Het tij keren: samen sterk tegen online haat

De voorzitter van COC Gelderland-Midden, Ricardo Brouwer roept in een ingezonden brief op om samen het tij te keren en sterk te staan tegen online haat:
De groeiende golf van online haat gericht op lhbti+ personen is een alarmerende trend die niet alleen de digitale wereld, maar ook onze bredere samenleving beïnvloedt. Hoewel het internet ooit een platform van verbinding en begrip leek, heeft het helaas ook duistere hoeken gecreëerd waar intolerantie en discriminatie kunnen gedijen. Deze opkomende online haat, die we de afgelopen dagen tijdens Pride weer op veel plaatsen konden zien, onderstreept de dringende noodzaak van gezamenlijke inspanningen om dit schadelijke tij te keren.

tekst: Ricardo Brouwer, via een ingezonden brief

De lhbti+ gemeenschap strijdt al ruim honderd jaar, als het al niet langer is, voor acceptatie en gelijke rechten. Hoewel er belangrijke vooruitgang is geboekt, blijft online haat een groeiende bedreiging. De gevolgen ervan zijn verwoestend. Individuen worden geconfronteerd met emotioneel leed, mentale gezondheidsproblemen en zelfs fysieke bedreigingen. Dit mag niet worden getolereerd. Iedereen verdient het om vrij te zijn van angst, zowel on- als offline.

tij keren

Om dit tij te keren, is actie op meerdere fronten van noodzakelijk belang. Online platforms moeten een grotere verantwoordelijkheid nemen door striktere maatregelen te implementeren om haatdragende inhoud en intimidatie te bestrijden. Naast het verwijderen van hate speech, moeten platforms ook actief werken aan het creëren van een positieve online omgeving via educatie en effectieve moderatie.

Bewustwording en educatie zijn ook van vitaal belang. Scholen, ouders en maatschappelijke organisaties moeten gezamenlijk werken om jongeren bewust te maken van de schadelijke impact van online haat en hen te leren hoe ze respectvol en inclusief kunnen communiceren. Dit zal bijdragen aan een samenleving waarin diversiteit wordt gevierd en gewaardeerd.

Eigen verantwoordelijkheid

Individuen kunnen ook een cruciale rol spelen bij het bestrijden van online haat. Stilte is geen optie. We moeten ons uitspreken en opkomen voor gelijkwaardigheid en respect, zeker als we getuige zijn van haatdragende opmerkingen tegen anderen. Gezamenlijk kunnen we een krachtige tegenbeweging creëren die online haat terugdringt.

Het is belangrijk om te beseffen dat online haat niet alleen beperkt blijft tot het digitale domein. Het heeft echte gevolgen voor mensen en kan de bredere sociale houding en het beleid beïnvloeden. Door gezamenlijk op te treden tegen online haat, kunnen we werken aan het vormgeven van een positievere en inclusievere samenleving voor iedereen.

aandacht en actie

Kortom, de toenemende online haat gericht tegen lhbti+ personen vereist directe aandacht en actie. Het internet zou een veilige en respectvolle ruimte moeten zijn voor alle individuen, ongeacht hun seksuele geaardheid, genderidentiteit of expressie. We moeten gezamenlijk werken aan het bestrijden van online haat door strengere platformmaatregelen, bewustwording, educatie en individuele inzet. Samen kunnen we een wereld creëren waar liefde, respect en begrip centraal staan, zowel on- als offline.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.