Here Queer and Totally Sincere: animatie voor, door en over ons

Tekenfilms zo heetten ze in mijn jeugd. Bij dat woord denk ik meteen aan Tom, Jerry, Popeye, Bluto en het halve oeuvre van Walt Disney. Maar animatie, zoals dat we dat nu noemen, is een serieus en volwassen genre. Zo zag ik onlangs The Boy and the Heron, de Oscarwinaar voor animatie 2024. Dat was naast een mooie vooral ook een abstracte film. Duidelijk niet bestemd voor de allerkleinsten. Veel animatiefilms halen de reguliere bioscopen niet. En moet je dus voor sommige pareltjes naar festivals.

Tekst: Remco van Dam

Sinds 2019 is er jaarlijks het Kaboom Animation Festival in Utrecht, Amsterdam
en online. Zij viert de animatie film in al zijn vormen. En dit jaar zijn daar twee lhbti middagvoorstellingen bij: Here Queer and Totally Sincere. Een uur lang kun je naar twaalf korte films bewonderen uit de hele westerse wereld. Soms is het maar een minuut, zoals de aankondiging van Boedapest Pride. Maar er zijn ook langere
films.

Wooden Mirror, via Kaboom Film Festival

De langste heet Wooden Mirror en is 12 minuten. Deze Spaanse film gaat over een tiener prins die worstelt met zijn plaats in de samenleving. In zijn koninkrijk worden alle mannen krijgers en vrouwen verpleegsters. Hoe past hij daar in? Een andere identiteitskwestie wordt aangezwengeld in de Nederlandse film Melk. Een jongen heeft onlangs zijn coming out beleefd en gaat op zoek naar hoe nu homo te zijn. Is dat met veel sekscontacten of juist traditioneel met een monogame relatie?

WOODEN MIRROR – TRAILER from OMBREBUENO on Vimeo.

Queer Kwesties
The Prince’s Dilemma, via Kaboom Film Festival

Serieuze kwesties als: identiteit, pleidooien voor nonbinaire rechten en een vraag als: wat is queer geluk, het komt allemaal aan bod. Toch is de sprookjeswereld niet ver weg, deze vertelvorm wordt veel gebruikt. De wereld van prinsen en prinsessen spreekt blijkbaar tot onze queer (of camp) verbeelding.

In de Franse film Ce Fruit geniet prinses Anera van een romance met de mooie Krimen. En misschien wel de leukste is The Prince’s Dilemma. In deze Amerikaanse parodie op een Disney filmpje ontsnapt een prins uit het sprookjesboek om te ontkomen aan een huwelijk met dame. Het lukt hem te vluchten met zijn nieuwe vlam: een gekleurde jongen. De verlaten prinses blijft niet lang eenzaam, zij vindt haar liefde bij een vrouwelijke ridder. En iedereen leefde nog lang en gelukkig.

Here Queer and Totally Sincere. Op zondag 7 april in Slachtstraat Filmtheater Utrecht en 14 april Eye in Amsterdam.

Remco van Dam (Bodegraven, 1969) werkt als televisiemaker. Hij maakte programma’s als RTL Woonmagazine, RTLZ Beursinside en De Roze Supporters. Zijn passie is film: van Hollywood tot art house. Hij is niet alleen kijker maar werkt ook als vrijwilliger voor diverse festivals. Zo doet hij live interviews met filmmakers op de IDFA (International Documentary Festival Amsterdam) en de Roze Filmdagen

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.