Songfestival Troubadours | Douwe Bob

Op de afbeelding staat het logo van de podcast Songfestival Troubadours. Twaalf goudkleurige sterren tegen een paarse achtergrond, met daarin in sierlijke letters de woorden songfestival troubadours met daarboven een rood-wit-blauw gekleurd hartje zoals dit ook bij uitzendingen van het Eurovisie Songfestival gebruikt wordt. De foto is ter illustratie van het onderwerp bij de tekst geplaatst.

“Op predator-mode en knallen!”

In de podcast ‘Songfestival Troubadours’ vertelt Douwe Bob over zijn Songfestivaldeelname in 2016. Met ‘Slow Down’ haalde de zanger de finale van het festival in Stockholm waar hij uiteindelijk een elfde plaats behaalde. In de aflevering, die gisteren is verschenen, vertelt Douwe over het hele proces; van de selectiecommissie die bij hem thuis kwam om ‘Slow Down’ live te horen, de voorbereidingen voor het uiteindelijke optreden in Zweden, de flirt met de Armeense zangeres Iveta, het liedje dat uiteindelijk werd vervangen door ‘Slow Down’ (had dat beter gescoord?) en de vraag of de zanger ons land wil vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in 2024…? “Weer meedoen aan het Eurovisie Songfestival? Let’s go!”

Op zijn woonboot in Amsterdam spreken podcastmakers Chiel Troost en Jeroen Smits met Douwe Bob over het hele verloop van zijn Songfestivalavontuur, dit jaar zeven jaar geleden. Hoe kijkt de muzikant vandaag de dag terug op zijn deelname? Welke tips ontving hij van Anouk en Ilse DeLange? Was zijn paarse pak een ode aan Prince en waarom had de zanger maar liefst 20 outfits mee?

Op de foto staat Zanger Douw Bob, de foto is genomen tijdens zijn deelname aan het Eurovisie songfestival in 2016. Hij kijkt recht de camera in met een kleine glimlach, heeft donkergekleurd, achterovergekamd haar en draagt een zwart poloshirt met op de kraag een witte rand. De knoopjes van het shirt bij zijn hals zijn los en daardoor is een tatoeage van een bloem zichtbaar op zijn borst.
Photo: Albin Olsson

Douwe Bob over zijn deelname aan Songfestival Troubadours: “Jullie nemen me terug naar die beginjaren en dat was wel leuk hoor. Zo’n goed gevoel, dat mensen het mooi vinden wat je aan het doen bent. [Over zijn doorbraak bij de Beste Singer Songwriter van Nederland, red.] Dat is echt tof!”

Douwe Bob als Nederlandse inzending in 2024? “Let’s go!”

Op de vraag of hij ooit nog wil deelnemen aan het Eurovisie Songfestival:
“Opnieuw het Songfestival doen? Let’s go! Het zijn een paar van de mooiste weken van m’n leven geweest. Het avontuur, we verzamelen verhalen toch? Ik zou wel m’n mindset moeten veranderen weer. Je gaat iets aan en dan ga je er voor. Op predator-mode en knallen! Je kan dit [het Songfestival, red.] niet halfbakken doen. Je gaat voor goud anders kan je thuis blijven.”

Terug naar Stockholm 2016

Hoe wordt een liedje voor het Songfestival gekozen? Daar is momenteel, meer dan ooit, veel om te doen. Douwe Bob vertelt hoe het bij hem ging: “De hele selectiecommissie kwam bij mij thuis in de Pijp. We spelen die song voor ze, ‘Slow Down’. Het is stil daarna. Ik zeg: dus, gaan we het doen mannen? En ze kijken elkaar aan. Gaan we het doen of wat? En ze zeggen: ‘Ja is goed, ja. We gaan het doen!’ We hebben elkaar een hand gegeven en toen was het rond!”

“We mochten geen alcohol in de greenroom. Onze haarstylist had allemaal flesjes mee om je haar mee te spuiten, die hebben we volgegooid met jenever.”

Wat volgt is een drukke tijd van repeteren, pers en optreden én gasten ontvangen in zijn eigen ‘Fool Bar’. Een café dat speciaal voor het Songfestival tijdelijk neerstreek in Eurovisie-gaststad Stockholm. Hoe zat het met de spanning voor die cruciale drie minuten? Douwe: “Ik zal het je sterker vertellen, dat kan je op de opnames horen. Dan hoor je me net voordat het begint zeggen: ‘wat is de tekst ook alweer’. Dat hoor je als je de opname heel hard zet. Ik heb toen de tekst op de achterkant van m’n gitaar geplakt. De spanning was niet normaal! We mochten geen alcohol in de greenroom. Onze haarstylist had allemaal flesjes mee om je haar mee te spuiten, die hebben we volgegooid met jenever. We waren sowieso wel de buitenbeentjes daar.”

De aflevering van Songfestival Troubadours met Douwe Bob is nu te beluisteren in de Nederlandse podcast-apps (waaronder Spotify, Apple Music, Google Podcasts en Podimo) óf hier op Spotify: DOUWE BOB – Songfestival Troubadours

Chiel Troost (36, Arnhem) en Jeroen Smits (49, Oss) zijn De Songfestival Troubadours
Jeroen is als mede-organisator van het jaarlijkse evenement Eurovision in Concert én de drijvende spil achter de site songfestivalweblog.nl nauw betrokken bij het festival. Chiel deed eerder verslag van het liedjesfestijn voor tv en radio en heeft de nodige ervaring in de media als persvoorlichter en communicatieadviseur. Beiden zijn groot liefhebber van het Eurovisie Songfestival en hebben meerdere edities bezocht. Jeroen miste sinds 2000 enkel de editie in 2002 (toen Nederland niet meedeed). Meer lezen over de Songfestival Troubadours? Klik hier!
Adverteren via Gaykrant en op die manier onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?
Klik hier voor meer informatie!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.