Vaticaan: Geslachtsverandering is schending van menselijke waardigheid

Volgens het Vaticaan is geslachtsverandering een schending van de menselijke waardigheid. Ook draagmoederschap valt volgens de kerk onder diezelfde definitie. Volgens de leiding van de Rooms Katholieke kerk zijn deze praktijken, samen met abortus en euthanasie, ‘beledigingen van de menselijke waardigheid’ en ‘in strijd met Gods ontwerp voor het leven’.

Tekst: Ronald Mol
Foto: Nan Palmero

Dit standpunt staat beschreven in het nieuwe document ‘Dignitas Infinita’ (Oneindige Waardigheid), dat onlangs is gepresenteerd door de Congregatie voor de Geloofsleer. Het kerkelijke instituut heeft vijf jaar gewerkt aan de in totaal 27 pagina’s tellende verklaring. Volgens het standpunt van de Kerk, is die menselijke waardigheid ‘intrinsiek en absoluut’, ongeacht de omstandigheden. In een interview met Trouw laat Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis in Tilburg en Rotterdam en lid van de Pauselijke Theologische Academie weten dat de toon van het document hem verbaast: “Het lijkt wel een middeleeuwse zondencatalogus!
En dat is het ook, in allerlei opzichten. Middeleeuws.

Oude wijn, van oude zakken

Het met veel bombarie ontvangen document is in feite niet meer dan een herhaling van oudere standpunten van de kerk. Mensen zijn geschapen naar het beeld van god. En iedere moderne ingreep die daar iets aan veranderd, is niet volgens gods plan. Volgens het Vaticaan wordt daarmee namelijk de waardigheid van het door god geschapen leven aangetast.

Uiteraard is dat met name het geval als het gaat om de transitie van transgender personen gaat. Volgens de kerk zijn er namelijk slechts twee duidelijke groepen; mannelijke en vrouwelijke mensen. Het Vaticaan stelt dat de biologische verschillen tussen die twee groepen niet alleen onveranderlijk zijn, maar ook dat er naast deze duidelijke tweedeling niets anders kan bestaan. Wie had gedacht dat de kerk met deze verklaring eindelijk zijn intrede in de eenentwintigste eeuw zou doen en met een tegemoetkoming zou komen richting eeuwenlang gemarginaliseerde groepen, komt dus bedrogen uit.

persoonlijke waardigheid

Uit de verklaring blijkt namelijk dat gemarginaliseerde groepen nog wel een tijdje in het verdomhoekje zullen blijven zitten, tenminste; als het aan het Vaticaan ligt. Met moderne ideeën over persoonlijke waardigheid heeft de kerk niet zoveel. Die ideeën hebben volgens de kerk namelijk niets te maken met de kern van het begrip van menselijke waardigheid. Uit de verklaring blijkt dat het Vaticaan deze moderne opvattingen als ‘gebrekkig’ beschouwt. En daarom zal het Vaticaan alle rechten die op deze moderne ideeën over persoonlijke waardigheid zijn gebaseerd, niet accepteren. Om diezelfde reden is de kerk ook tegen euthanasie en zelfmoord, zo blijkt uit de berichtgeving.

Daarnaast verwerpt de paus ook de gendertheorie. Deze theorie stelt dat het begrip gender vele malen complexer is dan de simplistische tegenstelling waar de kerk halsstarrig aan vasthoudt. Volgens het Vaticaan is de gendertheorie juist het bewijs van de menselijke neiging om zich ‘de goddelijke autoriteit’ toe te eigenen. Kortom; de kerk vindt dat mensen aan de hand van de gendertheorie voor god gaan spelen.

5 jaar, 27 pagina’s: slappe hap

Het heeft de Congregatie voor de Geloofsleer dus vijf jaar de tijd gekost om uiteindelijk 27 pagina’s tekst over de menselijke waardigheid te produceren. Desondanks heeft deze religieuze organisatie pas na aandringen van de paus ook zaken als armoede, migrantencrises, geweld tegen vrouwen, mensenhandel en oorlog tot bedreigingen voor de menselijke waardigheid bestempeld. Een reden waarom dit niet eerder was gebeurd, wordt niet gegeven. Het excuus dat het een haastklus is geweest, gaat in ieder geval niet op.

Tot slot liet het Vaticaan nog weten dat men wel de criminalisering van homoseksualiteit veroordeeld. Het feit dat de religieuze organisatie tot op de dag van vandaag de grootste bijdrage levert aan diezelfde criminalisering, werd echter niet besproken. Daarmee is de verklaring dus nauwelijks baanbrekend te noemen. Het is eerder de bevestiging dat de Rooms Katholieke kerk, ondanks allerlei hoopgevende statements van de huidige paus, er ook in de eenentwintigste eeuw geen millimeter op vooruit is gegaan.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.