Yvo Manuel Vas Dias, de man achter TransAmsterdam en Trans Art School

TransAmsterdam en Trans Art School. Beiden zijn opgericht door Yvo Manuel Vas Dias. Zijn bevlogenheid in deze initiatieven is al door velen geprezen. Wie is deze man? Wat zijn zijn drijfveren? Wat zijn de plannen voor de toekomst? Hoog tijd om Yvo uit te nodigen voor een gesprek over het mooie werk dat hij doet.  

Tekst: Floor Brands
Foto’s: TransAmsterdam, Erzsi Molnar, Sam Sajad Salmanpour

Goedemiddag Yvo, wat leuk om je nu een keer echt te spreken, nadat we elkaar al een beetje via de sociale kanalen hebben leren kennen. Ik wil natuurlijk alles van je weten. 

Ik ben Yvo Manuel Vas Dias. Ik ben zestig jaar. Ik ben een trans man. Ik ben boeddhist met een Joodse achtergrond. Ik woon in Amsterdam alwaar ik ook geboren en getogen ben. Ik ben oprichter en voorzitter van TransAmsterdam en daarnaast van onze Trans Art School in Amsterdam.  De Trans Art School is een onderdeel van TransAmsterdam. 

Wat is je drijfveer?

Het ontroert me als ik het zelfvertrouwen van trans personen zie groeien als ze bezig zijn met hun kunstvorm of het ontwikkelen van andere talenten.  

Ik ben zelf al wat ouder, maar als ik zie hoe jonge trans personen zich ontwikkelen en hoe ze groeien in hun kracht en hun talenten, dan ontroert mij dat. Ze dragen trots een gedicht voor, ze zingen met verve een lied, ze voeren een dans op, ze houden een bevlogen speech. Dat wij met TransAmsterdan en onze Trans Art School hieraan mogen bijdragen vind ik fantastisch. We hebben bewust gekozen voor kunst om de trans personen meer zelfvertrouwen te geven, te empoweren.  Op deze wijze kunnen zij zich ontwikkelen, kunnen zij zich verbinden en kunnen zij zich door middel van zelfexpressie op allerlei manieren uiten.

“Kunst heeft wonden uit het verleden doen genezen en kunst heeft mij laten opbloeien tot een nieuw mens”
-Kalki Subramaniam 

Andere drijfveren zijn het boeddhisme en het pad dat ikzelf heb gevolgd.  

Wat was de aanleiding om TransAmsterdam en de Trans Art School op te richten?

Dat kwam eigenlijk door de, toen nog, Gay Pride in Amsterdam. Ik zag daar wel drag queens, maar geen trans personen die hun verhaal deden. Ik vond dat het tijd werd dat trans personen ook hun verhaal gingen vertellen. In 2014 opende schrijver Maxim Februari de eerste TransPride. Van 2014 tot 2018 is deze elk jaar georganiseerd door TransAmsterdam. Het was heel bijzonder om te organiseren. En het was een groot succes.

We deden dit negen dagen achter elkaar en organiseerden in die dagen allerlei activiteiten waar wij als trans personen behoefte aan hadden. Met een prachtige en feestelijke opening met Brass Band en fototentoonstellingen, trans poetry,  filmavonden, internationale forumdiscussies, feestavonden, kortom: te veel om op te noemen.

Bijzonder was dat de verschillende trans groepen – trans vrouwen, trans mannen – uit verschillende landen samenkwamen. Uit India, Pakistan, USA, Iran, bijvoorbeeld. Burgemeester Femke Halsema openende de TransPride in 2018. Het was een mooie tijd om hier een bijdrage aan te leveren. Sinds 2019 organiseren andere transgender organisaties een breed gedragen TransPride tijdens de Pride.

Hoe weten de mensen de weg naar jullie te vinden? 

We hebben elke laatste vrijdagavond van de maand een Trans en Friends Café InClusion, en dat wordt door vele mensen uit de trans gemeenschap bezocht. Vanuit heel Nederland en zelfs vanuit het buitenland komen mensen naar deze avonden. Helaas vanwege corona staat het nu on hold. We organiseren mooie bijeenkomsten. Spoken word, boekpresentaties, speeddates.

Je moet het zien als een uitgaansgelegenheid waar trans personen elkaar kunnen ontmoeten en een drankje kunnen drinken zonder te worden lastiggevallen. Trans and Friends Café InClusion is eigenlijk voor iedereen. Cisgenders zijn ook van harte welkom. 

Yvo Manuel Vas Dias

Jullie bekendheid reikt tot ver over de grenzen?

Ja dat klopt. Wij zijn blij met onze ambassadeur Kalki Subramaniam. Zij is een Indiase transgender activist, kunstenaar, actrice, dichter en inspirerend spreker. Zij is oprichter van de Sahodari Foundation die zich inzet voor trans personen in India. In 2019 is ze naar Amsterdam gekomen en heeft ze lezingen en workshops bij ons gegeven en hebben we een expositie voor haar georganiseerd in het Manor Hotel.

We hebben toen gevraagd of zij ambassadeur van TransAmsterdam wilde worden. We hebben veel contact, ook omdat TransAmsterdam en haar stichting in India veel op elkaar lijken: het zijn beiden transgender kunstorganisaties. We hebben een sterke band met elkaar.

“I am very passionate about art. During my childhood I escaped from the difficulties and inner turmoils and I used to go to forests and parks to escape and hide from people. The pen, paper and paintbrush were my solace. They are my soulmates.” – Kalki

En Trans Art School?

TransAmsterdam is een transgender organisatie voor kunst, cultuur en lifestyle. Sinds 2014 is kunst een belangrijke tool voor ons.  Wij bieden trans personen, trans kunstenaars en trans artiesten een podium.  We wilden iets meer gaan doen met kunst. In 2019 zijn we begonnen met de Trans Art School, een plek waar trans personen meer zijn dan alleen maar hun transitie.

Voor trans personen die met gelijkgestemden willen samenkomen en kunst willen maken. Mensen die je niets hoeft uit te leggen. Vanuit de Trans Art School willen we deelnemers ook een podium bieden. Waar ze hun kunsten kunnen laten zien aan familie, vrienden en de rest van de wereld. We willen ook dat transpersonen een plek krijgen binnen de kunstwereld 

Heb je het idee dat transpersonen daar nog in achtergesteld worden? 

Er zijn gelukkig wel steeds meer voorbeelden en bekende trans personen. Maar er zijn genoeg trans personen die mooie dingen maken, maar die geen plek hebben in de kunstwereld. Wij komen veel trans personen tegen die graag iets moois willen maken. Of al maken. En voor hen willen we er zijn.  

Alle artiesten en kunstenaars zijn welkom?

We zijn natuurlijk wel een trans organisatie. Cis-gender kunstenaars/artiesten zijn welkom om les te geven bij onze Trans Art School.  Maar onze organisatie is bedoeld om trans en non-binaire artiesten/kunstenaars een podium te geven. Of het nu dichters of schilders zijn. We zijn overal op sociale media te vinden. Mail ons  Of ben je goed in lesgeven? Meld je aan, dan kunnen we altijd kennis maken.  Ook hebben we zeer regelmatig stagiaires die verschillende projecten doen, en dat is echt heel erg leuk.  

Wat zijn verder je plannen nog voor de toekomst?

Onze Trans Art School meer op de kaart zetten. Met ons team mooie, bijzondere workshops en andere events gaan organiseren. Meer gaan samenwerken met andere kunstorganisaties om zo trans kunstenaars/artiesten een betere plek te kunnen geven. Verder willen we onze banden met nationale en internationale trans artiesten/kunstenaars gaan versterken. Wat zou het mooi zijn als er een samenwerking komt tussen de verschillende trans artiesten en kunstenaars over de hele wereld.  

*

Klik hier voor meer informatie over TransAmsterdam

Klik hier voor meer informatie over Trans Art School

Klik hier voor meer informatie over Kalki Subramaniam

info@transamsterdam.nl

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.