Wetswijziging Transgenderwet komt er niet

Rechten en welzijn blijken onderhandelbaar

De wetswijziging Transgenderwet komt er waarschijnlijk niet. En Henk Nijmeijer, de regenboogambassadeur van de provincie Drenthe, vindt daar iets van. Als regenboogambassadeur, belast met het bevorderen van een inclusieve samenleving waarin elk individu wordt gewaardeerd en gerespecteerd ongeacht hun geslacht of seksuele oriëntatie, vind ik het noodzakelijk om stelling te nemen tegen het recente besluit om de wetswijziging die het leven van transgender personen eenvoudiger zou maken, terug te trekken. Dit besluit, aangedreven door een deel van de politieke machten binnen de Tweede Kamer, inclusief NSC en ondersteund door het ultrarechtse front, vormt een directe bedreiging voor de rechten en het welzijn van transgender burgers in Nederland.

Tekst: Henk Nijmeijer, Regenboogambassadeur Drenthe

De wetswijziging had tot doel de procedure voor geslachtsverandering in het register van de burgerlijke stand te vereenvoudigen. Een stap die essentieel is voor de bevestiging van de genderidentiteit van transpersonen en cruciaal voor hun mentale en emotionele gezondheid. Het vereisen van een medisch onderzoek voordat iemand zijn geslachtsaanduiding kan wijzigen, zoals voorgesteld door NSC, voegt een onnodige bureaucratische hindernis toe die de autonomie van transpersonen over hun eigen leven ondermijnt. Het argument ter bescherming van vrouwelijke gedetineerden, hoewel belangrijk, mag niet worden gebruikt om een hele groep te discrimineren, of het proces van geslachtsverandering te compliceren.

spookverhalen

De beweringen van Van Vroonhoven dat geslachtsverandering “niet te makkelijk” moet zijn en dat er risico’s zijn voor de veiligheid van vrouwen, worden door voorstanders van de wetswijziging bestempeld als spookverhalen. Dit soort retoriek dient alleen maar om angst en verdeeldheid te zaaien en staat haaks op het fundamentele principe van individuele vrijheid, een waarde die diepgeworteld is in de Nederlandse samenleving.

Het terugtrekken van de wetswijziging is een stap terug voor het inclusiebeleid en ondermijnt de rechten van transgenders in Nederland. Het laat zien dat, ondanks vooruitgang op papier, de werkelijkheid voor transpersonen nog steeds wordt gekenmerkt door strijd en onzekerheid. Als regenboogambassadeur ben ik diep bezorgd over de boodschap die dit besluit uitzendt naar de LHBTI+-personen en naar de samenleving als geheel: dat hun rechten en welzijn onderhandelbaar zijn.

Blijf waakzaam!

Deze ontwikkeling staat niet alleen haaks op het streven naar een inclusieve samenleving, maar raakt ook aan de kern van wat het betekent om in een democratie te leven waar individuele vrijheden worden beschermd. Het is een herinnering dat de strijd voor gelijkheid en acceptatie voortdurend is en dat we waakzaam moeten blijven tegen krachten die deze waarden proberen te ondermijnen.

Ik roep alle betrokkenen op, inclusief beleidsmakers en het publiek, om zich uit te spreken tegen de beslissing om de transgenderwet terug te trekken en te blijven strijden voor een samenleving waarin iedereen, ongeacht hun genderidentiteit, gelijk is en de vrijheid heeft om zichzelf te zijn. We moeten ons blijven inzetten voor het bouwen van bruggen, niet het creëren van barrières, en werken aan een toekomst waarin de rechten van alle Nederlanders, inclusief transgender personen, volledig zijn gewaarborgd.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Wetswijziging Transgenderwet komt er niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.