Eurovisie Songfestival | Tweede halve finale

Vanavond vindt de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival plaats. De muzikale krachtmeting wordt dit jaar live vanuit de ‘World Capital of Pop’ Liverpool uitgezonden. Uitzenden vanuit het land van de winnaars van vorig jaar werd namelijk lastig. Toen won Kalush Orchestra met ‘Stefania‘. En zij vertegenwoordigden… Oekraïne.

Afgelopen 9 mei zagen we dat Kroatië, Moldavië, Zwitserland, Finland, Tsjechië, Israël, Portugal, Zweden, Servië en Noorwegen door mochten naar de finale! En dat betekent ook dat onze volgers die op de poll op Twitter hadden gestemd, een voorspellings-score van 100% hebben gehaald. Zij kozen Finland, Israël, Noorwegen en Zweden als hun favoriete kanshebber voor een plek in de finale.

De vertegenwoordigers van Nederland, Mia Nicolai en Dion Cooper haalden met hun nummer ‘Burning Daylight’ de finale niet. Hun lot lag, net als dat van de andere afvallers Azerbeidzjan, Ierland, Letland, en Malta, volledig in handen van de zogenaamde televoters, oftewel de mensen thuis.

Geen vakjury
Het is dit jaar voor het eerst dat er bij de halve finales voor is gekozen om geen vakjury meer in te zetten. Deze beslissing is genomen nadat in 2022 bekend werd dat zes van de landenjury’s geheime afspraken hadden gemaakt. De professionele juryleden van Azerbeidzjan, Georgië, Montenegro, Polen, Roemenië en San Marino hadden afgesproken dat ze op elkaar zouden stemmen. Bij de finale op zaterdag zal de stem van de vakjury als vanouds voor 50 procent meetellen.

De kandidaten voor de tweede halve finale
Albina & Familja Kelmendi, zo heet de groep die vanavond Albanië zal vertegenwoordigen.
Dat doen zij met een nummer wat ‘Duje‘ heet. (See what I did there? Wat Duje…?)

• Armenië wordt vertegenwoordigd door een Brunette. Haar nummer heet: ‘Future Lover‘, dus verwachten we op de redactie weer flink wat camp commentaar van Graham Norton: ‘Dont get your hopes up girl…’ in 3… 2… 1…

Voyager is niet alleen de naam van een science fiction serie, maar ook van de groep die Australië vertegenwoordigd. Zij doen dat met het nummer: ‘Promise’

Teya & Selena is het duo dat het vanavond voor Oostenrijk moet gaan doen. In het nummer dat zij gaan brengen willen zij aan de kijkers graag de volgende vraag stellen: Who the hell is Edgar?’

Gustaph, de Belgische inzending van dit jaar, werd eerder al eens door Gaykrant geïnterviewd. Onze zuiderburen brengen het nummer: ‘Because Of You’. 

Andrew Lambrou is niet alleen verantwoordelijk voor het nummer Break a broken heart‘, de inzending van Cyprus dit jaar. Daarnaast zorgt hij ook voor flink wat discussie op de redactie van Gaykrant. Met name over de vraag wie hem mag gaan interviewen en wat voor kleding hij dan aan moet voor de foto’s…

• Denemarken pakt het slim aan dit jaar. Het land stuurt namelijk Reiley naar Liverpool. Hij zingt het nummer ‘Breaking my heart‘. En omdat Reiley ondertussen al zo’n 11 miljoen volgers op TikTok heeft, daarnaast ook is doorgebroken in Zuid-Koreaanse hitlijsten én ook nog eens zo slim is geweest om achteloos te vermelden dat hij fan van Beyoncé is, achten wij de kans groot dat hij in de finale komt. Dan is het maar goed dat die vakjury zaterdag nog wél iets te vertellen heeft…

Alika komt voor Estland over de brug. Dat doet ze met het nummer Bridges‘. Bij het horen van het nummer dachten wij in eerste instantie dat ze zingt over de brug der zuchten

Iru komt uit Tbilisi, u weet wel; de hoofdstad van Georgië, waar ze zo dol op Pride zijn… Afijn, in 2011, toen was zij 11 en won zij het junior Songfestival. Niet alleen, maar samen met haar band ‘Candy’, waarmee zij het nummer ‘Candy music’ ten gehore bracht. Nu is ze 22 en doet ze mee met de grote mensen, met het nummer ‘Echo‘. Of de band dit keer Echo music heet, is niet bekend.

• Griekenland wordt vertegenwoordigd door Victor Vernicos Jørgensen  (Die laatste achternaam laten de Grieken liever weg uit de berichtgeving…) En met hem hebben we meteen de jongste Griekse inzending tot nu toe. Victor is maar liefst 16 jaar *ahum* oud… *kuch* en brengt ons het nummer ‘What they say
Een paar zinnen uit dit nummer: “I don’t live my own life and I hate my feelings, I’m overwhelmed and heated”… Ja. Klinkt als de tekst van een puber.

• Diljá won in 2023 de zogenaamde Söngvakeppnin, oftewel het IJslandse songfestival, met het nummer ‘Power‘. Wij hopen dat IJsland het vooral een beetje rustig aan doet met hun power. De laatste keer dat we power van IJsland te zien kregen, was dat niet na een Söngvakeppnin, maar na de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull

• Voor Litouwen klimt Monika Linkytė op het podium. Een regelrechte ramp. Voor onze tekstschrijvers dan.
Want we zijn met de gehele redactie nog steeds aan het zoeken naar de alt-code voor dat bolletje op de E van haar achternaam. En wat dat bolletje met de uitspraak doet. Iemand een idee? Mail naar: redactie@gaykrant.nl
Oh ja, ze zingt ook nog. Het nummer: ‘Stay

Blanka is half Pools, half Bulgaars. Maar vanavond staat zij met Polen voor ‘Solo‘ op de planken. Eh…
VOOR Polen, MET Solo, bedoelen we natuurlijk. Excuses. En dit was meteen ook de laatste grap met iets over over bouwvakkers erin. Want zoiets doen we niet. Zo zijn wij niet. We gaan wel weer zeiken over die ene Poolse regeringspartij, kom… Hoe heet die ook al weer…?

Theodor Andrei komt op voor Roemenië. En dat doet hij met het nummer D.G.T. (Off And On) een nummer waarin af en aan gewisseld wordt tussen Roemeens en… Eh… Engels…?

• En vanavond is San Marino leeg: de ene helft van de bevolking staat namelijk op het podium in Liverpool, de andere helft zit in de zaal. En toen de tante van de zanger van ‘Piqued Jacks‘ hoorde dat ze daardoor alleen achter zou blijven, is ze naar een vriendin in Italië gegaan. Om daar samen naar de uitvoering van het nummer ‘Like an animal te kijken. (Geen zorgen: die vriendin woont 50 meter verderop, aan het einde van de straat.)

• En tot slot hebben we Joker Out Slovenië. Nee, dat klopt niet…
Joker Out, UIT Slovenië. Door deze Sloveense Harry Styles-achtige types sloegen niet alleen de hoofden van meisjes, maar ook het Sloveense internet op hol. Zo vaak werd het nummer namelijk al gestreamd. Ook zorgden ze voor uitverkochte zalen in het hele land. Ze komen naar het ESF met het nummer Carpe Diem. En dat mag, met zulke looks. Carpe die Diem maar goed jongens, het is jullie gegund!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.