Thaise parlement zet belangrijke stap richting openstelling huwelijk

Het Thaise parlement heeft donderdag 21 december vier wetsvoorstellen goedgekeurd, waarmee het land een belangrijke stap zet richting de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. De wetsvoorstellen konden bij deze eerste lezing rekenen op een overweldigende meerderheid. Als de wetsvoorstellen worden aangenomen, wordt Thailand het derde Aziatische land dat verbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht erkent. Alleen Taiwan en Nepal gingen het land voor.

Tekst: Ronald Mol

Premier Srettha Thavisin, uitte zijn enthousiasme op X (voorheen Twitter). Hij vierde de aanname van de Marriage Equality Act in de eerste lezing en prees de LHBTIQ+ gemeenschap. In een ondersteunende boodschap, gepubliceerd in het Engels, benadrukte Srettha Thavisin dat dit de eerste fase van transformatie is. Volgens hem zal deze transformatie leiden tot een modern Thailand met gelijke rechten voor iedereen. De dertigste premier van Thailand geldt dan ook als een uitgesproken voorstander voor gelijke rechten voor LHBTIQ+ personen.


indrukwekkende Meerderheid

Met de steun van zowel de regeringscoalitie als de oppositie kregen de wetsvoorstellen een indrukwekkende 360 stemmen voor, 10 tegen en één onthouding. Een parlementaire commissie, bestaande uit 39 afgevaardigden, zal de wetgeving onderzoeken op mogelijke amendementen voor de volgende lezingen. Als de wetsvoorstellen door alle stadia komen, gaan ze door naar de Senaat en het Constitutionele Hof voor goedkeuring. Uiteindelijk is de handtekening van de koning nodig om de wetsvoorstellen in werking te laten treden. Die mijlpaal wordt medio 2024 verwacht.

bijzonder

Thailand heeft een van de grootste en meest zichtbare LGTBI gemeenschappen van Azië. Toch vinden activisten dat de conservatieve wetten van het land achter zijn gebleven ten opzichte van de veranderende maatschappelijke opvattingen van de afgelopen decennia. Met het aannemen van deze wetsvoorstellen zet het Thaise parlement dan ook een belangrijke stap; niet alleen voor de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht, maar ook als signaal over de politieke koers van het Aziatische land.

En dat is bijzonder. Want vorig jaar besprak het Thaise Lagerhuis nog vergelijkbare wetsvoorstellen. Maar toen slaagde men er niet in om deze aan te nemen voordat het parlement werd ontbonden in de aanloop naar de verkiezingen in mei. Uit de overweldigende steun voor de wetsvoorstellen blijkt dat het Thaise volk nu de weg naar een vooruitstrevend en modern Thailand heeft gevonden.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.