All of us Strangers: Liefde als een ketaminetrip

Een Londons appartement, midden in de nacht, het brandalarm gaat af.  Bewoner Adam gaat braaf naar de uitgang. Eenmaal buiten blijkt dat hij de enige is. In het gigantische nieuwe appartementencomplex woont maar één ander iemand. Adam ziet hem staan kijken, op de zesde verdieping. Hij komt niet naar buiten. Het alarm zwijgt.

Tekst: Remco van Dam

Zo begint All of Us Strangers, een mysterieuze film los gebaseerd op het boek Strangers van Taichi Yamada. Later die nacht belt zijn buurman Harry aan. Een ongemakkelijk gesprek volgt met een halfhartige poging tot flirten. Alhoewel Adam hem eerst afwijst, weet Harry toch tot hem door te dringen. Een liefdesrelatie begint.

Tegelijkertijd werkt Adam aan een script over zijn jeugd in de jaren ’80. Om inspiratie op te doen gaat hij terug naar de plaats van zijn ouderlijk huis. En wat blijkt? De tijd is er stil blijven staan.  Zijn ouders wonen er nog altijd. Terwijl zij toch echt waren omgekomen bij een auto-ongeluk in 1987. Adam gaat in gesprek met zijn vader en moeder, het is een mooi weerzien.

Regisseur Andrew Haigh maakte eerder de film Weekend over hoe een hook up van twee mannen uitgroeit tot een heerlijk samen zijn. All of Us Strangers heeft vergelijkbare elementen, zoals een traag tempo, kitchen sink realisme en thema’s als grootstedelijke eenzaamheid. Daarnaast is er een aangename intimiteit in (seks)scenes tussen Harry en Adam (een geweldige rol van Andrew Scott). Maar anders dan bij Weekend voelt deze film als een roes.

Je weet namelijk nooit of de scenes zich afspelen in Adam’s fantasie of in werkelijkheid. Er zitten in de film ook veel hints naar blowen, dromen, koorts-ijlen en ketaminetrips. Fantasie of niet, het contact tussen Adam en zijn ouders is vruchtbaar. Zo beleeft hij alsnog zijn coming out en kan hij de dingen kwijt die hij altijd al wilde zeggen. Een ware catharsis.

All of Us Strangers

Nu in de bioscoop.

Remco van Dam (Bodegraven, 1969) werkt als televisiemaker. Hij maakte programma’s als RTL Woonmagazine, RTLZ Beursinside en De Roze Supporters. Zijn passie is film: van Hollywood tot art house. Hij is niet alleen kijker maar werkt ook als vrijwilliger voor diverse  festivals. Zo doet hij live interviews met filmmakers op de IDFA (International Documentary Festival Amsterdam) en de Roze Filmdagen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.