Zon in de nacht | Schaamte en onvermogen om met elkaar te praten

Op de zwart wit foto staan twee volwassenen en twee kinderen. Door het gezicht van de man uiterst links op de foto, staan blauwe krassen. De man heeft een klein kind op schoot, dat één oog met diens hand bedekt. De volwassene uiterst rechts op de foto heeft ook een kind op schoot. Het kind draagt een donkergekleurde wollen muts en steekt de vinger in de mond en lijkt verlegen de camera in te kijken.

Wat als je hele leven een toneelstuk is? Bijna tien jaar na de dood van haar opa komt Anne Vaandrager erachter dat hij een homoman was in een heterohuwelijk en overleden is aan aids. In Zon in de nacht onderzoekt ze de impact die het dubbelleven van haar opa en het zwijgen hierover op de hele familie heeft gehad. Kan ze haar vader bewegen om er met haar over te praten en losbreken van de schaamte die overgedragen is van generatie op generatie?

Aan de hand van interviews, archiefmateriaal en fictieve scènes – gespeeld door Eelco Smits, Nazmiye Oral en Diron Sterk – doet Anne Vaandrager een poging haar familiegeschiedenis opnieuw vorm te geven. Zo ontrafelt ze een familieverhaal dat over schaamte, het onvermogen om met elkaar te praten, en haar eigen identiteit gaat. Zon in de nacht is een gestileerd, onderzoekend en confronterend experiment op de grens van documentaire en fictie.

Over de maker:

Anne Vaandrager (1989) is opgeleid als productontwerper aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Haar werk centreert zich rond het doorbreken van sociale normen. Eerder maakte zij de kortefictiefilm Nesteltherapie (2019) waarin ze de positie van vrouwen en de beschouwing van de baarmoeder als publiek domein adresseert. Als maker wil ze de grenzen van film verder blijven onderzoeken in toekomstige projecten.

Op de foto staat Anne Vaandeldrager, zij heeft een bleke huid en kort, rood haar dat net tot over de oren hangt. Ze draagt een donkergekleurd hemdje en staat voor een achtergrond die van links naar rechts overgaat van lichtblauw naar roze.

De documentaire is geproduceerd door Blackframe in coproductie met de VPRO en kwam tot stand met steun van het NPO-fonds. Het project is voortgekomen uit de IDFAcademy en NPO-fonds Workshop 2020.

2Doc Kort: Zon in de nacht (28 min), is te zien op woensdag 17 mei, 22.50 uur, bij de VPRO, op NPO 2 en vanaf zondag 14 mei op NPO Start.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.