DartTERFs gooien het pijltje erbij neer

Opschudding in de wereld van het vrouwen-darten: DartTERF’s Aileen de Graaf en Anca Zijlstra gooien het pijltje erbij neer. Zaterdag 23 maart kwamen zij plotseling tot de conclusie dat ze niet langer in één team willen zitten met trans vrouw Noa-Lynn van Leuven. 

Tekst: Ronald Mol

In een bericht op Facebook laat Zijlstra weten: “Ik vind dat er bij sport sprake moet zijn van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld, dat naar eer en geweten ook zo gehanteerd en geaccepteerd wordt. We hebben immers zo hard gewerkt om in deze tak van sport relevant en competitief te zijn.”

DartTERF’s Aileen de Graaf (L) en Anca Zijlstra (R). Foto’s via Facebook.
Onderbouwing

Zijlstra zit al sinds augustus 2022 met Van Leuven in het Nederlandse Team. Maar zelfs na al die tijd heeft ze geen feitelijke argumenten over de ongelijkwaardigheid die volgens haar door Van Leuvens deelname is ontstaan. De NDB concludeerde daarentegen eerder al dat mannen bij het darten geen lichamelijk voordeel hebben ten opzichte van vrouwen. In tegenstelling tot Zijlstra had de bond wél een goede onderbouwing voor hun besluit om Van Leuven met het nationale team mee te laten darten.

In een reactie liet men namelijk weten dat de NDB zich houdt aan de  Richtlijn Gender- en Seksediverse Personen. Deze richtlijn werd vastgesteld in 2021. De NDB volgt daarmee de Richtlijn Gender- en Seksediverse Personen van NOC*NSF. Daarnaast is de Richtlijn Gender- en Seksediverse Personen volgens de NDB in lijn met de Transgender Athlete Policy van de World Darts Federation (WDF).

Een ander motief voor haar beslissing maakte Zijlstra echter wel bekend: “Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands team uit te komen omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam, is het tijd om te gaan”. Hoewel dit nog steeds geen feitelijke onderbouwing van hun besluit is, hebben beide DartTERF’s inmiddels laten weten dat ze het bij de verklaring op Facebook willen laten.

“Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben.”

Van Leuven liet in reactie op het besluit van de beide DartTERF’s aan NOS weten dat ze weinig behoefte voelt om op de beslissing te reageren. Wel heeft het hele gebeuren haar naar eigen zeggen veel energie gekost: “Dit is hun keuze geweest en niet de mijne. Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben.”

Nederlandse Darts Bond

De DartTERF’s maakten hun besluit bekend op 23 maart. Slechts twee dagen daarvoor had de Nederlandse Darts Bond (NDB) een verklaring tegen discriminatie en vóór inclusiviteit naar buiten gebracht. Op 21 maart jl. verklaarde de bond via een bericht op de website dat “de NDB staat voor een dartsport waar iedereen zich thuis voelt en iedereen mee kan doen. We vinden het belangrijk dat 100% van de mensen zich welkom voelt bij de NDB in een sociaal veilige, gezonde en inclusieve sportomgeving. Het maakt daarin niet uit wat je afkomst, politieke voorkeur, geslacht, seksuele geaardheid, ras of religie is.”

De bond kwam met deze verklaring nadat bekend was geworden dat “er af en toe discriminerende berichten worden geplaatst op social media kanalen van de NDB. Wij begrijpen dat mensen diverse meningen hebben over verschillende onderwerpen.” Maar, zo laat de NDB weten: “Dit kan en mag echter niet leiden tot discriminatie.”

Om dat punt duidelijk te maken ging de bond zelfs nog een stukje verder. In het bericht wees men erop dat discriminatie niet alleen strafbaar is volgens de Nederlandse Grondwet, maar “dat dit voor leden van de NDB ook sanctioneerbaar is op grond van artikel 4 van het Reglement Algemeen Tuchtrecht.” Of er een verband is tussen de verklaring van de bond en die van de DartTERF’s een paar dagen later, is echter niet duidelijk.

Verdacht

De DartTERF’s gooien het pijltje er nu dus bij neer, maar de timing van hun besluit roept wel vragen op. De Graaf zit namelijk al sinds augustus 2023 met Van Leuven in het Nederlandse Darts Team voor vrouwen. Zijlstra zelfs nog een jaar langer; zij en Van Leuven draaien al sinds augustus 2022 mee in het Nederlandse Team. De oprechtheid van hun plotselinge bezorgdheid over ‘een gelijkwaardig en eerlijk speelveld’ wordt daarmee hoogst twijfelachtig. De vraag waarom de DartTERF’s de aanwezigheid van Van Leuven niet eerder hebben aangekaart, dringt zich met deze kennis in het achterhoofd in ieder geval luidkeels op.

Wellicht biedt de NDB ranglijst een meer aannemelijke verklaring voor de plotselinge bezorgdheid van Zijlstra en De Graaf…

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.