QueerCatch de Podcast in gesprek met Veerle Klok

In deze speciale Pride aflevering van QueerCatch de Podcast, gaan Jesse en Anne in gesprek met Veerle Klok. Met haar praten ze over de huidige situatie in Oeganda. De overheid van dat land heeft een paar maanden geleden namelijk de nieuwe Anti-Homosexuality Act ingevoerd. De Oegandese overheid ziet die mensen namelijk liever gaan dan komen, en dreigt daarom met zware gevangenisstraffen.

Op sommige seksuele handelingen staat zelfs de doodstraf. In de wet staat bovendien dat iedereen die diensten aan LHBTI+ personen verleent, waardoor zij in staat zijn om homoseksuele handelingen uit te voeren, zelf ook strafbaar is. Dus als LHBTI+ personen hulp krijgen van een huisbaas, een buurman, een zus, een arts of een beste vriend of vriendin, dan is dat verboden.

Dit soort nieuwe wetgeving beperkt zich niet alleen tot Oeganda. In meerdere werelddelen waait een conservatieve wind. In de Verenigde Staten worden steeds strengere wetten aangenomen. En in Italië worden op dit moment de rechten van same-sex parents ingeperkt. Maar ook Nederland is uit de ILGA Europe top tien LHBTI+ vriendelijke landen gezakt. Regelmatig blijkt dat de LHBTI+ gemeenschap ook in ons eigen land lang niet overal veilig over straat kan.

In de Pride-aflevering van QueerCatch de podcast schuift Veerle Klok bij Jesse en Anne aan tafel. Veerle schreef haar masterscriptie over de Westerse inmengingen in het Oegandese LHBTI+ beleid. Halverwege de tijd tijd die zij in Oeganda doorbracht voerde de overheid de nieuwe Anti-Homosexuality Act in. Met Jesse en Anne gaat ze in gesprek over hoe het dagelijkse leven van LHBTI+ personen in Oeganda eruit kwam te zien na de invoering van de wet. Ook bespreekt zij welke rol het Westen speelt in dit verhaal.

Je beluistert de speciale Pride aflevering van QueerCatch de Podcast in gesprek met Veerle Klok op Spotify via deze link!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.