Belangenorganisaties vragen Yeşilgöz (alweer) om maatregelen tegen geweld

Vier lhbti+ belangenorganisaties vragen minister Yeşilgöz van Justitie & Veiligheid (alweer) om maatregelen tegen discriminerend geweld. De organisaties overhandigen de minister op donderdag 21 maart een actieplan met als motto Veiligheid voor de Regenbooggemeenschap.

Tekst: COC Nederland
Foto: Gaykrant, Geert van Tol

Directe aanleiding voor het pleidooi is een WODC-onderzoek naar geweld tegen de regenbooggemeenschap dat op woensdag 20 maart verschijnt. De onderzoekers constateren dat schelden en geweld tegen de regenbooggemeenschap voor een deel van de bevolking normaal lijkt te zijn geworden.

In 2018 werd ook al een actieplan tegen anti-LHBTI+ geweld aangeboden. Op de foto staat (in het midden) Dilan Yeşilgöz. Foto: Geert van Tol voor COC Nederland
Reactie COC

‘Dat mogen we nooit laten gebeuren,’ reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Iedereen in Nederland moet veilig zichzelf kunnen zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, gender, geslacht, huidskleur of achtergrond is. Al op school moeten mensen leren dat je iedereen hebt te respecteren en dat je met je poten van elkaar afblijft.’

Uit eerder onderzoekt bleek al dat zeven op de tien lhbti+ personen in hun leven te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Per jaar worden er ruim 2600 meldingen en aangiften gedaan. Toch worden er jaarlijks maar een stuk of vijf daders voor lhbti+ discriminatie veroordeeld, meestal tot lage straffen.

Pleidooi

Naast meer en betere aandacht voor acceptatie op school, pleiten de vier belangenorganisaties in hun actieplan voor meer politiecapaciteit om discriminatie aan te pakken. Er zouden zeker veertig discriminatierechercheurs moeten komen; nu zijn dat er vier voor alle discriminatievormen in heel Nederland. Ook zou er meer politiecapaciteit moeten worden ingezet tegen online-discriminatie en moet er meer tijd en geld worden komen voor de agenten van Roze in Blauw.

Verder pleiten de organisaties voor hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld. Ook willen ze dat discriminatie van de hele lhbti+ gemeenschap verboden en strafbaar wordt. Veelvoorkomende vormen van discriminatie tegen trans en intersekse personen zijn nu niet strafbaar, waardoor het moeilijk kan worden aangepakt.

Tenslotte willen de organisaties dat de regering helder stelling neemt tegen elke vorm van discriminatie. En dat men staat voor de aanpak van intersectionele discriminatie, bijvoorbeeld omdat iemand Zwart en transgender is.

Onderzoeksresultaten

Uit het WODC-onderzoek naar geweld tegen de regenbooggemeenschap dat op 20 maart verschijnt, blijkt dat veel daders een afkeer hebben van zichtbare lhbti+ uitingen. Bijvoorbeeld zoiets als hand-in-hand lopen. Voor hen lijkt schelden en fysiek geweld tegen de lhbti+ gemeenschap normaal te zijn geworden.

Daders zijn volgens het onderzoek over het algemeen jonge mannen. Veruit de grootste groep daders heeft de Nederlandse nationaliteit. Slechts een kleine groep zegt een religie te belijden. De meerderheid kwam al eerder in aanraking met justitie voor andere zaken.

Overhandiging actieplan

Het actieplan Veiligheid voor de regenbooggemeenschap wordt op 21 maart aan minister Yeşilgöz overhandigd door COC Nederland, Transgender Netwerk, Bi+ Nederland en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID. De minister gaat donderdag ook in gesprek met slachtoffers van anti-lhbti+ geweld.

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.