Groningse galerie MooiMan op één dag tweemaal doelwit van homohaat

De Groningse galerie MooiMan is op één dag tot tweemaal toe het doelwit van homohaat geweest. Op zondag 7 april vond in de galerie van Sandro Kortekaas de opening van de expositie BOYSforBOYS plaats. De feestelijke gelegenheid werd echter overschaduwd door twee doelbewuste uitingen van homohaat, waarbij het stoepbord voor de galerie met daarop een aankondiging van de expositie het moest ontgelden. 
Tekst: persbericht Galerie MooiMan, met bewerking door Ronald Mol
Foto’s: Galerie MooiMan
Op de bewuste zondag ging juist de expositie van de Duits kunstenaar Hannes Steinert van start. Twee jaar lang werkte de galeriehouders aan een boek met daarin een overzicht van de linosneden van Hannes. Een afbeelding van één van deze linosneden, met daarop twee jonge mannen die elkaar innig aanraken, siert de omslag van het boek ‘BOYSforBOYS’. Diezelfde afbeelding werd ook gebruikt voor het affiche die in een metalen bord voor de galerie op straat werd gezet.
homo-indoctrinatie
Foto: Galerie MooiMan

Deze afbeelding was voor twee personen blijkbaar te aanstootgevend. De eerste uiting van homohaat kwam van een man die volgens ooggetuigen rond de twintig jaar oud was. Nadat hij bij de galerie had aangebeld vroeg de man op hoge toon of het bord verwijderd kon worden. Toen daarop ontkennend werd geantwoord vond de man het nodig om dan maar het stoepbord met de aankondiging kapot te trappen. Hierbij riep hij: “Kinderen kunnen dit zien en daardoor homo worden!”

Dit alarmeerde Van Stralen, die met zijn telefoon een aantal foto’s van de dader wist te maken. Die werden gedeeld met de geallarmeerde politie. De Kortekaas en Van Stralen kregen daarop wel van de politie het advies om het bord dan maar niet meer buiten te zetten. Kortekaas en Van Stralen weigerden echter om hier aan toe te geven.
oude dief
Alsof dit incident nog niet genoeg was, kwam er niet veel later een man voorbij. Volgens Van Stralen nota bene een buurtbewoner. De man, die door Van Stralen rond de zeventig jaar oud geschat wordt, stal het tweede affiche uit het eerder vernielde stoepbord. Toen Van Stralen hem daarop aansprak antwoordde de man dat ‘zoiets niet op straat te zien hoort te zijn’. Toen Van Stralen aangaf dat hij de politie de politie zou bellen, leek de man daar geenszins van onder de indruk. Uiteindelijk lukte het de galeriehouder wel om het affiche weer uit de handen van de man te trekken.
Over MooiMan
Galerie MooiMan is een galerie waarbij de man in de kunst centraal staat. Daarmee bekleedt de galerie een unieke positie in de galeriewereld. Naast MooiMan zijn er in Europa slechts twee andere galerieën waarin kunst met hetzelfde thema te zien is. Deze galerieën zijn uniek in de wereld. Buiten Europa zijn er namelijk geen vergelijkbare galerieën te vinden.
Het uitbeelden van het thema mannenliefde, waar deze galerieën zich op richten, heeft in Nederland al vaker tot controverse geleid. Het meest bekende voorbeeld daarvan is de reclamecampagne van kledingmerk Suitsupply. Die leidde destijds ook tot vernielingen aan abri’s en bushokjes. 

Reactie burgemeester

Vanwege de gerichte homohaat, en de opening die op dezelfde dag zou plaatsvinden, zochten de galeriehouders ook contact met Koen Schuiling, de burgemeester van Groningen. Dit jaar viert Groningen namelijk het Queer Year, met als hoogtepunt de Roze Zaterdag. Schuiling reageerde met afschuw op de voorvallen. Maar roemt ook de kwaliteit van de kunstenaar en de voor de poster gebruikte afbeelding. Die zou volgens de burgemeester juist “roofgoed moeten zijn in plaats van iets om te vernielen.”

hypocriet

In een telefoongesprek met de twee galeriehouders klinkt de schrik en verslagenheid nog altijd door. Van Stralen laat zich echter niet uit het veld slaan en blijft naar eigen zeggen strijdbaar. “Als mensen naar een zwembad gaan, dan is er net zoveel te zien als op die poster.” Laat hij aan Gaykrant weten. “De politie heeft vervolgens maar geadviseerd om het affiche dan maar naar binnen te halen. Maar dat weiger ik. We zijn de enige mannen-kunstgallerie in de wereld en dit soort dingen moeten gewoon niet kunnen”.

Van Stralen is met name verontwaardigd door de hypocrisie die er rondom het thema heerst. “Want ga naar een zwembad, ga naar een strand, daar zie je dit ook gebeuren,” zegt hij. “Daar zie je mannen precies hetzelfde doen als wat op de poster staat. En dan kraait er geen haan naar. Blote vrouwen mogen overal vertoond worden, dan vindt iedereen het mooi. Maar zodra het om twee mannen gaat, dan komen er reacties van mensen die vinden dat we kinderen hiermee niet lastig moeten vallen of dat we hen proberen te indoctrineren,” aldus de galeriehouder.

impact

Het incident heeft bij de betrokkenen wel impact gemaakt. De inwonende student, die bij het eerste incident na het aanbellen de deur opendeed, is danig onder de indruk van wat er gebeurd is. De man is van Bulgaarse afkomst en was juist naar Nederland gekomen in de veronderstelling dat het er hier een stuk minder homofoob aan toe zou gaan. Ook de Duitse kunstenaar Hannes Steinert, is danig aangeslagen door het gebeuren.

Volgens Kortekaas is dit echter niet de eerste keer. “Maar nog nooit zoals dit, gerichte homohaat, tweemaal achter elkaar op één dag!” Laat de galeriehouder aan Gaykrant weten. “En”, vervolgt hij: “we maken ons zorgen, want dit is de eerste expositie die onderdeel is van een Queer Year in Groningen. Het hoogtepunt  van dit jaar is de Roze Zaterdag op 22 juni. Die hebben we in 2013 hier ook al eens mogen vieren. Destijds was ik medeorganisator en curator van maar liefst zestien exposities. Daarbij was er eigenlijk geen sprake van enige vorm van homohaat, dus dit zijn er al twee te veel.”

De expositie Boys for Boys is tot en met 13 juni te bezichtigen bij Galerie MooiMan. Meer informatie over het adres en de openingstijden vind je op de site van de Galerie. Meer informatie over Sandro’s andere werkzaamheden voor LGBT Asylum Support, vind je hier

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.