Overweldigende meerderheid Thaise Lagerhuis bij tweede stemronde over openstelling huwelijk

Een overweldigende meerderheid van het Thaise Lagerhuis bij de tweede en laatste stemronde over de openstelling van het huwelijk. Afgelopen woensdag keurde het parlement de openstelling van het huwelijk ook bij de verplichte tweede lezing goed. Vorig jaar december tekende zich daar bij de eerste lezing al een ruimschootse meerderheid af. Het koninkrijk wordt dankzij deze succesvol verlopen wetgevingsprocedure de eerste Zuidoost-Aziatische staat waarin het voor paren van gelijk geslacht mogelijk is om het in het huwelijk te treden. 

Tekst: Ronald Mol
Foto: Chainwit, via Wikimedia

Het wetsvoorstel werd aangenomen met een overweldigende meerderheid van 399 tegen 10 stemmen. Bij de eerste lezing, vorig jaar, was de meerderheid minder groot. Toen stemden er ‘slechts’ 360 parlementariërs voor, 10 tegen en er was één onthouding. Voordat het wetsvoorstel wordt bekrachtigd, moet het nog worden goedgekeurd door de Senaat. Ook moet de handtekening van de koning er nog op. Pas na publicatie in het Koninklijk Staatsblad is de wet officieel van kracht.

Enorme stap

Na de historische stemming droeg een parlementslid een regenboogvlag het lagerhuis binnen, als symbool voor de vooruitgang van het land op het gebied van LHBTIQ+ rechten. Tunyawaj Kamolwongwat, lid van de progressieve Move Forward Party die zich inzet voor LGBTQ+ rechten, benadrukte de betekenis van deze stemmingsuitslag: “Vandaag heeft de Thaise samenleving bewezen dat ze geeft om LHBTIQ+ rechten. Nu hebben we eindelijk dezelfde rechten als anderen.”

Ook Mookdapa Yangyuenpradorn, een woordvoerder van de activistische groep Fortify Rights, beschreef de goedkeuring als “een enorme stap voor ons land — het is de eerste in Zuidoost-Azië.” Ze sprak de hoop uit dat de verdere stappen van het wetsvoorstel soepel zullen verlopen, zodat Thailand “op gelijke voet zal staan met de rest van de wereld wat betreft LHBTIQ+ rechten”.

derde

In heel Azië hebben alleen Taiwan en Nepal het huwelijk opengesteld voor van paren van gelijk geslacht. Daarnaast heeft India’s hoogste gerechtshof de beslissing over dit onderwerp terugverwezen naar het parlement. Thaise activisten hebben echter nog lang gestreden tegen de conservatieve opvattingen die nog altijd gemeengoed zijn in het land.

Want hoewel Thailand bekend staat om zijn tolerantie, een groot deel van het land is nog altijd zeer conservatief. Die volksaard zorgt voor veel discriminatie van de Thaise regenbooggemeenschap. Activisten hebben dan meer dan tien jaar geijverd voor huwelijksrechten voor paren van hetzelfde geslacht.

Maar ook politieke onrust zat de voortgang in de weg. Zo kregen twee wetsvoorstellen voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht en twee voor burgerlijke partnerschappen kregen in 2022 nog goedkeuring van Thaise wetgevers. Die wetgeving werd echter weer ingetrokken nadat men besloot om het jaar daarop, in 2023, algemene verkiezingen te houden.

Omvangrijk

Het wetsvoorstel dat nu is aangenomen omvat belangrijke wijzigingen in de huwelijkswet. Men vervangt verwijzingen naar “mannen”, “vrouwen”, “echtgenoten” en “echtgenotes” door genderneutrale termen. Hierdoor krijgen LHBTIQ+ koppels automatisch ook erf- en adoptierecht.

Deze mijlpaal volgt op een besluit van het kabinet van premier Srettha Thavisin vorig jaar. Die gaf het startsein voor een parlementair debat over dit onderwerp. Premier Thavisin geldt als een uitgesproken bondgenoot van de LHBTIQ+ gemeenschap. Hij verklaarde dat de aanpassing van de wet volgens hem de gezinsstructuren in het land zou versterken.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.