Overwinning in strijd rondom ouderschap in Italië

Een kleine overwinning in de strijd voor het ouderschap van koppels van hetzelfde geslacht in Italië. Een rechtbank heeft de inspanningen van de Italiaanse overheid om de namen van niet-biologische lesbische moeders van de geboorteaktes van hun kinderen te schrappen, verworpen. In juni diende een openbare aanklager in de noordelijke stad Padua een verzoek in om 33 geboorteaktes ongeldig te verklaren. Op deze geboorteaktes – waarvan de oudste uit 2017 dateren – staan ouders van hetzelfde geslacht vermeld.

Door deze actie zouden de niet-biologische moeders hun kinderen kunnen verliezen in het geval van een scheiding of het overlijden van de biologische moeder. De stap volgde op instructies van de extreemrechtse coalitieregering onder leiding van premier Meloni. Die heeft gemeenten de opdracht gegeven om alleen de biologische ouder op de geboorteakte te registreren. Deze anti-LHBTIQ+ actie heeft al door heel Europa tot protesten geleid.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni, de leider van de partij Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) en de eerste vrouwelijke premier van Italië, heeft een uitgesproken voorkeur voor het opvoeden van kinderen door alleen heteroseksuele ouders. Meloni zei daarover: “Ik geloof niet dat de staat het legitieme verlangen van een homoseksueel om een kind te adopteren boven het recht van dat kind om een vader en een moeder te hebben moet plaatsen.”

Meloni en haar partij Fratelli d’Italia worden qua politiek vaak vergeleken met Donald Trump en Geert Wilders. Volgens Italië-kenner Donatello Piras zijn er dan ook grote overeenkomsten tussen Wilders en Meloni: ‘Beiden zijn een combinatie van sociaaleconomisch links, maar ook populistisch en nationalistisch. Daarnaast leggen ze ook allebei de focus op identiteit en cultuur. Dat hebben de leiders met elkaar gemeen’, liet Piras aan BNR weten. De politieke nieuwssite Politico wees eerder al op de overeenkomsten tussen het beleid dat Meloni voor ogen heeft, en dat van de Italiaanse dictator Benito Mussolini.

Strijd nog niet gestreden

Hoewel dit vonnis een overwinning is voor LHBTIQ+ ouders in strijd rondom het ouderschap in Italië, kunnen de openbaar aanklagers nog steeds in beroep gaan tegen de uitspraak. Op dit moment is nog niet duidelijk of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Vanuit de Europese Unie is er in ieder geval niet positief gereageerd op deze ontwikkelingen in Italië. Het is echter maar zeer de vraag in hoeverre deze druk de Italiaanse regering op andere gedachten weet te brengen.

Ook is de strijd om het ouderschap van koppels van gelijk geslacht dankzij dit vonnis helaas nog niet beslecht. Want in een vergelijkbare zaak oordeelde een rechtbank in Milaan afgelopen juni nog dat twee moeders op de geboorteakte van hun kind mochten staan. Maar deze uitspraak werd vorige maand echter weer vernietigd.

Verzet

Ook Meloni blijft zich ondertussen verzetten tegen wat zij ‘de LGBT-lobby’ noemt. Zo verklaarde ze onlangs nog: “Het is hun spel. Ze willen dat we ons ouder één en ouder twee noemen, of LGBT-geslacht, burger X… Codes.” Hierbij benadrukte Meloni dat ouders volgens haar geen codes zijn, maar mensen, en dat ze ‘hun identiteit zal verdedigen’.

Deze uitleg van Meloni is uiteraard nergens op gebaseerd. Ook LHBTIQ+ ouders kunnen met geen mogelijkheid gereduceerd worden tot ‘een code’. Maar ondertussen wordt dit narratief wel gebruikt om de Italiaanse LHBTIQ+ gemeenschap in een kwaad daglicht te stellen. Want net zoals dat in Nederland het geval is; zal het ook de Italiaanse LHBTIQ+ stellen worst zijn hoe ze op de geboorteakte worden aangeduid. Zolang ze er maar op kunnen staan. En zolang ze daarmee maar dezelfde ouderlijke rechten krijgen als heteroseksuele ouders.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.