Vanavond vind de finale van het Eurovisie Songfestival plaats. Nederland lag er afgelopen dinsdag al uit, maar geheel onverwacht was dat niet. En er blijven nog genoeg Nederlandse zaken over om te bewonderen…
Ook volgend jaar belooft -nu al- weer een speciale editie te worden. Eerder liet Douwe Bob bij de Songfestival Troubadours al weten dat hij gebeld mag worden voor nog een deelname. Ook keert Luxemburg dan weer terug op het podium. De laatste keer dat het land aan het muzikale feest meedeed was in 1993.
Gereserveerde plekken
De landen die ook vanavond sowieso weer in de finale staan zijn uiteraard de winnaar van vorig jaar; Oekraïne. Verder zijn de zogenaamde ‘Big Five‘ weer van de partij. Dat zijn landen die een forse finanaciële bijdrage leveren aan de European Broadcasting Union, de organisator van het Eurovisie Songfestival. De ‘Big Five‘ bestaat uit Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje.
Schema
Het is een druk schema vanavond, maar liefst zesentwintig kandidaten zullen hun kunsten gaan vertonen. Je telefoon mag op stil tot kwart over een vannacht.
• Teya & Selena is het duo dat het vanavond voor Oostenrijk moet gaan doen. En namens dit olijke duo nog maar eens de vraag: weet iemand wie Edgar is? Edgar, Edgar: ‘Who the hell is Edgar?’
• Portugal, vertegenwoordigd door Mimicat, komt met het nummer: ‘Ai Coração’
Toen we al die kippenveren op haar jurk zagen, waren we even bang dat we weer een volgende Netta zouden krijgen.
• Zwitserland schotelt ons het snoepje Remo Forrer, u weet wel: dat bolletje met die chocoladezoete stem, met het nummer: ‘Watergun’ voor.
• Blanka staat zij met Polen voor ‘Solo‘ op de planken. Eh… VOOR Polen, MET Solo, bedoelen we natuurlijk. Boze tongen uit haar eigen land beweren dat ze op die planken staat vanwege haar goede connecties. Met wie? Waarschijnlijk iemand uit de regering. Hoe krijg je een deelname aan het regenboog-equivalent van het WK voetbal er anders door in dat LHBTI+fobe land?
• Ook Servië is door en wordt vertegenwoordigd door Luke Black, met het nummer: ‘Samo Mi Se Spava’.
In zijn press-kit zit ook een foto Luke met een kreeft. Tsja. Gecombineerd met zijn Gothic-achtige voorkomen heeft hem dat op onze redactie de bijnaam ‘Edward Lobsterhands’ opgeleverd…
• Dan is het de beurt aan La Zarra, de Canadese zangeres die uitkomt voor Frankrijk. Omdat Frankrijk dus veel bijdraagt aan de organisatie van het Eurovisie Songfestival vinden ze het Evidemment dat ze een plek in de finale krijgen. Wij zijn minder overtuigd.
• Andrew Lambrou komt uit voor Cyprus met het nummer ‘Break a broken heart‘
Daarnaast hopen wij dat hij nog ergens anders uit komt. Een kast ofzo…
• Ook in deze versie van de Big Five vinden we een dier terug: Blanca Paloma. Deze witte duif (niet te verwarren met die van George Baker) koert het nummer ‘EaEa‘ Vocaal is het een stukje hoog vliegen, maar je moet er wel van houden. Ze scoort in ieder geval hoge ogen bij degenen die er verstand van hebben. En vanavond mag de vakjury ook weer meebeslissen…
• Zweden wordt vertegenwoordigd door Loreen, die iets komt zingen over haar ‘Tattoo’.
• Albina & Familja Kelmendi, gaat vanavond Albanië vertegenwoordigen. De Albanese vakjury was het daar niet mee eens, de rest van Albanië echter wel. Die stuurden Albina en Co. namelijk naar Liverpool om daar op te treden met het nummer ‘Duje‘. De titel van het nummer klinkt als een verveelde puber die aan je vraagt wat je gaat doen. Als we de verwachtingen van de bookmakers over Albina & Familja Kelmendi mogen geloven: niet veel. Ze staan namelijk onderaan in de peilingen.
• Marco Mengoni komt uit Italië. De 34-jarige zanger zingt iets over ‘Due Vite‘. En inderdaad: doe ons daar maar twee van!
• Alika komt voor Estland over de brug. Dat doet ze met het nummer ‘Bridges‘. Bij het horen van het nummer dachten wij in eerste instantie dat ze zingt over de brug der zuchten, maar wat blijkt: het is geschreven door de Nederlander Wouter Hardy. Dus dan zal het nummer niet gaan over dat beroemde Venetiaanse geval, maar gewoon over een brug over een slootje, ergens in de polder…
• Finland, vertegenwoordigd door rapper Käärijä, komt over de brug met het nummer: ‘Cha Cha Cha’. Ook hier weer een Nederlands tintje: Jesse Wijnans is één van de dansers die aan deze act mee doet. Deze zelfverklaarde landverrader (klein beetje maar hoor en het is je vergeven!) is gespecialiseerd in latin, dus die cha cha cha moet geen punt zijn…
• De dames uit Tjechië hadden last van keuzestress op taalgebied, dus heeft muziekgroep Vesna besloten om in het nummer ‘My Sister’s Crown‘ zowel in het Tsjechisch, Engels, Oekraïens als in het Bulgaars te gaan zingen. Deze taalkundige potpouri scoort bij de experts alleen geen hoge ogen.
• Voyager is de groep die Australië vertegenwoordigd. Zij doen dat met het nummer: ‘Promise’
En terwijl Australië tot nu toe zo veelbelovend aan het Songfestival heeft meegedaan, blijven ze nu rond plek 14 steken in de voorspellingen… Promise you won’t do this again, Australia?
• ‘Hoed, waar ga je met die Belg naar toe?!’ Dat was de eerste opmerking die over de Gaykrant redactie vloog bij het zien van de persfoto’s van Gustaph, de Belgische inzending van dit jaar. Hij werd eerder al eens door Gaykrant geïnterviewd. Onze zuiderburen brengen het nummer: ‘Because Of You’.
• Armenië wordt vertegenwoordigd door een Brunette. Haar nummer heet: ‘Future Lover‘, en daar zal ze het waarschijnlijk van moeten hebben, niet van de rest van het publiek. Naar haar optreden tijdens de tweede halve finale moet je kunnen terugkijken als een moeder naar haar kind; je moet ervan houden.
• Moldavië heeft Pasha Parfeni, met het nummer: ‘Soarele şi Luna’ gestuurd. Of opgeroepen uit de vijfde dimensie, dat weten we niet precies. Anderen beweren dat hij is weggelopen bij de opnames van een duister sprookje. En ook bij de bookmakers loopt het met deze ti-ta-tovenaar niet goed af…
• Oekraïne is als winnaar van vorig jaar verzekerd van een plek in de finale. En daarvoor sturen ze TVORCHI. Die met het nummer ‘Heart of Steel‘ een verwijzing maken naar de staalfabriek Azovstal in Marioepol.
• Ze staat op het podium in een outfit dat zo uit Game of Thrones had kunnen komen, maar Alessandra, komt met het nummer: ‘Queen of Kings’ niet Westeros, maar Noorwegen vertegenwoordigen.
• En dan volgt een BIG SOUND vanuit de gelederen van de ‘Big Five’, Duitsland’s Lord of the Lost brengt u: ‘Blood and Glitter’
• Voor Litouwen klimt Monika Linkytė op het podium. Een regelrechte ramp. Oze tekstschrijvers zijn met de gehele redactie nog steeds aan het zoeken naar de alt-code voor dat bolletje op de E van haar achternaam. En wat dat bolletje met de uitspraak doet. Iemand een idee? Mail naar: redactie@gaykrant.nl
Oh ja, ze zingt ook nog. Het nummer: ‘Stay‘
• Israel, vertegenwoordigd door Noa Kirel, wordt genoemd voor een plek in de top vijf met het nummer: ‘Unicorn’ Mazzeltof!
• Na Israël komt Joker Out Slovenië. Nee, dat klopt alweer niet…
Joker Out, UIT Slovenië. De Sloveense Harry Styles-achtige types komen naar het ESF met het nummer Carpe Diem. Alleen de rest van het Eurovision publiek lijkt verdeeld over deze act…
• Kroatië stuurde Let 3 met het nummer: ‘Mama ŠČ!‘ En wij vragen ons op de redactie nog altijd af: Waarom?
• Heeft iemand ook aan Mae Muller verteld dat Graham Norton het commentaar doet van het Eurovisie Songfestival? Volgens ons niet. Anders had ze haar nummer wel een andere titel gegeven dan I wrote a song’. Want met een titel als deze vraag je gewoon om camp-commentaar…