Maarten van Heuven | Partij voor de Dieren

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Maarten van Heuven (43) woont in Utrecht met zijn kat Ando. 

Redactie: Marene Elgershuizen

In Utrecht is Maarten sinds 2018 lid van de gemeenteraad voor de Partij voor de Dieren. Op de middelbare school durfde hij nog niet uit de kast te komen, maar wel toen hij ging studeren, in een totaal nieuwe omgeving. Naast raadslid werkte hij lang voor allerlei muziekprogramma’s binnen de publieke omroep. Ook leest hij graag, houdt hij van koken en gaat hij graag uit.

Je staat op de kieslijst van de Partij voor de Dieren, waarom deze partij?
Ik ben actief geworden voor de Partij voor de Dieren, omdat dit de enige partij is die vindt dat steeds meer economische groei een probleem is. We hebben maar één planeet en daar moeten we respectvol mee omgaan. Er is actie nodig voor een beter klimaat, voor meer natuur en een betere leefomgeving voor mens en dier. De impact van de mens op de aarde is gewoon te groot, en we mogen veel zuiniger omgaan met milieu en grondstoffen.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
De Partij voor de Dieren is een emancipatiepartij: we komen op voor ieders belangen die ondergeschikt dreigen te raken. We zetten ons graag in voor de LHBTI+-gemeenschap en dat doe ik ook zelf als lid van die gemeenschap. Een van de eerste dingen die ik als lid van de Partij voor de Dieren deed, was meevaren tijdens de Canal Pride in Amsterdam. Dat was een onvergetelijke ervaring, ook omdat ik me eigenlijk voor het eerst realiseerde wat voor voorrecht het is dat politieke partijen in Nederland zich zo openlijk inzetten voor LHBTI+- emancipatie. In de raad in Utrecht ben ik woordvoerder diversiteit.

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
Vanuit de Tweede Kamer kan ik nog meer betekenen voor het klimaat, dieren en de planeet. In Utrecht kan ik de nodige verbeteringen doorvoeren, maar de landelijke impact is toch groter. Persoonlijk lijkt het me ook erg gaaf om in de Kamer te werken. Economie vind ik een interessant onderwerp, waarbij de Donut Economie van Kate Raworth een inspirerend model is: hoe organiseren we dat iedereen voldoende bestaanszekerheid heeft en ervaart, terwijl we daarbij ook de grenzen van de aarde respecteren. Oftewel: een sociaal minimum voor iedereen, maar wel tot een ecologisch plafond. Ook verkeer, infrastructuur en duurzaamheid spreken mij aan.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
In Utrecht gaat het behoorlijk goed met de emancipatie, hoewel ook in de stad rechten en acceptatie onder druk staan en niet iedereen zich vrij voelt om zichzelf te kunnen zijn. Ik zou graag willen dat elke LHBTI+’er in Nederland zich vrij en geaccepteerd voelt. Er bestaat zoiets als schijnacceptatie, en ook gewoon discriminatie. Daar moeten we vanaf, in alle facetten van de samenleving, te beginnen met voorlichting en erkenning in onderwijs. Ook in de politiek, dus de Tweede Kamer heeft meer LHBTI+’ers nodig en anderen die voor hen
opkomen.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
De Partij voor de Dieren heeft altijd in de oppositie gezeten. Wij kiezen liever voor invloed dan voor macht en we sluiten niet graag compromissen. Ook in Utrecht lukt het met twee zetels successen te boeken, onderwerpen aan te kaarten en het debat aan te jagen, en zo andere partijen te “vergroenen” en diervriendelijker te maken. Ik kies sowieso voor een groene coalitie.

Wat hoop je in de Kamer te kunnen bereiken?
Ik hoop vooral te bereiken dat we niet meer zo achteloos met onze aarde omgaan als we nu doen. Veel partijen zien wel dat klimaatactie nodig is, maar doen toch te weinig of gewoon niks, omdat ze toch kiezen voor economische belangen en/of grote bedrijven. Ik zal blij zijn als Nederland zich realiseert dat we niet al onze korte termijn impulsen moeten najagen, maar pas op de plaats moeten maken en het belang van de planeet respecteren. Het systeem moet anders, en ik wil daar verandering in aanbrengen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.