Uber-chauffeurs: #uber-homofoob

Afgelopen week was het Pride in Amsterdam. In tegenstelling tot veel andere Prides in de wereld is de Amsterdamse versie niet ontstaan als herdenking van de Stonewall-rellen. Maar sinds het ontstaan is er veel gebeurd. En gelukkig heeft Pride Amsterdam ook een meer activistische en serieuze toon gekregen. Terecht. Want ook tijdens en na Pride Amsterdam 2021 waren en zijn er weer incidenten te betreuren en dus kanttekeningen te maken. 

Tekst: Ronald Mol
foto: Dim Balsem

De Amsterdamse dragqueen Slet Lana werd twee keer geweigerd door een Uber-chaufeur: ‘Eerst toen ik onderweg was naar een optreden en daarna op de weg terug,’ vertelt ze. ‘Ik was volledig uitgedost. Toen de chauffeurs mij zagen, vertrokken ze en werd mijn rit gecanceld. Ik voel me er erg rot over. Elke keer als ik de deur uit ga en gebruik maak van een taxi ben ik bang.’

Dragqueen Slet Lana

Ook tijdens Pride Amsterdam 2018 ging het ook al mis, destijds bij dragqueen Jennifer Hopelezz. En hoewel dit destijds breed in de media is uitgemeten, zijn we kennelijk weinig opgeschoten. Slet Lana is namelijk niet de enige dragqueen die dit jaar geweigerd werd. Ook dragqueen Paula Pompadore geeft op Facebook aan dat de door haar bestelde Uber-rit tot twee keer toe niet doorging. Dat de chauffeurs zodra ze haar zagen doorreden en dat de rit werd geannuleerd.

Een andere dragqueen die aangeeft momenteel verder niet in de publiciteit te willen treden, maar wel aan Gaykrant haar verhaal wilde doen, werd gelukkig wel opgehaald. Of nou ja … gelukkig? 

Tijdens de rit werd deze queen door de chauffeur geconfronteerd met allerlei religieuze vooroordelen. Ook werd LHBTI+ zijn door de chauffeur vergeleken met pedofilie: ‘Tijdens de rit met vrienden hadden we al vrij snel door dat deze man niet echt homo-vriendelijk was. Ik weet niet eens meer wat ik zei, maar daarop reageerde hij met de vraag of wij nu ook toegaven dat LHBTI+ zijn eigenlijk tegennatuurlijk is. Onze geaardheid werd al snel vergeleken met pedofilie. Volgens die man was LHBTI+er zijn een keuze. Ook werd ons gevraagd hoe wij konden goedpraten wat wij doen, zonder dat wij anti-pedofiel zijn. 

Het vervelende was: je wilt naar huis, je wilt geen discussie, je wilt jezelf niet hoeven te verantwoorden of te hoeven uitleggen. Breng me van punt A naar punt B, daarvoor betaal ik je. We hebben allemaal meningen en overtuigingen, maar ik vind het niet nodig om die van mij op een ander te duwen. En dat gebeurde in dit geval wel. Hij bleef vriendelijk, maar hij bleef gewoon discussiëren. Hij was best wel… tja, hij bleef maar discussiëren hierover.’

‘En Uber dan, hebben die nog gereageerd op je klacht?’ 

‘Er wordt vanuit Uber vrijwel niets mee gedaan.’

 

Jennifer Hopelezz

Dit soort incidenten, het doorrijden of het met een oppervlakkige, maar duidelijk gespeeld vriendelijke houding benadrukken hoe slecht je iemand vindt. Het steeds maar in discussie gaan en telkens een haatvolle, homofobe mening benadrukken, hoe vriendelijk het standpunt ook gebracht wordt, dat noemt men ook wel micro-agressie. Het is het gedrag van de pestkop op de basisschool die op uiterst vriendelijke toon aan je vraagt: ‘Maar eigenlijk ben je toch een dom sukkeltje, vind je ook niet?’ 

Als slachtoffer knik je maar, omdat je erger wilt voorkomen. Omdat je de boel niet wilt laten escaleren.

 Na het indienden van een klacht bij Uber ontving Paula Pompadore de volgende reactie:

‘Bedankt voor de info, vervelend om te horen dat je niet werd opgepikt door een chauffeur. We kunnen je ervan verzekeren dat je geen extra kosten hebt moeten betalen. Laat ons weten als je nog vragen hebt.’

Laat ik positief beginnen: Wat FIJN dat je niet hoeft te betalen voor een rit die niet heeft plaatsgevonden. Maar de uitnodiging om Uber toch vooral te laten weten als je nog vragen hebt, moeten we vooral aangrijpen. Want Uber, ik heb inderdaad nog wel wat vragen. Ik wil graag het volgende weten: 

WELKE IDIOOT VERZINT ZO’N SLAP ANTWOORD?!? 

en

WAAROM WERKT DIE PERSOON NOG STEEDS BIJ UBER?!?
(Deze vraag geldt ook voor de homofobe weigerchauffeurs). 

Kortom: wat de regenbooggemeenschap volgens mij wil weten, Uber: 

WAAROM ZIJN JULLIE ZO UBERHOMOFOOB?!?

Ach, trouwens Uber: laat ook maar. 

Er komt weer een sociaal wenselijk antwoord en daarna drinken jullie een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was. Dat hebben we wel gezien na het incident met Jennifer Hopelezz. Toen tekenden jullie een intentieverklaring, en twee weken later gebeurde het gewoon weer. Lieten jullie ons weer letterlijk en figuurlijk in de kou staan. En dit jaar weer. 

Weet je wat Uber? 

#IKBENHETZAT!

 *

Ronald Mol (Alkmaar, 1983) is een zelfverklaard regenboogroeptoeter en meningenmachine. Hij houdt van skiën en van mensen en laat zich door dat laatste niet beperken door gender. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Uber-chauffeurs: #uber-homofoob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.