Russische Ministerie van Justitie: “verklaring over behoren tot ‘de internationale LHBT-beweging’ = deelname”

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Justitie in de regio Stavropol heeft laten weten dat ‘een verklaring’ over het behoren tot ‘de internationale LHBT-beweging’, kan worden gezien als deelname aan die beweging. ‘De internationale LHBT-beweging’ werd onlangs door het Hooggerechtshof van Rusland op de Russische terroristenlijst geplaatst.

Tekst: Ronald Mol
Foto: Hina Ichigo, via Flickr

De Russische overheid grossiert inmiddels in vaagheid over het onderwerp. Dat ‘DE internationale LHBT-beweging’ niet bestaat, lijkt voor het Russische regime in ieder geval geen enkele belemmering te zijn. Het Russische Ministerie van Justitie heeft namelijk nog altijd niet duidelijk gemaakt welke organisatie er precies bedoelt wordt met de vage omschrijving. Ook bij dit laatste statement maakte het ministerie niet duidelijk wat er precies met “een verklaring” wordt bedoeld.

symboolverbod

Bij het uitbrengen van de verklaring bracht het ministerie ook het verbod op “het gebruik, de propaganda en de demonstratie” van “symbolen van de LHBT-beweging”, in heel Rusland nog eens onder de aandacht. Maar ook bij dit verbod leidt de opzettelijk vaag gehouden beschrijving tot willekeurige vervolging. Zo kreeg de eigenaar van het muziek tv-kanaal Aiva TV een boete opgelegd van 500.000 roebel (5.480 dollar) voor “LHBT-propaganda” voor het vertonen van de videoclip ‘Tak Krasivo‘ (“Zo Mooi”) van zanger Sergey Lazarev, die in 2017 werd uitgebracht.

Lazarevs clip kreeg een 18+ label, omdat er verliefde koppels in te zien zijn. Daaronder zijn koppels van hetzelfde geslacht, maar ook ‘traditionele’ gezinnen. In de video kussen, knuffelen en houden mensen elkaars hand vast. Tot voor kort was het vertonen ervan, door de toevoeging van het 18+ label, geen probleem. Sinds de laatste beleidswijziging maakte het tv-kanaal zich volgens de rechtbank in Sint Petersburg echter schuldig aan het verspreiden van propaganda voor “niet-traditionele seksuele relaties en voorkeuren, en geslachtsverandering” op het internet.

paranoide Heksenjacht

En zo is het Russische Ministerie van Justitie steeds harder bezig met een paranoïde heksenjacht. In de nacht waarin het verbod op ‘de Internationale LHBT-beweging’ van kracht werd, deden Russische politieagenten invallen bij meerdere nachtclubs in Moskou en Sint Petersburg die evenementen voor LHBTIQ+ mensen organiseerden. De populaire St. Petersburg gay club Central Station kondigde niet lang na de invallen aan dat de club gaat sluiten.

Ook DELO LGBT+, een van de laatste belangenbehartigers van de Russische regenbooggemeenschap, liet onlangs weten dat men de activiteiten moest staken. Volgens de belangenbehartiger was dit “vanwege externe omstandigheden”. DELO LGBT+ voerde onder andere rechtszaken namens de Russische LHBTIQ+ gemeenschap. In de verklaring laat de belangenbehartiger weten dat men alle lopende zaken overdraagt aan “betrouwbare advocaten”.  Die gaan er vervolgens voor zorgen dat de zaken “gegarandeerd tot een goed einde worden gebracht”.

Diverse mensenrechtenverdedigers roepen de Russische LHBTIQ+ gemeenschap ondertussen op om hun sociale mediakanalen nog eens na te pluizen. Want ook een foto van jaren geleden waarop een regenboogvlag te zien is, kan als propaganda worden aangemerkt. Ook een bericht over deelname aan een Pride of LHBTIQ+ gerelateerde activiteit kan volgens sommigen worden uitgelegd als ‘een verklaring over het behoren tot de internationale LHBT-beweging’.

my little pony

Dankzij de vage omschrijvingen en de totale willekeur qua handhaving is het voor de gemiddelde Rus lastig om te weten waar die precies aan toe is. Zo zijn er berichten over pakken melk die uit de schappen moesten verdwijnen. Simpelweg omdat er sinds jaar en dag een regenboog op de verpakking staat. En op de filmdatabase Kinopoisk is inmiddels een 18+ symbool bij de tekenfilmserie My Little Pony: Friendship Is Magic geplaatst. Het is onduidelijk wat de precieze aanleiding voor het label is. Activisten op Telegram speculeren dat het een voorzorgsmaatregel kan zijn. Dit vanwege het feit dat een van de hoofdpersonen van de serie Rainbow Dash heet.

Rainbow Dash uit My Little Pony Foto: Hina Ichigo, via Flickr

Ook de dating app Pure heeft uit veiligheidsoverwegingen voor Russische gebruikers de optie om hun seksuele geaardheid aan te geven, verwijderd. Volgens het Telegram-kanaal Ostorozhno, Novosti, kunnen gebruikers uit Rusland nu alleen nog hun lengte, gewicht en taal opgeven. Gebruikers uit alle andere landen kunnen op de app nog wel kiezen uit een lijst met seksuele geaardheden.

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.