Dood non-binaire tiener zorgt in de VS voor fel debat over LHBTIQ+ rechten

De dood van de non-binaire tiener Nex Benedict (16) uit Oklahoma, zorgt voor een opleving in het toch al verhitte debat over LHBTIQ+ rechten in de Verenigde Staten. Het overlijden van Benedict is aanleiding voor een golf van verontwaardiging die vanuit Oklahoma niet alleen het Witte Huis, maar inmiddels ook Nederland heeft bereikt. 

Tekst: Ronald Mol

De tragische dood van Nex Benedict kwam de dag na een fysieke confrontatie op de Owasso High School op 7 februari 2024. Naar verluidt gingen drie meisjes met Nex de confrontatie aan, toen die het toilet bezocht. In Oklahoma is het sinds 2023 verplicht om een toiletgroep te bezoeken die overeenkomt met het geslacht dat op de geboorteakte staat.

Nex liep bij de confrontatie ernstig hoofdletsel op, maar noch de docent die tussenbeide kwam, noch de aan de school verbonden verpleegkundige achtte het noodzakelijk om specialistische hulp in te schakelen. Uit de beelden van de bodycam van een dienstdoende politieagent die na het gevecht ter plaatse kwam, lijkt Nex op dat moment ook nog goed aanspreekbaar.

Die dag geeft Nex dan ook zelf een verklaring over wat er gebeurde: “Ze kwamen op me af, ze grepen me bij mijn haar. Ik greep hen vast, ik gooide een van hen tegen een papieren handdoekautomaat. En toen haalden ze mijn benen onder me vandaan en drukten me op de grond en begonnen me verrot te slaan.” Maar toen Nex de volgende dag alsnog met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht, bleek dat te laat te zijn.

doodsoorzaak

De politie van Owasso heeft ondertussen een verklaring omtrent de dood van Nex vrijgegeven. Aanvankelijke berichtgeving suggereerde namelijk dat trauma als gevolg van de vechtpartij de doodsoorzaak was. Een voorlopig autopsierapport leek echter anders uit te wijzen, wat ervoor zorgde dat daar op de sociale media druk over wordt gespeculeerd. Maar in de persverklaring van de politie staat dat men nog wacht op de definitieve uitslag van de autopsie.

De familie Benedict heeft inmiddels laten weten dat wat hun betreft de onderste steen boven moet komen. Volgens de familie mag er namelijk geen ruimte tot speculeren over de precieze doodsoorzaak blijven bestaan. Op het moment van schrijven van dit bericht is het definitieve rapport van de autopsie echter nog niet bekend.

debat

De woordenwisseling die aan de dood van de tiener voorafging, staat symbool voor een verhit debat over LHBTIQ+ rechten dat momenteel plaatsvindt in de VS. In 2023 tekende gouverneur Kevin Stitt een wet die scholieren verplicht om gebruik te maken van de toiletgroep die overeenkomt met het geslacht dat op hun geboorteakte staat. De invoering van deze wetgeving zorgde destijds al voor bezorgdheid over discriminatie en de veiligheid van transgender studenten zoals Nex.

Sociale media

Maar niet alleen de wetgeving van Oklahoma wordt met de dood van Nex in verband gebracht. Ook social media influencer Chaya Raichik ligt inmiddels onder vuur. Raichik staat in de VS bekend om haar uitgesproken anti-transgender content. Haar online aanwezigheid is inmiddels in verband gebracht met de zaak. Velen verwijten Raichik dat ze zou aanzetten tot discriminatie en intimidatie van LHBTIQ+ personen.

Hoewel Raichik elke verantwoordelijkheid voor de dood van Nex ontkent, wijzen belangengroepen op de bredere kwestie van online haatzaaien. Ze wijzen daarbij op de invloed die online haatzaaien heeft op de toename van fysiek geweld richting LHBTIQ+ personen. De roep om meer regelgeving voor sociale mediaplatforms en een groter bewustzijn van online extremisme groeit dan ook met de dag.

Ook in Nederland bleken velen zich niet in te kunnen houden toen RTL Nieuws over de dood van Nex berichtte. Uit de reacties op X onder het bericht blijkt dat velen niet in het bezit te zijn van enig empathisch vermogen. Zelfs niet als het gaat om de dood van een tiener. De reacties komen veelal van anonieme accounts met een extreemrechtse signatuur. Maar zowel de sociale mediaplatforms als de politici lijken niet in staat te zijn om deze online haat stevig aan te pakken.

Witte huis

De implicaties van de dood van Nex reiken dus vele malen verder dan de grenzen van Oklahoma. Door de dood van de non-binaire tiener staat het debat over LHBTIQ+ rechten en anti-pestinitiatieven ook internationaal weer op de kaart. En die discussies hebben ook het Witte Huis bereikt. Vice-president Kamala Harris sprak zich daarom uit over het tragische overleiden van Nex. “Mijn hart gaat uit naar de familie, vrienden en de hele gemeenschap rondom Nex Benedict” liet Harris weten. Ook voor andere LHBTIQ+ jongeren had Harris een boodschap: “Aan de LHBTIQ+ jongeren die nu pijn hebben en bang zijn: President Joe Biden en ik zien jullie. We staan achter jullie en jullie zijn niet alleen.”

Ook Karine Jean-Pierre, de eerste openlijk lesbische perssecretaris van het Witte Huis, reageerde op het sterfgeval. Dat deed ze tijdens een persbriefing: “Elke jongere verdient het om zich veilig en gesteund te voelen op school. Ik weet dat dit voor veel LGBTQ+ studenten in het hele land persoonlijk en diep, diep pijnlijk kan voelen. Er is altijd iemand met wie je kunt praten als je het moeilijk hebt en steun nodig hebt.”

Nex Benedict, 11 januari 2008 – 8 februari 2024

 

Mocht je het door bovenstaand verhaal niet meer zien zitten, er is altijd iemand die naar je wil luisteren. Je kunt gratis contact opnemen met 113 zelfmoordpreventie op telefoonnummer 0800-0113. Als je liever wilt chatten, dat kan ook, via hun website.
Mocht je meer algemene vragen hebben, bijvoorbeeld over seks of geaardheid, dan kun je ook terecht bij Sense of het COC Switchboard.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.