdt na bijna drie jaar nog altijd stand. En dat vormde dan ook de basis om nogmaals een asielprocedure te starten.

Haar duurzame en liefdevolle relatie is net als die van ieder ander in Nederland, toch blijft de IND en zelfs de rechtbank haar ook na drie jaar niet geloven. Die geven namelijk aan dat er geen sprake is van ‘iets nieuws’ in haar procedure. Ook alle brieven van diverse LHBTIQ+ organisaties, die haar relatie en de groei daarin bevestigden, werden resoluut afgewezen. Waarom? Deze organisaties waren volgens het IND niet objectief. Ondertussen zijn meerdere stellen de wanhoop nabij. Want wat kan je nog meer doen als de IND jouw relatie beschouwt als #NietVerliefdGenoeg?

Petitie

Om die reden is LGBT Asylum Support deze Valentijnsdag gestart met de petitie #NietVerliefdGenoeg.
Voorzitter Sandro Kortekaas: “Er lijkt meer en meer sprake te zijn van een papieren realiteit bij de IND die stelt dat in eerdere procedures de seksuele geaardheid al is afgewezen. Terwijl het bij de beoordeling ook gaat om de daadwerkelijke realiteit waarin lhbtiq+ asielzoekers verkeren. Een realiteit waarin ze vaak maar met moeite over hun schaamte en trauma’s heen kunnen komen. Daarin is een relatie als bewijs van hun identiteitsgroei, in een vrije omgeving waarin ze kunnen zijn wie ze zijn, enorm belangrijk. Bovendien heeft de IND een onderzoekplicht. Dus waarom worden de partners dan nooit gehoord?”

Stichting LGBT Asylum Support vraagt de lezers van Gaykrant om niet alleen de petitie te ondertekenen. Het  zou daarnaast namelijk fantastisch zijn als je op Valentijnsdag een lief kaartje naar de IND zou willen sturen. Benadruk daarop vooral dat je heel erg verliefd op je partner bent. Want niemand wil door de IND worden aangemerkt als #NietVerliefdGenoeg. De petitie #NietVerliefdGenoeg wordt half maart aan de staatssecretaris aangeboden.

Daarbij zal ook het rapport over identiteitsgroei verschijnen. Stichting LGBT Asylum Support – die in 2022 met het argument van identiteitsgroei een rechtszaak won – wil dat dit onderwerp ook onderdeel wordt van de werkinstructie waarmee de IND het verhaal van LHBTIQ+ asielzoekers op geloofwaardigheid toetst. Want LHBTIQ+ asielzoekers die in Nederland de liefde gevonden hebben, en op die manier dus eindelijk kunnen zijn wie ze altijd al waren… Ook zij hebben het recht om eerlijk beoordeeld te worden.

De petitie van LGBT Asylum Support kun je vinden op: https://nietverliefdgenoeg.petities.nl

Adres voor een kaartje op Valentijnsdag:

Als je een Valentijnskaart wilt sturen, dat kan naar dit adres:|
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
Rijnstraat 8,
2515 XP   Den Haag

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.