Ronald | Veel succes met je mening!

Wanneer er op Twitter, het open riool van meningen van Nederland, door een anoniem account op een tweet van mij gereageerd wordt, komt er een standaard reactie terug:
“Bedankt voor uw belangstelling in mijn tweet. U twittert echter vanaf een anoniem account. Ik kan u daarom niet serieus nemen. Probeert u het onder uw eigen naam en met een herkenbare profielfoto nog eens.”

Tekst: Ronald Mol, hoofdredacteur

Ook de nationale brom-opa Maarten van Rossem hanteert deze strategie. Anonieme reacties worden in zijn podcast niet behandeld. En terecht. Dag Tony1278 en Supergroover. Donder toch op. Het toont namelijk gewoon aan dat degene die op deze manier reageert zich wel degelijk bewust is van het feit dat zijn mening (het zijn meestal boze mannetjes) het niet goed doet in de rest van de maatschappij. Gelukkig maar, dan is er nog iets van moreel besef. Maar het feit dat er dan wel anoniem gereageerd wordt, toont ook aan dat het morele besef niet groot genoeg is om diegene ervan te weerhouden om de anonieme toetsenbordridder uit te hangen.

Vrijheid van meningsuiting? Natuurlijk. Ga maar schreeuwen op de hei.
“Ja MaAr Ik HeP VrIJhEiT vAn MeNinGUitInG!!!!!!!1!!!!” zegt, nee… Schreeuwt zo iemand dan. En dat klopt. Die heb je. Maar je hebt niet het recht om gehoord te worden. En al helemaal niet het recht om serieus genomen te worden. Sommige meningen zijn nu eenmaal dom. Of gevaarlijk.

In Nederland is het recht op vrijheid van meningsuiting in de grondwet geregeld. De meeste mensen zullen niet precies weten in welk artikel dit staat en zullen het dus moeten opzoeken. Bij deze bespaar ik je de moeite; het staat in artikel 7. Laten we daar eens naar kijken, we beginnen met lid 1:

Niemand
(Dus ook jij niet, @anoniemelafbek7896562349!)
Heeft voorafgaand verlof nodig
(hoeft om toestemming te vragen)
om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren
(om zijn/haar/hen/hun mening te uiten)

, (komma) BEHOUDENS IEDERS VERANTWOORDELIJKHEID VOLGENS DE WET.

Oh shit.

Er staat dus nog iets achter de komma…

Behoudens
(met als uitzondering)
ieders
(dus ook jij, @anoniemelafbek7896562349!)
verantwoordelijkheid volgens de wet.
(verplichtingen en verantwoordelijkheden die in de wet staan.)
(Dingen die je volgens de wet moet doen en dingen die je niet mag doen, @anoniemelafbek7896562349!)

Because it’s our site, not yours…
Dus ja; je hebt recht op vrijheid van meningsuiting. En nee; je hebt niet altijd het recht om Gaykrant daarvoor als podium te gebruiken. Eigenlijk net als bij de Youtube-serie van dragqueens Trixie Matel en Katja: ‘UNHhhh‘, waarin ze telkens aangeven: “Because it’s our show, not yours…”

Maar: we zijn echt de moeilijkste niet. Gaykrant biedt GRAAG een podium aan mooie, indringende, krachtige, opbeurende, trieste, fantastische verhalen uit alle hoeken van de regenboogcommunity. We verwelkomen verhalen van transgender personen of mensen met een intersekse conditie. We bieden graag ruimte aan iedereen die een goed verhaal heeft over intersectionaliteit. Non-binair? Bring it on!

We hebben wel een paar huisregels:
Gaykrant is er voor de HELE regenboogcommunity: Voor Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen, Transgender personen, Intersekse personen, Queer personen, Aseksuelen, Agender personen, Panseksuelen, Non-binaire mensen en Fluïde personen. En iedereen die daarin nog zoekende is, of die juist geen enkel hokje uit wil kiezen. Ook dragqueens, leermannen, travestieten, puppy’s, straight allies; jullie zijn meer dan welkom.

Maar:

  • Lesbisch en anti-transgender? Bouw je eigen site.
  • Homoseksueel en tegen voorlezende dragqueens? Sashay away!
  • Biseksueel en liever geen vluchtelingen? Schrijf je eigen columns, wij plaatsen ze niet.
  • Behoor je tot een minderheid, maar sluit je andere minderheden uit? Kijk dan in de spiegel, niet op deze site.

Veel succes met je mening. Wij luisteren niet en plaatsen die al helemaal niet. Wij behandelen je volgens de gedachte van de tolerantie-paradox. Geen tolerantie voor intoleranten.

En op de sociale mediakanalen…
Discussies ga je aan om van elkaar te leren. Dus sta open voor de mening van de ander. En ga niet, zoals vorige week gebeurde, antwoorden met: “Sieg heil!” als je iemands mening te rechts of te anti-woke vindt. Echt. Wat een intellectueel dieptepunt heb je dan bereikt, als je denkt dat het oké is om zoiets als antwoord te geven.

“Als ik je tegenkom, dan spuug ik op je.” Dat noemen we een bedreiging met feitelijkheden. Staat in het wetboek van strafrecht (is dus niet goed, @anoniemelafbek7896562349!) Bij Gaykrant hebben we moderators. Die mensen doen dat vrijwillig. En hebben daar veel werk aan. Dus rapporteer een bericht als je denkt dat het echt niet door de beugel kan, maar laat het daar dan ook bij. We komen erop terug, we lezen mee, maar doen dat -nogmaals- vrijwillig. We hebben daarnaast ook een leven. Dus je krijgt niet altijd meteen een reactie. En ook krijg je niet altijd de reactie die je graag zou willen. Deal with it.

Pick your battles…
Bedenk hoe je je energie het beste kunt gebruiken. Pak je deze ene trol aan, of bestrijd je liever een heel trollenleger? Vecht elkaar daarom niet de tent uit. De regenboogcommunity is al een minderheid, dus pick your battles. En ja; we hebben heel wat verschillende mensen, kleuren, gedachten en gevoelens die allemaal om voorrang strijden. Ook binnen onze community. En dat is spannend. Of levert soms frictie op. Maar hoewel een pink anders is dan een duim of een wijsvinger: je hebt al die vingers nodig om een vuist te kunnen maken. Liefst eentje met de duim omhoog.

‘schrijf daar dan een feitelijk, goed onderbouwd stuk over, waarin je de onzin van haat duidelijk maakt.’

We begrijpen dat online haat je woedend kan maken. Dat straatgeweld je woest kan maken. Echt. Geloof me: ook wij moeten vaak genoeg op onze handen gaan zitten als we weer iets zien waar ons bloed van gaat koken. Maar schrijf daar dan een feitelijk, goed onderbouwd stuk over, waarin je de onzin van haat duidelijk maakt. Maak een vlog. Een podcast. Een meme.
En stuur die op naar: redactie@gaykrant.nl

We zullen er naar kijken. Beloofd. En ook als we het dan toch niet plaatsen; je krijgt een reactie. Als je wilt, kijken we er samen nog eens naar. Of we helpen je op weg, verwijzen je door of denken met je mee. Want dat is de missie van Gaykrant: Een podium voor goede verhalen door en over de hele regenboogcommunity. Voor iedereen die ze wil lezen, beluisteren, of zien.

Ronald Mol (Alkmaar, 1983) is naast hoofdredacteur en redacteur politiek, een zelfverklaard Regenboogroeptoeter, ambassadeur voor Bi+ Nederland, hoofdconducteur en geïnteresseerd in politiek. Heeft: veel meningen, het lang niet altijd bij het juiste eind, geen huisdieren en een leuk leven.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.