Roze fanclub voor Feyenoord

Een roze fanclub voor Feyenoord. Het moest er volgens een aantal trouwe fans maar eens van komen. De Rotterdammers zijn daarmee de enige Eredivisieclub met een supportersvereniging speciaal voor LHBT+ers. Aan de vooravond van de oprichting vertelt initiatiefnemer Paul van Dorst over de nut en noodzaak ervan. ‘Ik weet zeker dat er genoeg gezeik gaat komen.’

Tekst: Peter Schouten
Foto’s: Anita Musscher

Twintig jaar komt sportschoolhouder Paul van Dorst (34) al naar De Kuip om zijn cluppie aan te moedigen. Aan de hand van zijn oom trad hij ooit de Rotterdamse voetbaltempel binnen. Hij was meteen verkocht en voelde zich er thuis. Later was hij het die op zijn beurt zijn eigen vriend meenam. Die haakte uiteindelijk af na een zoveelste agressieve voetbalmiddag. Paul is niet weg te slaan uit het stadion. Sterker nog, samen met twee bestuursgenoten zoekt hij met de ‘Roze Kameraden’ nu officieel aansluiting bij zijn grote liefde. Donderdag 19 augustus vindt in Rotterdam de lancering plaats.

Paul van Dorst

Waar komt jullie behoefte vandaan om een roze Feyenoordfanclub op te richten?

Wij steken onze nek uit voor supporters die zich niet prettig voelen in ons stadion. Ik kan prima mijzelf zijn in De Kuip en ben gewend geraakt aan wat er wordt geroepen vanaf de tribunes. Maar er zijn genoeg mensen die dat niet kunnen. Het initiatief kwam van de Roze Règâhs, de roze fanclub van eerstedivisieclub ADO Den Haag. Zij willen niet langer alleen staan in Nederland, maar juist onderdeel worden van een grotere gemeenschap.

Wordt er veel met het woord homo gescholden?

Ja, helaas wel. Er zijn nog weinig plekken waar ik kom waar zo negatief over homo’s wordt gesproken. Het gaat onbewust langs mij heen, omdat ik het gewend ben. Ik reageer er ook niet op. Want ik dacht altijd: ben ik nu het individu dat op deze plek het gaat veranderen? Ja dus, want uiteindelijk ben ik dat nu.

Wat dragen jullie uit als fanclub?

We willen laten zien dat we er zijn. En dat men zich beseft wat spreekkoren en gescheld betekenen voor andere fans. Voor die jongen of dat meisje van 14 die in de kast zit, zich schaamt en niet zichzelf kan zijn. De voetballerij is niet alleen maar een heterowereldje met stoere gasten die halve liters bier drinken. Dat stigma moet er echt af. Wij willen daar een verbindende factor in zijn.

Gaan er echt dingen veranderen denk je?

Het is iets van de langere adem. Dat zeiden de Roze Règâhs ons ook. Je wordt als roze fanclub niet binnen één jaar geaccepteerd. Maar op den duur komt die omslag er. Dat gaat niet gemakkelijk zijn, blijf volhouden. Maar heb vooral ook lol met gelijkgestemden. Zet je in voor wat je wilt doen, maar word geen zeikclub. We hebben veel aan hun hulp gehad.

Hoe ziet het lidmaatschap er in de praktijk uit?

Bij de lancering volgende week hopen we op zo’n 25 aanwezigen. We gaan sjaals maken voor de zichtbaarheid in het stadion. Café Boudewijn wordt onze stamkroeg voor en na de wedstrijd. Daar zullen we elkaar gaan opzoeken. Leden betalen jaarlijks een kleine contributie voor onderhoud van een website, social media en merchandise. Daarnaast gaan we ervoor zorgen dat dit thema bij Feyenoord op de agenda staat tijdens Pride Maand en Rotterdam Pride. Dat het onder de aandacht van onze club komt en dat zij het belang zien waarom wij dit doen.

Jij en je bestuursgenoten hebben inmiddels contact gezocht met Feyenoord en zitten binnenkort met de manager Supporterszaken om tafel. Maar jullie zullen niet officieel verbonden worden aan de club. Ook niet aan de supportersvereniging die er al is.

In alle eerlijkheid denk ik niet dat zij onze belangen gaan behartigen. Daar zitten types bij die zich in het verleden duidelijk zichtbaar met fysiek en verbaal geweld hebben ingelaten. We zijn daar echt principieel op tegen. Wat onze belangen dan zijn? De erkenning en waardering dat wij er zijn. Dat de club met bijvoorbeeld een regenboogvlag onze zichtbaarheid toont. Met zulke symbolen laat je zien dat je het belangrijk vindt. Ik mis echt de aandacht van de club voor dit onderwerp.

‘Feyenoord, pak deze kans!’

Feyenoord zei in eerdere reacties op dit onderwerp altijd: ‘We zijn een club van en voor iedereen. Omdat het voor ons geen issue is leggen we vanuit de club in onze eigen communicatie en uitingen nergens anders (structureel) de focus op dan op het Feyenoorder zijn.’

Ja, dan krijg je dat gelul inderdaad. Daar kun je helemaal niets mee. Ik snap dat echt niet. Zo bizar. Dus daarom zijn we denk ik hard nodig. De vraag is of Feyenoord ons serieus genoeg gaat nemen. Ik denk dat Feyenoord bang is voor negatieve reacties onder de fans. En niet van de meerderheid, maar van die kleine groep met de grootste mond die hierop gaat reageren.

Een deel van hen loopt ook in de sponsorruimtes rond en staat dus in nauw contact met de bestuurders van de club. Ik weet zeker dat er genoeg gezeik gaat komen. Van moet dit nou? Laatst op Twitter las ik: als iemand naast mij homo is, sla ik hem van het vak af. Dat was een Feyenoordsupporter. Ik schrik daar erg van. Maar goed, we gaan het zien. De intentie is om uiteindelijk een serieuze gesprekspartner van de club te worden.

Verwacht je iets vanuit de spelersgroep?

Het liefst zien we de aanvoerder natuurlijk bij de oprichting, maar dat zie ik niet gebeuren. Maar echt: Feyenoord, pak deze kans, want de club kan ook wel wat positieve exposure gebruiken.

Ze kunnen toch niet om dit initiatief heen?

Klopt. Op hun website staat heel groot dat ze een maatschappelijke functie hebben. Daar hoort dit toch ook bij?

Ten slotte, voor de niet-voetbalkenners: wat is het Feyenoordgevoel?
De saamhorigheid is echt waanzinnig, zoals in 2017 toen Feyenoord kampioen werd. Die apotheose na zoveel jaar. Ik heb staan janken. Of toen in Rome met vijfduizend man om de club te steunen. Het groepsgevoel is zo mooi. Feyenoord is een club met een enorme potentie, een miljoenenachterban. Met een unieke sfeer die zorgt voor zoveel volume en energie op de tribune die overslaan op de spelers. Ik zie dat nergens in Nederland.

Meer weten? Kijk op www.rozekameraden.nl

De Gaykrant heeft Feyenoord om een reactie gevraagd, maar helaas geen antwoord gekregen.

Update: Reactie van FSV De Feijenoorder:
Samen met Feyenoord hebben wij eind april een gesprek gehad met een aantal initiatiefnemers voor een roze fanclub bij Feyenoord waaronder Paul. Hierin hebben wij aangegeven dat samenwerken altijd tot de mogelijkheden behoort. Wij staan als supportersvereniging voor ieder initiatief en iedereen open. Ten slotte hebben we dezelfde gemeenschappelijke drijfveer: onze liefde voor Feyenoord.
De verdere mogelijkheden zouden besproken worden in een tweede overleg, maar dat is er niet meer van gekomen. De manier waarop de supportersvereniging wordt beschreven herkennen we niet. We hebben meerdere keren LHBTI-artikelen in ons magazine Hand in Hand geplaatst, blijven die ruimte zeker bieden en zijn er voor iedere Feyenoorder.

Eerder portretteerden wij elf fanatieke roze LHBT+ Feyenoordfans

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

4 thoughts on “Roze fanclub voor Feyenoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.