Advocaat-Generaal adviseert om openstelling huwelijk op Aruba en Curaçao in stand te laten

Op de foto staat de voorgevel van het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag, daarvoor zijn diverse bronzen bustes op grijs betonnen sokkels te zien.

De Advocaat-Generaal heeft de Hoge Raad op 22 december geadviseerd om de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht op Aruba en Curaçao in stand te laten. Dit is in lijn met eerdere vonnissen van rechtbanken op Aruba en Curaçao, maar ook van het Gemeenschappelijke Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Saba. Tijdens een rechtszaak en een daaropvolgend hoger beroep waren deze rechtbanken op basis van Arubaanse en Curaçaose wetgeving al eerder tot dezelfde conclusie gekomen. Ontevreden over de uitkomst van die rechtszaken gingen de regeringen van Aruba en Curaçao vervolgens in cassatie tegen het vonnis van het Gemeenschappelijke Hof van Justitie. 

Tekst en foto’s: Ronald Mol

Volgens de tekst van het Burgerlijk Wetboek van zowel Aruba als Curaçao is een huwelijk op dit moment alleen mogelijk tussen een man en een vrouw. Maar in de Staatsregelingen van Aruba en Curaçao, vergelijkbaar met de Nederlandse grondwet, is ook een artikel tegen discriminatie opgenomen. De Arubaanse en Curaçaose rechtbank én het Gemeenschappelijke Hof van Justitie concluderen op basis daarvan dat het weigeren van een huwelijk tussen paren van gelijk geslacht neerkomt op discriminatie.

weigering is discriminatie

Het Gemeenschappelijke Hof van Justitie ging bij het hoger beroep zelfs nog een stapje verder. Het oordeelde namelijk dat de Arubaanse en Curaçaose wetgeving niet aangepast hoeft te worden, omdat de uitsluitingsbepaling nooit geldig is geweest. Volgens het Gemeenschappelijke Hof is de man-vrouw bepaling over het huwelijk per definitie discriminerend van aard en daarmee in strijd met de Staatsregeling. Iedere weigering om een huwelijk tussen partners van gelijk geslacht te sluiten is volgens het Hof dan ook verboden op grond van de anti-discriminatiewetgeving. De Advocaat-Generaal gaat daar nu in mee en heeft de Hoge Raad geadviseerd om het vonnis van het Gemeenschappelijke Hof van Justitie in stand te laten.

Diverse bronnen die Gaykrant sprak laten zich voorzichtig positief uit over dit nieuws. De Hoge Raad volgt namelijk in de meeste gevallen het advies van de Advocaat-Generaal. Maar de definitieve uitspraak in de door Aruba en Curaçao aangespannen cassatiezaken staat gepland op 31 mei 2024. Pas dan horen de Caribische LHBTIQ+ ers of de Pride Progressvlag daadwerkelijk uitgehangen kan worden. Tot die tijd houden de belanghebbenden nog even een slag om de arm.

Een groep mensen draagt een grote Pride Progressvlag met zich mee tijdens de Pridewalk op Curaçao in 2023
Pridewalk op Curaçao, foto: Ronald Mol, Gaykrant

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.