Huil-Buijs

Op 8 juni publiceerde Gaykrant op initiatief van Gaykrantmedewerker Ranjith Postma een polemiek tussen Laurens Buijs en Rick van der Made, oud-hoofdredacteur van Gaykrant. Een polemiek is een openlijk gevoerde pennenstrijd, die zich vaak afspeelt tussen vakgenoten. Het woord is afgeleid van het Griekse woord voor oorlog voeren. Nu kan er van het stuk veel gezegd worden, maar oorlog werd het niet. Gelukkig maar. Het stuk van Rick en Ranjith kreeg daardoor een toegevoegde waarde. Omdat het pijnlijk duidelijk maakt hoe verbeten Buijs blijft vasthouden aan zijn eigen oogkleppen.

Tekst: Ronald Mol, hoofdredacteur

Dat is een patroon dat ook naar voren komt in het verslag van het kort geding dat Buijs aanspande tegen de UVA:

Buijs, 26 augustus 2022: “ik wil jou graag op deze manier ook nog even persoonlijk mededelen dat je echt een glansrol speelt in het creëren van een giftige werkvloer voor mij en het “enablen” van allerlei giftige mannelijkheid op de uva. (…) Dit is een lange manier om te zeggen; je bent een enorme opportunist.”

Nog zo’n stukje proza:

Buijs, 29 september 2022: “Wat interessant om dit inkijkje te geven in de geest van een gecorrumpeerd mens die de eigen corruptie recht probeert te lullen. Je steekt je eigen vrienden en beste collega’s een mes in de rug, je heult met autoritaire en narcistische krachten om je eigen baantje te redden, en wast vervolgens je handen in onschuld. Je schuift mij alle streken in de schoenen waar je je zelf schuldig aan hebt gemaakt.”

Of deze:

Buijs, 17 januari 2023: een brief aan een collega waarin hij het onder andere heeft over “jullie demonische brief naar de decaan” Ook schrijft hij aan deze collega: “Dat jij zo’n doodeng en door en door kwaadaardig persoon bent wist ik trouwens niet en had ik ook echt niet verwacht.

En deze:

Buijs, 20 januari 2023, in een e-mail aan een collega: “Je bent echt totaal geschift jij”.

De afbeelding is een telefoon, met in het scherm whatsappberichten, afkomstig van Laurens Buijs.In deze afbeelding staan drie whatsappberichten: "Weer iemand die je tot de rand van de afgrond hebt gedreven met je wanbestuur. Hoeveel mensen en carrières heb jij eigenlijk verwoest? Dat gaat in de tientallen denk ik." "Doodeng zo'n persoon als jij op die functie. Hele akelige agressieve autoritaire onbetrouwbare narcistische mensen. Stop nu met leugens en laster over mij verspreiden!!!!" "Je bent een door en door ziek persoon!!! Je bent bezig mij totaal te vernietigen."
Whatsappberichten van Buijs, gebaseerd op het verslag van het door hem aangespannen kort geding.

Het verslag van het kort geding, aangespannen door Buijs tegen de UVA, is de moeite van het lezen waard. Bovenstaande stukken bewijzen dat. Om het stuk van Rick en Ranjith te voorzien van extra duiding, voegde ik een noot van de redactie toe. Waarin de lezer naar dat rechtbankverslag van het kort geding werd verwezen.

Daarmee kon het stuk online, wat mij betreft.

Vanuit de kant van Rick en Ranjith zag ik namelijk een dappere poging om iemand die zich in het verleden op positieve wijze heeft ingezet voor de regenbooggemeenschap, weer tot rede te brengen. Daar hebben zij tijd en moeite in gestoken. Helaas greep Buijs de uitwisseling voornamelijk aan om zijn optreden te bagatelliseren. Op zijn anti-woke-stokpaardje galoppeerde hij door de polemiek. Een korte samenvatting van de grote boodschap van Buijs? Iedereen is gek, behalve hij.

Yeah. Right.

Helaas waren er met Buijs afspraken waren gemaakt, waardoor de plaatsing van deze noot van de redactie niet mogelijk was. Afspraak is afspraak, dus die noot verdween. En daarmee het artikel ook. Want ik wilde de lezers iets meer duiding kunnen bieden. De lezers van Gaykrant verdienen die ook.

De afbeelding is een telefoon, met in het scherm whatsappberichten, afkomstig van Laurens Buijs.In deze afbeelding staan vier berichten: "Zieke psychopaat dat je er bent!!!" "Smerige corruptie ben je aan het bedekken." "Je bent echt zo'n door en door slecht persoon, je weet dat je breed in het instituut bekend staat als heel erg dom hè?" "In de zin van lage intelligentie en een flutwetenschapper. Zo praat iedereen over je achter je rug."
Whatsappberichten van Buijs, gebaseerd op het verslag van het door hem aangespannen kort geding.

Van de weeromstuit ging Laurens de Huil-Buijs uithangen. Ach… Van hem kan ik het hebben. De oogkleppen waarmee hij zichzelf heeft uitgedost, zitten hem blijkbaar erg goed. Maar het is ergens ook een beetje sneu als je hem telkens weer zijn neus ziet stoten. Terwijl zijn zelfkritische vermogen totaal kwijt geraakt lijkt te zijn, blijft hij zich krampachtig vastklampen aan zijn oogkleppen.

Uiteraard vond Buijs dat ik hem had gEcAnCeLd!!!1!! En van de weeromstuit vonden de radicaalrechtse trollentroepen uit zijn echokamer dat natuurlijk ook. Het eerste plaatje van vier Pride Progress-vlaggen die zodanig gerangschikt waren dat ze een swastika vormen, verscheen dan ook al snel en kon op de instemming van Buijs rekenen. Maar commentaar van die trollentroepen kan ik hebben. Die zijn toch al anti. En dus totaal niet interessant of verrassend. Daarbij; Buijs heeft mij niet nodig om gecanceld te worden. Hij blijkt daar zelf veel beter in te zijn.

regenboogreacties

Wat het artikel ook had uitgelokt, waren verontwaardigde reacties vanuit de regenbooggemeenschap. De gemeenschap waar Gaykrant zich primair op richt. Ook dat was geen verrassing. Toen NOS Buijs opvoerde om zijn licht te laten schijnen over de haat die LHBTI+ jongeren te verduren kregen na een bijeenkomst van Jong&Out in Pand 54, waren de reacties ook niet mals. En dat begrijp ik.

De afbeelding is een telefoon, met in het scherm whatsappberichten, afkomstig van Laurens Buijs. De weergave is gebaseerd op het verslag van het door Buijs aangespannen kort geding tegen de UVA.In deze afbeelding staan vier whatsappberichten: "Je hebt geen gezag, de enige reden dat je die positie kunt behouden is door de verdeel en heers angstcultuur." "Je stelt helemaal niets voor als wetenschapper en als decaan." "Iedereen vind je dom en daarom ben je zo bruikbaar." "Je moet echt aftreden, hoe sneller hoe beter. Je sloopt de universiteit met je grenzeloze incompetentie."
Whatsappberichten van Buijs, gebaseerd op het verslag van het door hem aangespannen kort geding.

Types als Buijs, maar ook de Roze Leeuw, passen namelijk niet bij het ideaal waar Gaykrant voor staat. Daar schreef ik eerder deze column over.  Aan de andere kant is het totaal weglaten van een tegengeluid ook niet verstandig. Want nogmaals; ik waardeer de poging van Rick en Ranjith om Buijs van zijn kokervisie af te helpen. Het is jammer dat het niet is gelukt om Buijs tot enige zelfkritiek van betekenis te bewegen.

Wat ik minder kon waarderen, waren de reacties van mensen die het stuk überhaupt niet gelezen hadden. De snedige commentaren waarin gevraagd werd of we binnenkort ook een leuk interview met Thierry Baudet gingen plaatsen; daar kon ik nog wel om lachen. (Het antwoord op die vraag is overigens nee; tenzij hij de al jaren in de Amsterdamse gayscene rondzoemende geruchten nu eens gaat bevestigen.) Maar dat Gaykrant – nota bene door mensen vanuit onze community- voor van alles en nog wat uitgemaakt werd, dat ging en gaat me te ver.

Herplaatsing

Speciaal voor die mensen plaatsen we het stuk daarom alsnog. Met deze editorial eraan gekoppeld. En een oproep: eerst lezen, dan twitteren.. Probeer te begrijpen wat de schrijvers probeerden te doen.

En wees daarbij vooral geen Huil-Buijs.

Ronald Mol
Hoofdredacteur

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.