VN stemmen voor baanbrekende resolutie over mensenrechten van intersekse personen

De Verenigde Naties (VN) hebben voor een baanbrekende resolutie over de mensenrechten van intersekse personen gestemd. Daarmee is een historische stap gezet om de mensenrechten van intersekse personen beter te beschermen. De VN Mensenrechtenraad heeft namelijk de allereerste resolutie aangenomen die specifiek is gericht tegen discriminatie, geweld en schadelijke praktijken gericht op personen met aangeboren variaties in geslachtskenmerken. Een meerderheid van staten stemde voor de resolutie en geen enkele staat stemde tegen.

Tekst: ILGA World (vertaling uit het Engels)

De resolutie – die werd ingediend door Finland, Zuid-Afrika, Chili en Australië – moedigt staten aan om “te werken aan het realiseren van de hoogst haalbare standaard van lichamelijke en geestelijke gezondheid” voor intersekse personen. Ook wordt het Bureau van de Hoge Commissaris verzocht een rapport op te stellen waarin “discriminerende wetten en beleidsmaatregelen, gewelddaden en schadelijke praktijken in alle regio’s van de wereld” worden onderzocht. Tevens moet er worden gezocht naar “best practices, onder andere op het gebied van wettelijke bescherming en rechtsmiddelen” voor personen met aangeboren variaties in geslachtskenmerken.

De stemmingsuitslag over de VN resolutie tot betere bescherming van intersekse personen. Foto: ILGA World
mijlpaal

Belangenbehartigers van intersekse personen reageren verheugd op de historische gebeurtenis. “Deze resolutie is weer een mijlpaal in de manier waarop internationale instanties naar de rechten van intersekse personen kijken”, aldus een gezamenlijk statement van 35 belangenorganisaties. “In de loop der jaren heeft het werk van zowel maatschappelijke organisaties als staten een enorme impuls gekregen. Maar deze keer zou het nog wel eens een beslissende wending kunnen nemen.”

Het aankondiging van het rapport wordt dan ook van harte toegejuicht. “Dankzij deze stemming wordt de aanzet gegeven tot het allereerste officiële VN-rapport over de mensenrechtensituatie van personen met aangeboren variaties in geslachtskenmerken. Dat zal het bewustzijn over deze mensen vergroten. En wel op een zodanige manier dat staten dit niet langer kunnen negeren. Dankzij de resolutie zullen ze er wel naar moeten handelen”, aldus de belangenbehartigers.

Bezorgdheid

In de aangenomen resolutie wordt “ernstige bezorgdheid” geuit over geweld en andere schadelijke praktijken waarmee personen met aangeboren variaties in geslachtskenmerken worden geconfronteerd. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan onnodige medische ingrepen. Maar ook medische ingrepen met betrekking tot geslachtskenmerken die zonder noodzaak op een jonge leeftijd worden uitgevoerd.

De Raad geeft aan dat deze call to action gebaseerd is op eerdere verklaringen van meerdere mensenrechtenorganen. Ook past het bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen waaraan de VN zich al eerder heeft verbonden – en dan met name de doelen die te maken hebben met gezondheid en welzijn.

Dankbaar

“We zijn de groep van staten die deze resolutie hebben ingediend dankbaar. Maar daarnaast ook degenen die de resolutie hebben gesteund. En natuurlijk het groeiende aantal landen dat reeds is begonnen met het verbeteren van de bescherming voor intersekse personen”, laten de 35 belangenorganisaties weten. “Intersekse personen bestaan overal ter wereld. Toch worden ze nog steeds geconfronteerd met schendingen van de mensenrechten. De meest bekende schendingen daarbij zijn de gedwongen medische ingrepen.” valt in de verklaring te lezen.

Maar ook is er volgens de belangenbehartigers nog altijd veelvuldig sprake van kindermoord wanneer een kind met een intersekse conditie geboren wordt. Daarnaast komt het vaak voor dat een kind geen wettelijke erkenning krijgt. In sommige gevallen vindt de registratie van de geboorte niet eens plaats. “Ook krijgen intersekse personen nog altijd te maken discriminatie bij de toegang tot bijvoorbeeld gezondheidszorg, onderwijs en sport.” Schrijven de belangenbehartigers in hun verklaring. Het belang van het aanpakken van deze zaken door de Verenigde Naties kan volgens hen niet genoeg worden benadrukt. De hoop is dat op deze manier het leven van intersekse personen wereldwijd aanzienlijk zal verbeteren.

samenwerking

Voor het opstellen van dit persbericht werkte ILGA World samen met maar liefst 35 verschillende organisaties. Deze houden zich wereldwijd bezig met het behartigen van de belangen van mensen met een intersekse conditie.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “VN stemmen voor baanbrekende resolutie over mensenrechten van intersekse personen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.