Paus Franciscus: LHBTIQ+ personen welkom, maar houd je aan de regels

Volgens Paus Franciscus zijn LHBTIQ+ personen welkom in de katholieke kerk, maar moeten zij zich wel aan de kerkelijke regels houden. De paus maakte deze opmerking tijdens een nieuwsconferentie aan boord van zijn jet na het bijwonen van de Wereld Jongeren Dag van de katholieke kerk in Lissabon. Bij die gelegenheid had de kerkvader al een soortgelijke verklaring afgelegd.

Voor de ongeveer 500.000 deelnemers die zich voor de welkomstceremonie van de katholieke Wereld Jongeren Dag hadden verzameld had Franciscus deze boodschap: “Er is ruimte voor iedereen in de kerk, en als dat niet zo is, laten we dan die ruimte maken, alsjeblieft. Ook voor hen die fouten maken, die vallen of die worstelen”.

tegenstrijdig

Op de terugweg naar Rome is het gebruikelijk dat er aan boord van het vliegtuig waarmee de paus reist, een persconferentie gehouden wordt. Volgens persbureau Reuters zei een verslaggever daarbij tegen de paus dat zijn uitspraken niet bepaald overeenkomen met de discriminerende praktijken van de kerk. Met name vrouwen en LHBTIQ+ personen moeten het ontgelden. Koppels van hetzelfde geslacht kunnen nog altijd niet trouwen in kerk en hen wordt nog altijd de communie geweigerd. Dit omdat hun relatie als zondig wordt beschouwd.

Ook zijn legio gevallen bekend van LHBTIQ+ mensen die bij katholieke scholen en andere organisaties die verbonden zijn aan de kerk zijn ontslagen. Daarbij houdt de katholieke kerk vast aan de doctrine dat gender bij de geboorte wordt vastgelegd en onverenigbaar verbonden is aan het geslacht waarmee men geboren is. Tevens mogen vrouwen nog altijd geen priester worden.

‘De kerk is toegankelijk voor iedereen, maar er zijn regels die het leven binnen de kerk bepalen.’ Antwoordde Franciscus op de vraag. Volgens de kerkelijke wetten is het verboden om deel te nemen aan [bepaalde] sacramenten. Maar volgens de paus betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat de kerk gesloten is. Hij is van mening dat ‘iedereen zijn eigen unieke Godsbeleving binnen de kerk kan hebben.’

Dochters van god

In de tien jaar sinds hij tot paus werd gekozen, heeft Franciscus bepaalde LHBTIQ+ katholieken persoonlijk ontmoet. Ook heeft hij verschillende hoge posities opengesteld voor vrouwen (maar het priesterschap valt daar nog altijd niet onder.) Ook heeft Franciscus over het algemeen een tolerantere houding aangenomen ten opzichte van LHBTIQ+ personen dan zijn voorgangers.

In een onlangs gepubliceerd interview met het Spaanse katholieke tijdschrift Vida Nueva, verwees Franciscus naar transgender vrouwen als “dochters van God.” Hij refereerde tijdens het interview aan de eerste keer dat een groep transgender personen het Vaticaan bezocht: “Na de audiëntie zijn ze huilend weggegaan omdat ik hen een hand en een kus had gegeven. Alsof ik iets speciaals voor hen had gedaan. Ze zijn echter Gods dochters.” Aldus Franciscus.

Kritiek

Aan de andere kant heeft Franciscus consequent verklaard dat de leer van de kerk niet is veranderd. Rechtse katholieken hebben hem echter bekritiseerd. Dit omdat hij in hun ogen te ver zou gaan in zijn omarming van LHBTIQ+ mensen. Ook vanuit de hoek van LHBTIQ+ voorstanders en aanhangers krijgt Franciscus kritiek. Zij wijzen op de inconsequente houding en de anti-LHBTIQ+ elementen in de leer van de kerk. Ook de katholieke Wereld Jongeren Dag werd door sommige katholieke conservatieven bekritiseerd. Het evenement zou volgens hen te seculier zijn. Ook verstoorden radicaal conservatieve katholieken vorige week donderdag een mis voor homoseksuele katholieken in Lissabon.

protest

Bij die gelegenheid hadden het Global Network of Rainbow Catholics en een Portugese LHBTIQ+ organisatie een bijeenkomst georganiseerd voor ongeveer vijfentwintig LHBTIQ+ katholieken in de kerk van Onze Lieve Vrouw van de Incarnatie. De mis werd echter verstoord door demonstranten die “een herstellend gebed” aanboden. Ze beweerden actie te voeren tegen “de doodzonden” die volgens hen het gevolg zijn van “een LHBT-ideologie die vandaag de dag binnen de katholieke kerk is ontstaan.” Aldus het Portugese blad Viso.

Een van de organisatoren van het protest, Rafael da Silva, vertelde de journalist van Viso dat ze “persoonlijk niets tegen deze mensen hebben”. Da Silva omschrijft LHBTIQ+ als ‘een doctrine’ en beschouwt de priesters die bij de mis betrokken waren als tegenstanders. Dit omdat ze volgens hem ‘ingaan tegen wat de katholieke kerk zou moeten zijn en wat Gods wil is.’

Volgens de berichtgeving werden de demonstranten snel door de politie verwijderd waarna de mis door kon gaan. De locatie van het evenement was eerder al gewijzigd vanwege protesten die op sociale media werden aangekondigd. Hierdoor stond de politie klaar om onmiddellijk in actie te komen als de mis verstoord zou worden.

medelijden

Een homoseksuele Britse priester, pater James Alison, hielp bij het leiden van de mis. Aan de journalist van Viso vertelde hij dat hij het met name erg vond voor de demonstranten. Volgens hem was de boodschap van de tegenstanders tegenovergesteld aan die van de paus. Alison: “Ik was diep bedroefd om mensen te zien die onder de invloed zijn geraakt van deze vreselijke doctrine van haat. Ze leken niet gelukkig en leven in een vreemde wereld van haat. We voelden vooral medelijden voor hen.” Volgens de priester was de mis namelijk “duidelijk in lijn met de boodschap van de paus.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Paus Franciscus: LHBTIQ+ personen welkom, maar houd je aan de regels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.