Pro-Kremlin hit gekaapt door Russische regenbooggemeenschap

Op het sociale mediaplatform TikTok is een pro-Kremlin hit gekaapt door de Russische regenbooggemeenschap. Het nummer van de oorlogszuchtige Russische popster Shaman wordt nu namelijk ingezet om een positief punt te maken over de regenbooggemeenschap. Het nummer wordt namelijk gebruikt in video’s waarin koppels van hetzelfde geslacht elkaar omhelzen. Dat schrijft het onafhankelijke platform The Moscow Times.

Terwijl de Russische regering zich schuldig maakt aan een steeds harderhandigere aanpak van LHBTIQ+ personen, vecht de Russische LHBTIQ+ gemeenschap terug op het enige strijdperk dat nog over lijkt te zijn; het internet. Daar wordt het nummer van Shaman nu ingezet om op ironische wijze een “extremistische” levensstijl in beeld te brengen.

‘mijn strijd’

Het nummer in kwestie, “Moy Boy”, betekend vrij vertaald “Mijn Strijd”. Het heeft een sterke militaristische ondertoon en benadrukt thema’s als de Russische identiteit en onwrikbare vastberadenheid. Maar blijkbaar kan het nummer ook goed dienen als achtergrondmuziek voor beelden die de strijd van de Russische LHBTIQ+ gemeenschap laten zien. En dat is precies wat er nu is gebeurd. Al snel ging de Russische regenbooggemeenschap aan de haal met de oorspronkelijke bedoeling van het nummer. Op die manier geven ze een positieve draai aan een nationalistische, Kremlin-gezinde, propaganda-hit. De kijkers kunnen de creativiteit van het hergebruik wel waarderen en delen daar ook complimenten voor uit.  Anderen suggereren dat het nummer op deze manier misschien zelfs op het Eurovisiesongfestival kan worden uitgevoerd.

Dat zal waarschijnlijk niet door de oorspronkelijke zanger worden gedaan. Yaroslav Dronov, oftewel SHAMAN; de artiest die “Moy Boy” oorspronkelijk heeft uitgebracht, ligt ondertussen namelijk onder vuur. De Duitse vertaling van de titel van zijn nummer is namelijk “Mein Kampf”. Daardoor wordt Dronov nu verdacht van extreemrechtse sympathieën. En dat is iets waar het Kremlin niet blij van wordt, omdat dat juist één van de smoezen is die wordt gebruikt om de oorlog die Rusland tegen Oekraïne voert, te rechtvaardigen. Volgens Poetin is deze ‘speciale actie’ namelijk bedoeld om ‘de nazi’s uit Kiev te verdrijven’. Dus ondanks alle Kremlin-gezinde bedoelingen, ligt het niet in de lijn der verwachtingen dat Dronov op veel steun van Poetin hoeft te rekenen.

Russische LHBTIQ+ strijd

De Russische LHBTIQ+ gemeenschap ligt al jaren onder vuur. De situatie is alleen maar verslechterd sinds de regering onder leiding van president Poetin in 2013 de anti-LHBT-propagandawetten invoerde. Die waren bedoeld om zogenaamde ‘LHBT-propaganda’ voor minderjarigen aan banden te leggen. Maar in december 2022 werd de wet opgerekt zodat die nu geldt voor alle leeftijden.

Hierdoor werd zelfs het zwaaien met een regenboogvlag strafbaar. Iemand die de nieuwe ‘propagandawet’ overtreedt, kan een boete krijgen van meer dan 6.000 euro. Organisaties worden beboet met bijna 75.000 euro. Buitenlanders kunnen tot 15 dagen lang worden vastgehouden en het land worden uitgezet. En in december 2023 besloot het Russische Hooggerechtshof om ‘de internationale LHBT-beweging’ aan de lijst van terroristische organisaties toe te voegen. Daarmee werd LHBTIQ+ zijn in Rusland gelijk gesteld aan een lidmaatschap van organisaties als Al Qaida en IS.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.