Regenboog-stembusakkoord: hoeveel is de handtekening nog waard?

Gisteren werd het Regenboogstembusakkoord van COC Nederland getekend; acht politieke partijen gaan zich inzetten voor de verbetering van LHBTI+emancipatie. De handtekeningen kwamen van de VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren en SP. De andere genodigden, CDA, PVV, ChristenUnie, DENK en SGP, bleven liever thuis.

Door: Ricardo Brouwer

Het akkoord werd op 5 februari al aangekondigd door Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC Nederland. In het akkoord staan ambitieuze plannen op het gebied van LHBT+emancipatie. Maar heeft zo’n akkoord eigenlijk wel zin? Hoe betrouwbaar zijn deze handtekeningen? Zijn deze politici écht betrokken bij de rechten van onze gemeenschap?

Even terug naar 2017. In dat jaar werd het vorige Regenboogstembusakkoord getekend. Voor degenen die details net zo liefhebben als ik: dat waren destijds VVD, PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, D66 en Artikel 1. Laatstgenoemde kennen we tegenwoordig als BIJ1.

CDA, PVV, ChristenUnie, DENK en SGP waren ook uitgenodigd om een handtekening te plaatsen onder het document, maar bleken party-poopers. Zij bleven liever thuis.

In het akkoord stonden acht punten, zoals het wijzigen van het eerste artikel in onze Grondwet, het ein-de-lijk realiseren van een meerouderschapswet, een wettelijk verbod op de discriminatie van transgender- en interseksepersonen en het voortzetten van steun aan buitenlandse LHBT+organisaties. 

Onder de acht punten prijkten de nog natte handtekeningen van lijsttrekkers en vertegenwoordigers van de politieke partijen. Met die handtekeningen beloofden ze — plechtig en wel — om deze punten te realiseren wanneer zij het voor het zeggen zouden krijgen.

Voor de oplettende lezer: twee van de ondertekenaars, VVD en D66, kregen het daadwerkelijk voor het zeggen, waarvan eentje zelfs de grootste werd. Zij stevig in het Haagse pluche; wij de inmiddels opgedroogde, onuitwisbare handtekeningen onder de gemaakte beloftes. Ha! Daar hebben we ze!

CDA en ChristenUnie, die tijdens de ondertekening een Sjaak Afhaakdag hadden, stapten ook aan boord van de coalitieboot. Maar bleken onze verkozen liberale en sociaal-liberale vrienden ook daadwerkelijk betrouwbaar? Immers: van je vrienden moet je het hebben. Zeker wanneer zij in of rond het Torentje zitten.

Van de acht punten zijn er maar liefst zeven gerealiseerd, of op dit moment een lopend project. Best een mooie score: met een score van 87,5% haal je de gemiddelde toets wel.

Zo hebben D66, PvdA en GroenLinks zich succesvol ingezet voor het wettelijk verbod op discriminatie van transgender- en interseksepersonen. Op dit moment werken diezelfde drie partijen aan de wijziging van het Artikel 1 van onze Grondwet, wat tot nu toe ook vrijwel vlekkeloos verloopt. Financiële steun aan buitenlandse LHBT+organisaties is ook in stand gebleven.

Het wil alleen niet erg vlotten met het afschaffen van de geslachtsregistratie in overheidsdocumenten. Hier is nog steeds rechterlijke tussenkomst nodig. De rechter moet nog steeds bepalen of jij mag vastleggen hoe jij je identificeert. Het loopt al helemaal spaak bij de meerouderschapswet. Bij de laatste motie over deze regeling, in november 2020 door GroenLinks, hebben onze vrienden van de VVD en D66 zelfs tegen het voorstel gestemd.

Au.

Op het COC Regenboogverkiezingsdebat op 5 februari 2021 riepen deze twee partijen echter dat het nu wel geregeld moet worden (of eigenlijk: ze riepen het weer) en hebben nu wederom hun handtekening gezet onder het nieuwe akkoord, waarin het net als in 2017 benoemd staat.

Bijzonder dit jaar is dat CDA voor het eerst toch zin bleek te hebben in het feestje en een handtekening zette onder het veelkleurige stembusakkoord. Hoekstra bleek tijdens het debat wel de man van de vele kanttekeningen en dat is terug te zien in het akkoord: “Direct invoeren van meerouderschap heeft niet de voorkeur van het CDA, maar hun bezwaren hiertegen zijn ‘niet in steen gebeiteld’; het CDA wil nu eerst invoering van meeroudergezag.” 

Goed. Het is iets. In ieder geval een stap voorwaarts. Ook de geslachtsregistratie, het transitieverlof, steun voor Roze in Blauw en nog een aantal ambitieuze punten kon rekenen op ondertekening door het CDA. Niet alleen door de christendemocraten, want ook VVD, PvdA, D66, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en 50Plus tekenden vol overgave.

Een Regenboogstembusakkoord blijkt, als we terugblikken, voor het overgrote deel effectief. Dat geeft goede hoop voor de LHBT+beweging. We maken stappen vooruit, maar het is ook wel eens tijd voor een Nijmeegse Vierdaagse of nog liever: een Marathon Rotterdam.

Met de verse inkt onder de nieuwe beloften kunnen we ons in ieder geval naar de startlijn begeven.

*

Ricardo Brouwer (Leeuwarden, 1991) werkt in het dagelijks leven voor de PvdA in Gelderland, is lid van de Landelijke Werkgroep Politiek van COC Nederland, doet de communicatie voor Gaykrant en is ook nog eens ZZP’er in de culturele sector. Zowel voor als achter de schermen zet hij zich in voor emancipatie in de breedste zin van het woord en schrijft graag over wat hem opvalt over dit thema in de actualiteit. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.