Jarige TransAmsterdam is één van de genomineerden voor het Roze Lieverdje

Het jarige TransAmsterdam, een organisatie gericht op transgender personen in Amsterdam, is één van de genomineerden voor het Roze Lieverdje! Onder de bezielende leiding van oprichter en voorzitter Yvo Manuel Vas Dias, organiseert het team van TransAmsterdam diverse activiteiten die zich focussen op kunst, cultuur en lifestyle. En de organisatie viert dit jaar een jubileum! TransAmsterdam bestaat dit jaar namelijk alweer tien jaar.

TransAmsterdam, onder bezielende leiding van oprichter en voorzitter Yvo Manuel Vas Dias en het huidige team bestaande uit Jean, Mahdad, Efa, Maurice, Janine, Charles, Steven, Peter, Vero, Lucie, Rubi, Agnes, Khalid, Jip en Sam, focust zich op kunst, cultuur en lifestyle. Ze organiseren al jaren het Trans & Friends café InClusion. Bezoekers omschrijven het als een heerlijke plek om jezelf te kunnen zijn, met een grote diversiteit aan gasten. Een bijeenkomst waar gezelligheid en gewoon jezelf kunnen zijn – zonder je te hoeven verklaren – superfijn is. Trans en non binaire personen komen hier samen, delen verhalen en kunnen genieten van prachtige optredens van trans artiesten. Cis-genders zijn er overigens ook van harte welkom.

Bij de Trans Art School, worden verschillende workshops, themabijeenkomsten en theaterproducties aangeboden en talenten ontwikkeld. In samenwerking met vele andere initiatieven in Amsterdam-Oost bieden ze diverse events door het jaar heen. Daarbij kun je denken aan de TransPride Walk at Pride Oost, Transgender Day of Visibility en Trans Flag Day.

TransAmsterdam staat bekend als een betrokken en inspirerende groep mensen, die laagdrempelig toegankelijke activiteiten organiseert én zich inzet voor de zichtbaarheid van de transgemeenschap. Alles bij elkaar voor de jury reden genoeg om TransAmsterdam te nomineren voor het Roze Lieverdje 2024.

Het Roze lieverdje

Het Roze Lieverdje is vernoemd naar ‘Het Amsterdamse Lieverdje’  – kortweg het Lieverdje. Het is een standbeeld op het Spui in Amsterdam. Dit beeld is in 1960 gemaakt door Carel Kneulman en was een geschenk aan Amsterdam van de Hunter Cigarette Company te Eindhoven. De benaming Lieverdje dook het eerst op toen Henri Knap het in 1947 gebruikte in de rubriek Amsterdams Dagboek in dagblad Het Parool. Hierin vertelde hij het verhaal van een kleine jongen van een jaar of tien, die een in de gracht gevallen hondje van de verdrinkingsdood had gered. Na dit eerste Lieverdje volgden er meer van dergelijke verhalen. Het Lieverdje symboliseerde hierdoor de straatjongens van Amsterdam, altijd op zoek naar kattenkwaad maar met een gouden hart.

Het Roze Lieverdje wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een Amsterdammer of initiatief, die of dat zich buitengewoon, op vrijwillige basis, inzet voor de LHBTIQ+-gemeenschap. En dit jaar bestaat TransAmsterdam niet alleen tien jaar; het is daarnaast ook de tiende keer dat GroenLinks Amsterdam de verkiezing van het Roze Lieverdje organiseert. Het Roze Lieverdje wordt verkozen middels een publieks- en jurystemming. Amsterdammers droegen de afgelopen weken meer dan 50 kandidaten voor; de jury selecteerde hier vijf mooie nominaties uit.

nominaties

Naast TransAmsterdam zijn de volgende organisaties of personen genomineerd:

Jos Holweg

Jos heeft zich meer dan 30 jaar ingezet voor de LHBTQI+ gemeenschap in Amsterdam. Dit deed hij al toen hij sinds 1992 werkzaam was voor de Schorer Stichting als maatschappelijk werker Hiv/Aids en bij Buddyzorg voor de mensen die Hiv en Aids hadden. Nu Jos onlangs met pensioen is gegaan, blijft hij zich vrijwillig inzetten voor onze gemeenschap, o.a. bij de Meet & Eat voor LHBTQI vluchtelingen van de Regenboog Groep. De jury nomineert Jos vanwege zijn tomeloze enthousiaste inzet voor onze gemeenschap. Klik hier voor het hele verhaal van Jos!

MVS Gaystation

MVS Gaystation is al meer dan 25 jaar een vertrouwd gezicht op allerlei LHBTIQ+ evenementen in de stad: Pride, de dodenherdenking, feestjes, inhoudelijke bijeenkomsten en herdenkingen. Gerund door vrijwilligers, volledig non-profit, verslaan zij de belangrijkste dingen uit het roze wereldje via tv, radio, internet en sociale media.

De filmpjes en vele foto’s die gemaakt worden op events verschijnen niet alleen op TV, maar ook altijd op sociale media. Mensen die bij het event waren kunnen het zo nog eens herbeleven. Mensen die er niet waren, of er niet bij konden zijn, kunnen op die manier toch een beetje het gevoel krijgen dat ze er wel bij zijn geweest. Ook worden de evenementen op deze manier niet alleen geregistreerd, maar ook gearchiveerd. MVS en alle vrijwilligers verdienen volgens de jury een nominatie voor het Roze Lieverdje 2024. De jury roemt bij deze nominatie speciaal de inzet van Wessel Haaxman. Meer over MVS Gaystation lees je hier!

The House of Bodega

The House of Bodega in Amsterdam is niet alleen een stralend middelpunt in de ballroom scene, maar ook een bastion van steun en empowerment voor de queer gemeenschap. Hun toewijding strekt zich uit tot het organiseren van inspirerende workshops voor queer jongeren, waarbij de nadruk niet alleen ligt op dans en Kiki’s, maar vooral op het versterken van de jonge ballroom community.

Bodega onderscheidt zich door haar unieke multiculturele karakter. Deze bonte samensmelting van cultuur, zorg en empowerment maakt het House of Bodega tot een essentieel onderdeel van de queer BPOIC gemeenschap in Amsterdam en daarbuiten, een plaats waar diversiteit wordt gevierd en iedereen welkom is. De jury nomineert The House of Bodega daarom van harte voor het Roze Lieverdje 2024. Het hele verhaal van The House of Bodega lees je hier!

Willemijn van drie

Toen Willemijn van Drie en haar vrouw in 2016 tijdens Pride aan hun woning aan de Churchilllaan in Amsterdam-Zuid de regenboogvlag uithingen, waren ze de eersten in de straat. Drie jaar later werd de Pridevlag van een buurman, die hun voorbeeld volgde, van de muur gerukt. Willemijn liet het er niet bij zitten en vroeg een aantal buurtbewoners uit solidariteit ook regenboogvlaggen op te hangen. Jaarlijks werd hier tijdens Pride massaal gehoor aan gegeven, elk jaar werd er af en toe door vandalen een vlag vernield, maar het bleef bij incidenten.

Tot afgelopen jaar, toen bij een Amerikaans stel de vlag, die ze in juni uithingen, in brand werd gestoken. Zelf zegt Willemijn daarover dat het heel bedreigend voelde, maar ook als the limit. Maar ze zet door, of zoals ze zegt: “Ik vind dat je moedig moet zijn, dat zijn mensen voor ons ook geweest. Zonder hen hadden mijn vrouw en ik nooit kunnen trouwen. We moeten zichtbaar zijn, anders verdwijnen we”. De plannen voor komende Pride zijn alweer in de maak. Meer vlaggen in plaats van minder. De jury nomineert Willemijn van harte voor het Roze Lieverdje 2024. Het uitgebreide verhaal van Willemijn lees je hier!

prijsuitreiking

Op Valentijnsdag, 14 februari 2024, wordt de winnaar van het Roze Lieverdje bekendgemaakt tijdens het gratis toegankelijke, feestelijke Roze Lieverdje Gala in de Melkweg! Je bent van harte welkom om TransAmsterdam of één of meer andere genomineerden voor het Roze Lieverdje aan te moedigen. Je kunt je aanmelden via deze link!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.