IDAHOTIQZ | Queer festival

IDAHOTIQZ is een jaarlijks festival rond IDAHoBiT. Allerlei subculturen van de regenboog- en queercommunity komen dan samen in theater CC Amstel. Om daar met verschillende vormen van kunst en cultuur bruggen slaan binnen de LHBTQI+ gemeenschap.

Waar de vorige editie bestond uit een gevarieerd muzikaal theaterprogramma, wordt het jonge festival dit jaar uitgebreid uit met een foto-expositie. De expositie Different by Suus, gemaakt door fotografe Suzanne van de Laar, bestaat uit intieme portretten van jongeren uit de transcommunity. Suzanne fotografeerde hen in verschillende stadia van hun transitie.

Met de expositie vertelt zij hun verhaal én het verhaal van “This is me”; dat gaat over jezelf worden en jezelf zijn. De zoektocht naar identiteit en imago en hoe je je daarmee verhoudt tot anderen. De beelden zijn krachtig en kwetsbaar en voorzien van interviews en onderschriften. De expositie wordt om 19.00 uur geopend door stadsdeelbestuurder van Amsterdam Zuid, Rocco Piers.
De expositie is gratis te bezoeken tot en met 31 mei in CC Amstel.

Theaterconcert ‘I Am’
Ook vindt op woensdag 17 mei om 20 uur, een theatervoorstelling met als thema “I Am” plaats. Dit jaar in theater CC Amstel, gelegen in het hart van de Amsterdamse buurt de Pijp. Na de voorstelling is er een meet and greet met de artiesten en organisatoren. De presentatie is in handen van niemand minder dan Naomi Antonius. Zang en muziek wordt afgewisseld met spoken word, stand-up comedy en korte power speeches. Daarvoor treden o.a. Lisa van Ginneken (D66), Benjamin Caton (GroenLinks) en stand-upcomedian Miky Burch naar voren.

Wat krijg je te zien?
De line-up van het theaterprogramma legt dit jaar in het bijzonder de nadruk op de verbinding tussen de oudere en de jongere generatie. Het wordt een gevarieerd theaterconcert. Jonge queer pop- en musical-artiesten als HALCYON, Maerten, Roi Soleil en Jonas Bouckaert treden hierbij op. Maar ook Gaykrant bekenden zoals Jasha Eliane en Jafeth Jacobs zijn die avond te zien. Daarnaast zijn de musical-rotten als Rolf van Rijsbergen, Alice Wessels en dragqueen Ashley Knight van de partij. Ook het leermannen-cabaretduo De Poppers, verhalenverteller Luna Lunettes en chanteuse Pia Vapeur vertonen hun kunsten. De koningin van de Amsterdamse travestie; Coco Coquette maakt deze mooie line up helemaal af!

Ruimte voor nieuwe kleuren
Een belangrijk deel van de line-up (en de expositie) bestaat uit jongeren die zich identificeren als trans, queer, interseksueel of non-binair. Oud en jong delen het podium, de nieuwe kleuren en het talent van de toekomst krijgen volop de ruimte. Kortom; het wordt een gevarieerd en oprecht programma, gemaakt door alle mensen en kleuren die onze regenbooggemeenschap zo mooi maken.

Het maakt tijdens IDAHOTIQZ dus niet uit of je nu een gekleurde cis-homo in leer of een genderfluïde witte jongere bent. Er is ruimte voor een transpersoon die een eigen vorm van transitie bepaalt, maar ook voor iemand die nog in zelfonderzoek is. Samen maken ze IDAHOTIQZ tot een waanzinnig, kunstzinnig feest. Er is een beperkt aantal kaarten te verkrijgen, dus wees er snel bij! Tickets bestel je via deze link.

Stichting IDAHOTIQZ
IDAHoBiT is de International Day Against Homo-, Bi- and Transphobia. De dag vindt jaarlijks plaats op 17 mei. Dat is namelijk de dag waarop de regenboogcommunity waarop de American Psychiatric Association en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 1990 besloten om homoseksualiteit als psychiatrische diagnose te schrappen.

De dag begon als IDAHO en in 2009 werd de trans-community betrokken. Inmiddels zijn er nog meer kleuren onder de regenboogvlag bijgevoegd. Om intersekse en queer ook een plek te geven ontstond in 2019 in Nederland IDAHOTIQZ. Het traditionele +teken werd vervangen door de Z, om duidelijk te maken dat iedereen welkom is, gehoord en gezien mag worden in een zo groot mogelijke vrijheid. IDAHOTIQZ wordt georganiseerd door de Stichting IDAHOTIQZ. De organisatie is in handen van een klein projectteam dat bestaat uit vrijwilligers uit de regenboogcommunity.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.