Roze Filmdagen 2024: Heerlijke Queer Films

Roze Filmdagen 2024

Ze zijn er weer: de Roze Filmdagen 2024. Op 13 maart start in Amsterdam het grootste LHBTIQ+ filmfestival van ons land. Twaalf dagen lang kun je genieten van zo’n 90 korte en 50 speelfilms.

Tekst: Remco van Dam

Op de Roze Filmdagen (RFD) kun je queer films verwachten die je nergens anders kunt zien. Dat komt omdat ze hun films niet alleen krijgen van distributeurs maar ook van filmmakers en producenten zelf. De programmeurs vonden dit jaar weer een enorme berg nieuwe films in hun postvakje, zo’n 850 inzendingen uit 42 landen. En daar hebben ze 142 films uit gekozen. Bijvoorbeeld de eerste LHBTQ film uit Bulgarije ooit: Liuben, of de Japanse film Old Narcissus. RFD is een internationaal festival dat wil zeggen dat de meeste films in het Engels zijn of in die taal ondertiteld.

In het grote aanbod zijn wat thema’s te ontdekken. Zo vertonen ze een aantal films met verhalen van queer ouders en kinderen, zoals: Our Son, Lie With Me en Solo. Daarnaast is muziek een rode draad. Je kan er documentaires zien over de controversiële queer rapper Lil Nas X en het lesbische folk rock duo Indigo Girls. Maar je kunt ook kiezen voor de musical Glitter & Doom over de liefde tussen een jonge muzikant en circusartiest.

Een ander thema is outsiders, over zij die hun kop uitsteken door anders te zijn. Queerdom bijvoorbeeld handelt over het leven van de Russische non-binaire Gena. Deze performance kunstenaar verruilt het bekrompen Siberië voor het mondaine Moskou. Gena heeft een buitenaardse schoonheid maar hun optredens zijn zo extreem dat zij op veel onbegrip stuiten, ook in de Russische hoofdstad. De docu neemt je mee in hun absurde en tegelijk strijdbare leven. Je ziet Gena op hoge hakken met een vijf lagen make up en een hysterische outfit in de Moskouse metro. Toch is het de getroubleerde relatie met hun Siberische grootouders die het meest bij blijft.

Ik ben vaak naar de RFD geweest. En een traktatie vind ik ieder jaar weer het grote aanbod korte films. Ze draaien 14 verschillende programma’s  met in totaal 91 shorts. Het blijft een verrassing wat ze je voorschotelen. Soms zijn het grappige filmpjes, dan weer ontroerende pareltjes. En als je het product minder weet te waarderen dan is het gelukkig maar kort.

Een filmfestival is meer dan staren naar bewegend beeld in het duister. De RFD bieden interviews met filmmakers, talkshows, een expositie, een competitie en er worden online filmpjes gemaakt. Maar misschien wel het allerfijnste is de sfeer. De gezelligheid in de bar van het Ketelhuis, gesprekken over cinema, de buzz over de festivalfavorieten. En vooral het in de rij staan met soortgenoten voor de bioscoopzaal, wachtend op weer een heerlijke queer film.

Roze Filmdagen 2024 in het Ketelhuis Amsterdam van 13 tot en met 24 maart.

Remco van Dam (Bodegraven, 1969) werkt als televisiemaker. Hij maakte programma’s als RTL Woonmagazine, RTLZ Beursinside en De Roze Supporters. Zijn passie is film: van Hollywood tot art house. Hij is niet alleen kijker maar werkt ook als vrijwilliger voor diverse  festivals. Zo doet hij live interviews met filmmakers op de IDFA (International Documentary Festival Amsterdam) en de Roze Filmdagen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Roze Filmdagen 2024: Heerlijke Queer Films

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.