Interview | Rikkie Kollé, Miss Nederland 2023

“Acceptatie, dat is vooral de beloning die ik mezelf kan geven en dat geldt ook voor jou!”
(Rikkie Kollé, Miss Nederland 2023)

Tekst: Leon Augustijn

Wie is toch die Rikkie?
Mijn roots liggen in Indonesië en daar zou ik graag naar toe willen gaan om te backpacken. En onlangs heb ik de Miss Nederland 2023 verkiezing gewonnen! Dit was een spannend maar ook een geweldig avontuur. Verder ben ik iemand die geniet van gezelligheid met mijn familie en vrienden.

mooi avontuur

Waarom ben je met schoonheidsverkiezingen mee gaan doen?
Als je uit de kast komt is het oordeel er al heel snel. Mensen zijn soms zo kwetsend met hun oordeel over de ander. Er is vaak onbegrip. Daarom wilde ik de bewustwording stimuleren en een voorbeeld zijn voor andere transpersonen en queer personen. Na mijn geslachtsveranderende operatie dacht ik dat Miss Nederland een mooi avontuur zou zijn om mijn boodschap te delen met de samenleving. Ik wilde dus al snel een duidelijke boodschap delen met mijn ervaringsverhaal en er zijn voor de ander. Zodoende heb ik me aangemeld voor de verkiezingen van Miss Nederland, het was een nieuw avontuur. Een avontuur dat ik wil!

de eerste

Toen de uitslag kwam was het stil op het podium. Jij stond hand in hand met je medefinalist. Wat dacht je toen?
Op dat moment was ik niet in het moment zelf. Ik hoorde van alles, ik hoorde mijn familie en vrienden die me aanmoedigden overal bovenuit komen . Mijn mede-finalist zei: het komt goed. Vervolgens wist ik niet wat er gebeurde. Het was een moment van ongeloof en winnen tegelijk. Ik lachte wel, maar ik wist niet wat er gebeurd was. Tegelijkertijd was ik heel blij en trots. De titel Miss Nederland als eerste transgender vrouw daalde pas later in. Een dag later landde eigenlijk echt pas wat er was gebeurd. Ik ben Miss Nederland 2023!

begrip en herkenning

Wat voelde je toen je de kroon op kreeg?
Ik keek op dat moment in het publiek en ik zag mijn ouders en familie en vrienden. Ik zag mijn moeder huilen. Het gevoel van liefde voelde ik. Het was zo bijzonder en supermooi en liefdevol. Ik heb mijn ouders zo trots gemaakt. De kroon was de bestempeling op mijn missie, dat ik mijn verhaal kan vertellen. Hierdoor hoop ik dat ik zoveel mensen nu mag inspireren en motiveren om meer zichzelf te zijn. Niet alleen maar om het te zeggen maar ook om echt actie te ondernemen.

Zo wil ik onder andere aandacht geven en sessies starten voor gelijkgestemden die ook geworsteld hebben of nog steeds worstelen met zichzelf en/of hun eigen identiteit. Mijn doel is begrip en herkenning te krijgen voor diegene die het nodig heeft. Dat is namelijk van levensbelang. Want stel dat je het gevoel hebt dat je alleen op de wereld bent. Dat mensen je niet begrijpen. Dan heb je iemand nodig die er voor jou is zonder oordeel. Mijn wens is dat ik samen met anderen er voor diegene kan zijn. Het is van waarde dat er iemand is in wie je jezelf kunt herkennen. Iemand die een voorbeeld is voor je.

prinses loiza

Wie was jouw voorbeeld?
Vroeger was een prinses of alles wat vrouwelijk is een voorbeeld voor mij als kleine jongen. Later kwam Loiza Lamers als voorbeeld. Loiza was echt een voorbeeld voor mij. Ze heeft zoveel voor mij betekend. Toen zij haar ervaringsverhaal op televisie deelde, voelde ik zoveel herkenning en voelde ik mezelf groeien in wie ik wilde zijn. Het was voor mij een echte eye opener. Loiza was zo trots en zo sterk! Kortom een voorbeeld voor mij omdat ik zelf toen nog niet zo trots was op mezelf en me niet zo sterk voelde als nu. Nu ben ik ook zo krachtig en een zelfverzekerde vrouw geworden op wie ik trots ben en dat is het belangrijkste.

zelfzekerheid

Waarin ben je door de jaren heen veranderd?
Door de jaren heen ben ik veel zelfverzekerder geworden. Toen ik nog maar net meedeed aan het televisieprogramma Holland’s Next Top Model (seizoen 11) was ik pas 17 jaar. In die tijd was ik nog onzeker en trok ik mezelf de negatieve opmerkingen erg aan. Nu, vijf jaar later kan ik mezelf goed in de spiegel aankijken. Ik sta steviger in de wereld. Mijn zelfbeeld is gegroeid. Ondanks alle negativiteit die over me heen kwam. Daardoor ben ik gaan beseffen dat ik meer dingen loslaat. Mijn gedachten als: ‘wat zou men ervan vinden’ of ‘welke reactie zal ik krijgen’ heb ik hierdoor kunnen loskoppelen van mijn gevoel.

Nu kan ik meer mijn gevoel volgen door dingen te doen. Ik ben geworden zoals ik wil zijn. Ik verzamel mensen om me heen die dat ook accepteren en die mij hierin positief stimuleren. Zo ben ik mensen in de Queer familie gaan zoeken en die mensen gaven me een vertrouwd gevoel.

angst

Wat was je grootste angst?
Mijn grootste angst was dat mensen me niet zouden accepteren. In mijn jongere jaren was dit de allergrootste angst. Ik was echt zo bang in nieuwe situaties voor het oordeel van anderen. Ik voelde in die tijd de angst en het bange gevoel in mijn hele lichaam. Nu is dat er niet meer. Ik heb die angst kunnen ombuigen naar kracht door gebruik te maken van mijn verhaal en de kracht op die manier door te geven en mensen te inspireren.  kan nu mezelf zijn. Ik weet namelijk heel goed hoe het voor de ander kan zijn. Je anders te voelen dan anderen om je heen. Daarom hoop ik een voorbeeld te kunnen zijn.

ambitie

Je bent nu 22 jaar… Wat wil je bereikt hebben over 10 jaar?
Nog sterker en krachtiger wil ik zijn. Die sterkte en kracht wil ik doorgeven door het succes dat ik behaal. Daarnaast hoop ik heel veel mensen geholpen te hebben en te kunnen helpen op het gebied van seksualiteit en identiteit. Als ik dan terugkijk hoop ik te zien dat ik mijn familie, vrienden en de queer familie heb meegenomen op het avontuur wat na die 10 jaar nog komt. Tenslotte moeten we allemaal gezamenlijk optrekken en er voor elkaar zijn. Want helaas is er ook veel eenzaamheid in de samenleving.

dromen

Wat zijn je toekomstdromen?
Samen met mijn geliefde heel veel van de wereld zien en verschillende culturen leren kennen. Daarnaast hoop ik dat alles op rolletjes mag blijven lopen. Leven in vrijheid en gelukkig blijven. Mede omdat mijn plekje in de maatschappij niet gegeven was. Acceptatie, dat is de beloning die ik mezelf alleen kan geven en dat geldt ook voor jou. Jij kunt vooral jezelf belonen door jezelf als eerste te accepteren.

doen:

Podcast IK en Rikkie komt op 14 augustus online. In deze podcast wordt Rikkie Kollé geïnterviewd. Ze deelt haar verhaal over coming-out en haar kijk op de angst om afgewezen te worden en op de regenbooggemeenschap. Verder heeft ze meerdere tips voor de luisteraar. Dus vanaf 14 augustus, luister je de Podcast IK met Rikkie Kollé.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.